2
AFP

Djokovic: "Perfecte afsluiter van het mooiste seizoen uit mijn carrière"

De Serviër Novak Djokovic heeft vandaag zijn vijfde titel op de ATP World Tour Finals behaald. 's Werelds nummer één nam in de finale in de Londense O2 Arena in twee sets (6-3 en 6-4) de bovenhand van de Zwitser Roger Federer (ATP 3). "Dit is de perfecte afsluiter van een droomseizoen, het mooiste seizoen uit mijn carrière. Het benaderde de perfectie", reageerde Djokovic na afloop op de slotceremonie.

"Ik ben uiteraard trots dat ik dit samen met mijn team heb kunnen verwezenlijken. Op dit moment probeer ik elk moment te koesteren. Als kind droom je ervan hier te staan, strijdend voor de grootste onderscheidingen in onze sport", zei de 28-jarige 'Nole'. "Het was een zeer speciaal, maar ook een lang seizoen. Ik ben blij dat ik eindelijk enkele weken vakantie kan nemen. Voor ik me voorbereid op het volgende seizoen, wil ik het tennis even uit mijn hoofd zetten en de batterijen opladen."

Olympische Spelen
Djokovic schreef het afgelopen jaar drie grandslamtoernooien op zijn naam en behaalde in 2015 elf titels, goed voor 82 overwinningen waarvan 31 tegen spelers uit de top tien van het ATP-circuit. De Serviër leed slechts zes nederlagen, waarvan drie tegen Federer. "Zoals elk jaar blijft Roland Garros een uitdaging", vertelde Djokovic, die nog wacht op een eerste eindzege in Parijs. "Maar volgend jaar zijn er ook de Olympische Spelen. Die zijn naast de Grand Slams het hoofddoel voor volgend jaar."

2
AFP

Tweede opslag

De Zwitser Roger Federer (ATP 3) heeft geen zevende eindzege van de ATP World Tour Finals aan zijn palmares kunnen toevoegen. "Het was een goede wedstrijd. Ik had in het begin beter moeten serveren en ik had meer moeten doen op zijn tweede opslag", analyseert Federer zijn wedstrijd.

Snelheid
"Ik heb een mooi seizoen achter de rug. Mijn tennis was goed en ik heb me geamuseerd. Dat is niet onbelangrijk op mijn leeftijd", zegt de 33-jarige Zwitser. "Ik blijf hard werken. Behalve enkele tactische aanpassingen tegenover bepaalde spelers, moet ik weinig aan mijn spel veranderen. Ik moet in vorm zijn en mijn snelheid op peil houden. In het tennis is beweging tegenwoordig het belangrijkste."

Twee gaten
Federer kan in 2016 twee grote gaten op zijn palmares invullen. Op de Olympische Spelen in Rio kan hij goud behalen. In 2012 op de Zomerspelen van Londen moest de Zwitser dat na een spannende driesetter aan de Schot Andy Murray laten. "Maar mijn voornaamste prioriteit blijft Wimbledon", aldus Federer, die op jacht gaat naar zijn achtste eindzege op het Londense gras. Daarmee zou hij de enige recordhouder zijn.

Lees meer