7
BELGA

Na Darcis ook zwakke Goffin onderuit: Belgen verliezen van Australië in Davis Cup

Australiërs Peers en Thompson geven bij dubbelspel op na één spelletje tegen Gillé en Vliegen

Na Steve Darcis heeft ook David Goffin (ATP 11) zijn enkelspel in de Davis Cup niet kunnen winnen. De Luikenaar stelde teleur en ging onderuit tegen het Australische toptalent Alex de Minaur (ATP 18). Het werd 0-6 en 6-7. Bij het dubbelspel gaven de Australiërs John Peers (ATP 26 dubbel) en Jordan Thompson (ATP 160 dubbel) even later al na een spelletje op tegen Joran Vliegen (ATP 39 dubbel) en Sander Gillé (ATP 47 dubbel). De Australische tennisfederatie meldde via Twitter dat Peers een blessure opliep aan de pols.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Australië was al verzekerd van de overwinning en de kwalifatie voor de kwartfinales na de goede scores van Nick Kyrgios (ATP 30) tegen Steve Darcis (ATP 158) en van Alex De Minaur (ATP 18) tegen David Goffin (ATP 11). De Australiërs versloegen dinsdag Colombia al met 3-0 en nemen het in de kwartfinales op tegen Canada.

België opende maandag met een 2-1 zege tegen Colombia en is tweede van de groep. Ons land heeft daardoor nog een waterkansje om als een van de twee beste ‘tweedes’ toch nog in de kwartfinales te raken. 

7
BELGA

Goffin-De Minaur

Allereerst was er vandaag een rampzalige start voor David Goffin. De Minaur - ‘t is een groot talent - ging meteen door de opslag van de Luikenaar en pakte in een mum van tijd ook zijn eigen servicegame: 0-2. Daarna pakte de Australiër meteen een dubbele break. Goffin kreeg maar geen grip op de wedstrijd en stelde teleur. Hij was nergens. De Minaur freewheelde naar een 5-0-stand. Met de vingers in de neus. Na een klein halfuur stond de veelzeggende 6-0-setstand op het bord.

Of Goffin zichzelf weer op de rails kreeg in de tweede set? Gedeeltelijk. Hij pakte zowaar zijn eerste game bij de start van de tweede set. De Minaur ging wel door op zijn elan en pakte de volgende drie spelletjes: 1-3. Goffin leek beter in zijn spel te komen en legde meer risico in zijn spel - hij had geen andere keuze. Dat leverde ook op. Goffin kwam terug tot op 3-4. De Luikenaar is een diesel, da’s wel duidelijk. Bij een 3-5-stand werkte hij een matchbal weg. Dat gaf hem duidelijk een boost. Goffin vocht terug tot 5-5. Straf. En hij kwam ook op 6-5. Maar Goffin, die mentaal toch niet sterk genoeg bleek, gaf het nog uit handen: 6-6. In de tiebreak moest hij het hoofd buigen. België verliest zo van Australië.

7 De Belgen Joran Vliegen en Sander Gille na hun korte wedstrijd tegen John Peers en Jordan Thompson.
BELGA De Belgen Joran Vliegen en Sander Gille na hun korte wedstrijd tegen John Peers en Jordan Thompson.

Peers en Thompson geven op na één spelletje tegen Gillé en Vliegen

Bij het dubbelspel in het derde duel in groep D van de Davis Cup tussen België en Australië  gaf het Australische duo Peers en Thompson het even later al na een spelletje op tegen de Belgen Vliegen en Gillé. Peer zou volgens de Australische tennisfederatie een polsblessure hebben opgelopen.

Er rest de Belgen nog een waterkansje om door te stoten naar de kwartfinales als beste tweedes. 

Moedige Darcis verliest eerste enkelspel tegen Kyrgios 

Ook in het eerste enkelspel tegen Australië ging het de Belgen niet voor de wind. ‘Mister Davis Cup’ Darcis verloor, ondanks een uitstekende tweede set, van Kyrgios met 2-6 en 6-7. 

Door het uitlopen van de partij tussen Nederland en Groot-Brittannië sloeg Darcis de wedstrijd tegen ‘bad boy’ Kyrgios bijna tweeënhalf uur (!) later dan gepland op gang. Het lange wachten was duidelijk geen voordeel voor de 35-jarige Luikenaar, die meteen een breakpunt moest incasseren. De Australiër nam het voortouw en zette ook het tweede spelletje naar zijn hand, met zijn sterke service als grootste troef: 0-2. Darcis liet echter niet begaan en vocht terug tot 2-3. Maar dan vond Kyrgios het welletjes. Hij leek zich te amuseren en pakte uit met enkele knappe punten en liefst negen aces. Na amper 24 minuten was de eerste set voorbij: 2-6. Een écht duel kregen we nog niet te zien. Het klasseverschil is voorlopig te groot. 

Een betere start was er voor Darcis in de tweede set. De Belgische nummer 158 van de wereld won zijn eerste opslagspel. Hij moést zijn eigen service wel verzilveren, want tegen de opslag van Kyrgios was weinig te beginnen. Ook zijn tweede opslagspel gaf Darcis, die zich in de wedstrijd knokte, niet uit handen na een felbevochten game: 2-1. Neen, Kyrgios had het niet onder de markt met onze landgenoot. Darcis werd weggespeeld in de eerste set, maar legde Kyrgios nu wel het vuur aan de schenen. Leuke en spannende pot tennis. Beide spelers bleven foutloos in hun servicegames en zo gingen we naar een 6-6-stand. De tweede set werd dus beslecht in een tiebreak. Ook daarin waren Darcis en Kyrgios aan elkaar gewaagd. Darcis werkte twee matchpunten weg, maar het derde was er te veel aan. België staat zo op een 1-0-achterstand.

7
BELGA

Darcis: “Kyrgios had er zin in” 

“Kyrgios speelde zeer solide”, stak Darcis na afloop van wal. “Je ziet dat hij er in de Davis Cup echt zin in heeft. Hij miste geen enkel punt, hetgeen hem in andere toernooien wel eens overkomt. Ik ben toch ook een beetje boos op mezelf. Ik mis bij 5-5 in de tiebreak van de tweede set een kans. Ik zat dichtbij een derde set. Ik had twee setballen, maar het mocht niet zijn. Zijn service was ook werkelijk uitstekend. Zo’n opslag heb ik jammer genoeg nooit gehad in mijn carrière.”

Kyrgios sloeg doorheen de partij liefst 22 aces en won honderd procent van de punten op de eerste bal. “Ik stond telkens meteen onder druk”, jammerde Darcis. “Het was moeilijk, maar ik heb gedaan wat ik kon. En ik heb alles gegeven. Ik heb verloren, dat is jammer, maar dat is ook tennis. Het is nu zo. Ik heb geprobeerd mijn eigen spel te spelen, me te concentreren op wat ik het best kan, maar Kyrgios was gewoon sterker vandaag.”

7
BELGA
7
Photo News
7
BELGA

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer