4
AFP

Elise Mertens zwoegt, maar plaatst zich na zenuwslopende driesetter voor het eerst voor tweede ronde US Open

Niet zonder slag of stoot bereikte Elise Mertens vandaag voor het eerst in haar carrière de tweede ronde op de US Open. De Hamontse moest tegen Kurumi Nara (WTA 99) bijna drie uur zwoegen (6-2, 6-7 en 7-5).

“Ze slaat misschien niet zo hard, maar ik verwacht wel een zware match”, stak Mertens vooraf van wal. Begin dit jaar veegde onze landgenote in Hobart nog de vloer aan met de Japanse van 1m55 (6-0, 6-4). Eenzelfde scenario leek vandaag in New York in de maak. Nadat Mertens in het openingsspel drie breakkansen onbenut liet, was het bij een 1-1-stand wel prijs. De vinnige Aziatische bleek een maatje te klein voor de beste Belgische speelster, die met vertrouwen op court 10 stond te tennissen na een halve finale in San Jose en kwartfinales in Montréal en Cincinnati. Probleemloos stoomde ze door naar 6-2-setwinst.

Maar vanuit het niets kantelde de match. Nara startte de tweede set met verse moed, begon agressiever te tennissen en mepte Mertens de ene winner na de andere om de oren. Onze landgenote keek voor ze het goed en wel besefte tegen een 4-0-achterstand aan. Het sein om wakker te schieten. Mertens bewaarde de kalmte en vocht zich knap terug in de set (4-4). Mentaal staat ze sterk, zag ook nieuwbakken coach Dieter Kindlmann. De Belgische mocht bij 6-5 serveren voor matchwinst, maar Nara spartelde finaal nog tegen. De Japanse sleepte een tiebreak uit de brand en won die zowaar. 

4 N
AFP N

In een allesbeslissende derde set moest Mertens het onderste uit de kan halen. Ze liep in geen tijd uit tot 2-0 – trein vertrokken? - maar al gauw stokte de motor. ’t Zat niet echt lekker bij Mertens, die bij 2-3 én een break achterstand zelfs vroeg om een medical time-out. Kwaaltjes aan de nek en de schouders. En die medische verzorging bleek een kantelpunt. Nara gooide een 4-2-bonus te grabbel en zag hoe een gemotiveerde Mertens het tij keerde. Zwoegen geblazen, maar na bijna drie uur tennissen trok Mertens het laken naar zich toe (7-5). Een plek in de tweede ronde is een feit. Daar wacht een duel met de Wit-Russische Vera Lapko (WTA 72).

4 Elise Mertens
EPA Elise Mertens
4 Kurumi Nara.
EPA Kurumi Nara.

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gino Denil

    Ze is jong en staat nog geen jaren in de top, Manse Williby. Het is eigenlijk de eerste keer dat ze als nummer 14 naar de tweede ronde kon doorstoten. Vaak komt ze terug na verlies van een set. Of werkt ze match punten van de tegenspeelster weg. Wat wijst op een sterke mentale weerbaarheid. En het kan natuurlijk ook gebeuren dat een 40-0 voorsprong in een spelletje weer verloren gaan. Dat is gewoon eigen an het spel.

  • Manse Williby

    Proficiat als nr 14 voor de eerste keer naar de tweede ronde op de Us Open, wat een prestatie!!

Lees meer