4 Andrea Petkovic en Alison Van Uytvanck
BELGA Andrea Petkovic en Alison Van Uytvanck

Van Uytvanck uitgeschakeld na marathonpartij tegen Petkovic

Alison Van Uytvanck (WTA 103) is er gisteren op de Diamond Games in Antwerpen (hard/731.000 dollar) niet in geslaagd zich te plaatsen voor de kwartfinales.

In de tweede ronde verloor de 20-jarige Van Uytvanck, die een wildcard had gekregen, in twee sets met 7-6 (9/7), 6-7 (5/7) en 2-6 van het Duitse derde reekshoofd Andrea Petkovic (WTA 12). Het duel, het eerste tussen beide vrouwen op de WTA Tour, duurde maar liefst 3 uur en 20 minuten.

Van Uytvanck, die dinsdag de Slovaakse Magdalena Rybarikova (WTA 47) had uitgeschakeld, was niet meteen onder de indruk van Petkovic. Het nummer 103 van de wereld ging bij 1-1 door de opslag van de Duitse, die in haar loopbaan al vijf WTA-titels veroverde. Van Uytvanck moest echter haar twee volgende opslagbeurten inleveren: 2-5. Onze landgenote, die in de rally's stevig weerwerk bood, gaf zich niet gewonnen en realiseerde een break na 0-40 op de opslag van haar opponente. Bij 5-5 kreeg Van Uytvanck maar liefst vijf breakkansen, maar ze kon er geen enkele verzilveren. In een spannende tiebreak trok ze met 9/7 dan toch aan het langste eind.

In de tweede set verloor Van Uytvanck snel haar opslagspel (0-2), om vervolgens weer het evenwicht te herstellen (2-2). Een medische time-out van Petkovic leek Van Uytvanck even uit haar ritme te halen. Het derde reekshoofd stoomde door naar 3-5. Van Uytvanck herpakte zich (5-5) en kreeg bij 6-5 acht matchballen op de service van Petkovic, maar de Duitse plooide niet. Opnieuw moest een tiebreak voor de beslissing zorgen. Deze keer was Petkovic de sterkste: 5/7.

Petkovic vond het welletjes en tenniste zich in de derde set naar een 0-4 voorsprong. Van Uytvanck was nog niet moegestreden en lukte een tegenbreak. Petkovic maakte uiteindelijk met 2-6 een einde aan een erg intensieve wedstrijd.

In de kwartfinales speelt Petkovic tegen de winnares van het duel tussen de Nederlandse Indy de Vroome (WTA 247) en het Slovaakse zesde reekshoofd Dominika Cibulkova (WTA 18).

Met Van Uytvanck verdwijnt de laatste Belgische deelneemster op de Diamond Games. Eerder op de dag verloor Kirsten Flipkens (WTA 59) in de eerste ronde met 6-3 en 6-2 van de Roemeense Monica Niculescu (WTA 57). Dinsdag werden ook Yanina Wickmayer (WTA 66) en Klaartje Liebens (WTA 327) uitgeschakeld in de eerste ronde.

4 Andrea Petkovic
PHOTO_NEWS Andrea Petkovic

"Gemiste matchballen spoken door mijn hoofd"

"Dit is heel jammer", aldus de 20-jarige Van Uytvanck na de wedstrijd die 3 uur en 20 minuten duurde. . Ik heb nooit eerder zoveel matchpunten niet kunnen afmaken. Het was ook zeker één van de langste duels in mijn carrière. De baan is niet zo snel, waardoor je lange rally's krijgt. Chapeau voor Petkovic, ze bleef voor iedere bal vechten en op de belangrijke momenten stond ze er."

"Ik slaag erin mee te draaien op dit hoge niveau. Dit neem ik mee voor de rest van het seizoen. Ik moet nog werken aan het afmaken van een wedstrijd als deze", vervolgde Van Uytvanck. "Nu moet ik recupereren. Morgen zit ik samen met mijn coach Ann Devries om de wedstrijd te bespreken."

"Ik weet niet wat te zeggen na zo'n partij", stelde de 27-jarige Petkovic. "Alison heeft veel potentieel. Ze beschikt over een erg goede forehand. We mogen nog veel van haar verwachten. Ik wens haar nog veel succes, maar ben toch blij dat ik aan het langste eind heb getrokken."

4
PHOTO_NEWS
4
BELGA

Lees meer