5 Dimitrov, met wit shirt centraal tussen andere deelnemers van de Adria Tour.
REUTERS Dimitrov, met wit shirt centraal tussen andere deelnemers van de Adria Tour.

Was Dimitrov de eigenwijze coronaverspreider op Adria Tour? “Al twee dagen ziek, maar hij weigerde een test”

Heeft Grigor Dimitrov boter op het hoofd bij de verspreiding van het coronavirus in de Adria Tour? Volgens Kroatische en Russische media voelde het nummer 19 van de wereld zich al twee dagen ziek, maar weigerde hij een test. Hij ging naar de opening in Zadar, zat op de tribunes en speelde zelfs nog een wedstrijd. Met alle gevolgen van dien. “Hij bracht de gezondheid van iedereen in gevaar”, zegt een lid van de organisatie. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Vierduizend fans, een totaal gebrek aan maatregelen en op het einde van de rit een uitgelaten feestje in een discotheek erbovenop. Tijdens de eerste etappe van de Adria Tour in Belgrado (12-14 juni) was het alle remmen los. Een week later werden de gevolgen tijdens part 2 in het Kroatische Zadar duidelijk. Grigor Dimitrov (ATP 19), Borna Coric (ATP 33) en Viktor Troicki (ATP 184) testten al positief, vandaag kwam daar nummer één en organisator Novak Djokovic bij. Het virus kon dagenlang vrij zijn gang gaan, en dat kan wel eens de schuld zijn van Dimitrov. 

Beelden van het feestje in Belgrado

Russische en Kroatische media melden dat Dimitrov zich vrijdag, de start van deel twee van de Adria Tour in Zadar, niet lekker voelde. In plaats van de organisatie op de hoogte te brengen, woonde hij de opening en daaropvolgende loting bij. Nadien ging hij veelvuldig op de foto met zijn collega-tennissers. ‘s Avonds werd het enkel erger. Dimitrov kreeg koorts en voelde zich zwak, maar weigerde een test. Hij vermeed ook alle mediaverplichtingen zodat de pers niets in de smiezen kreeg. Achter de schermen zou hij wel gehuild hebben van de pijn en het ellendige gevoel.

5 Grigor Dimitrov.
AFP Grigor Dimitrov.

Toch stond hij daags nadien zelfs op de tennisbaan. Dimitrov ging onderuit tegen Coric - die nadien ook positief werd getest. Na de wedstrijd werd er tussen de twee stevig geknuffeld. Voor de avondwedstrijd gaf Dimitrov forfait. Zondagochtend nam hij in alle vroegte een privévliegtuig naar Monaco, waar de Bulgaar woont, want het virus had hem nu echt bij de kraag. Dimitrov liet zich daar dan tóch testen: positief. Meteen werd de finale van de Adria Tour 800 kilometer verderop afgelast. 

5 Dimitrov in actie tegen Coric.
REUTERS Dimitrov in actie tegen Coric.

Kijkcijfers

“Hij bracht de gezondheid van iedereen in gevaar”, zegt een lid van de organisatie. “Had hij op tijd gemeld dat hij zich ziek voelde, konden we op tijd ingrijpen en had het virus zich niet verder verspreid op ons toernooi.” Dimitrov zelf verkondigde via een Instagram-post dat hij thuis in Monaco herstelt van het virus. “Iedereen die de jongste dagen met me in contact is geweest, kan zich best laten testen en de nodige voorzorgsmaatregelen nemen. Het spijt me mocht ik iemand besmet hebben. Ik ben nu terug thuis en herstel daar. Blijf gezond en hou het veilig.”

Achter de reden waarom Dimitrov zich gezonder voordeed dan werkelijk was, is het gissen. Mogelijk dacht ie dat het wel zou overgaan. Ook het commerciële apparaat achter de Bulgaar kan een reden zijn. In deze coronatijden is zichtbaarheid voor de sponsor, zoals Nike, belangrijker dan ooit. Zeker als de resultaten al even tegenzitten, zoals bij Dimitrov. De Adria Tour lokte internationaal heel wat kijkcijfers. 

5
AFP

Murray: “Djokovic heeft geen goede indruk gemaakt”

Andy Murray (ATP 129) liet in de krant The Times zijn licht laten schijnen over de controverse. “Ik heb altijd een goede band gehad met Novak Djokovic”, begon Murray. “Maar met zijn toernooi heeft hij vorige week geen goede indruk gemaakt. Als topsporters moeten we aan iedereen laten zien dat we deze crisis heel ernstig nemen en alle afstandsregels respecteren. Ik hoop dat we hier allemaal uit leren. Als spelers elke week zo’n hetze veroorzaken, kan het ATP-circuit niet heropstarten.”

Murray zelf nam deze week deel aan een exhibitietoernooi in Engeland. Het was de eerste wedstrijd in zeven maanden voor de voormalig nummer één van de wereld. Hierbij werden wel alle sanitaire regels gerespecteerd. 

Lees ook: 

Nu is het niet meer om te lachen: deelnemers aan Djokovic’ toernooitje besmet met corona, en hijzelf?

Na Dimitrov meldt nu ook Coric dat hij besmet is met coronavirus: “Het spijt me mocht ik iemand besmet hebben”

Met Viktor Troicki test derde tennisser die deelnam aan toernooi van Djokovic positief

Djokovic nodigt tenniscollega’s uit in volgepakte nachtclub en gaat volledig los

5 Novaj Djokovic en Grigor Dimitrov tijdens een partijtje basketbal, vorige week.
AFP Novaj Djokovic en Grigor Dimitrov tijdens een partijtje basketbal, vorige week.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gino Denil

    Ze moesten hem een jaar schorsen als dat waar is.

  • Wilfried Ingels

    Heel slim gedaan en vooral aan alles hun voeten vegen.Dat is dan het resultaat.Anderen In gevaar brengen Proficiat.Hopelijk hebben ze het nu door.

Lees meer