19 Flipkens dankt de fans, ontgoocheling bij Bonaventure, getroost door Wickmayer.
BELGA Flipkens dankt de fans, ontgoocheling bij Bonaventure, getroost door Wickmayer.

Wat een domper! België verliest na thriller het beslissende dubbelspel tegen Spanje en tuimelt uit Wereldgroep I

België tuimelt uit Wereldgroep I in de Fed Cup. Een beslissende thriller en rollercoaster van een dubbelpartij liep faliekant af voor onze landgenotes. Na meer dan 2 uur en drie sets stonden er 7-6 (7/4), 2-6 en 6-2 op het bord in de Kortrijkse Lange Munte. Ysaline Bonaventure en zeker Kirsten Flipkens haalden alles uit de kast, maar dat bleek niet genoeg tegen de Spaanse tandem Muguruza/Suarez Navarro, die zich tot heldin van het weekend kroonde. 2-3 voor Spanje.

19
Photo News

De Belgische tandem pakte een heerlijke start en liep uit tot 3-0: ‘Flying Flipper’ was nauwelijks te stoppen en stuwde het niveau van Bonaventure mee de hoogte in. Maar Spanje knokte zich terug op gelijke hoogte. Nadien ging het gelijkopgaand, waarna de Spaanse vrouwen in de tiebreak het laken naar zich toe trokken. Flipkens en Bonaventure waren niet aangeslagen. Ze speelden op een hoog niveau en wonnen de tweede set ruim. Terwijl Flipkens zeker aan het net nogmaals toonde over geweldig snelle en technisch sterke handen en voeten te beschikken, plezierde ook Bonaventure geregeld. In de beslissende derde set zaten de Belgen echter wat door hun beste krachten, ondanks een opnieuw weifelende Muguruza. Flipkens en Bonaventure tennisten voor wat ze waard waren, maar konden de Spaanse (eind)winst niet afwenden.

19
REUTERS

Na de twee duels van zaterdag waren beide landen in evenwicht. Kirsten Flipkens (WTA 59) zette de Belgen vrijdag op 1-0, met een knappe zege in drie sets (6-3, 4-6 en 6-4) tegen Garbiñe Muguruza (WTA 19). Alison Van Uytvanck (WTA 52) ging nadien kansloos de boot in tegen Carla Suarez Navarro (WTA 27) in twee sets (6-3 en 6-2). Zondag bezorgde Ysaline Bonaventure (WTA 122) de Belgen een nieuwe voorsprong na een stuntzege tegen kopvrouw Muguruza in drie sets: 6-4, 0-6 en 6-4. Yanina Wickmayer (WTA 127) kreeg vervolgens de kans om de Belgische eindzege veilig te stellen, maar ging duidelijk onderuit tegen Suarez Navarro in twee sets: 6-2 en 6-1.

De Belgen sneuvelden begin februari in de eerste ronde (kwartfinales) van Wereldgroep I tegen Frankrijk, dat in Luik met 1-3 won. De Spaanse vrouwen wonnen hun duel in Wereldgroep II in Japan met 2-3.

19 Garbin Muguruza sloot het voor haar pijnlijke weekend toch succesvol af.
Photo News Garbin Muguruza sloot het voor haar pijnlijke weekend toch succesvol af.

Johan Van Herck toonde zich strijdvaardig. “Ik ben heel fier op mijn ploeg”, reageerde de bondscoach. “Volgend jaar eisen we onze plaats in Wereldgroep I weer op. Natuurlijk komt deze nederlaag hard aan. We hebben tot en met het beslissende dubbelspel alles gegeven. Dit hoort bij topsport, we moeten dit verlies aanvaarden. Mijn team heeft er alles aan gedaan en tot het laatste punt gevochten, en dit tegen een ploeg die op papier de uitgesproken favoriet was.”

“Ysaline speelde een hele sterke enkelpartij”, analyseerde de Belgische T1. “Ze haalde tegen Muguruza echt het onderste uit de kan. Ik hoop dat dit resultaat haar in het vervolg van haar loopbaan kan helpen. Yanina trof nadien een sterke Suarez Navarro, dat kan gebeuren. Nadien koos ik voor Kirsten en Ysaline in het dubbel. Dat was volgens mij een logische optie, gezien het verloop van het weekend. Ze speelden zoals ik het van hen verwachtte, maar haalden het net niet. Jammer, maar het is zo.”

19 Bonaventure stuntte in haar enkelpartij tegen Muguruza.
Photo News Bonaventure stuntte in haar enkelpartij tegen Muguruza.

“Het is heel spijtig dat we zo’n goed weekend niet met de eindzege afsluiten”, verklaarde Flipkens, die zaterdag stuntte tegen kopvrouw Garbiñe Muguruza. “Bij het dubbelspel lag het erg kort bij mekaar. Het Spaanse duo was misschien net dat tikkeltje alerter, al ben ik niet ontevreden over ons niveau. We hebben er de voorbije twee dagen rotsvast in geloofd, maar konden de eindzege net niet veilig stellen. Van dit weekend onthou ik het positieve.”

19
Photo News

Ysaline Bonaventure hield de Belgische hoop zondag levend met een erg knappe zege tegen Muguruza. Nadien verdedigde de Luikse zich in het dubbel aan de zijde van Flipkens kranig, maar sloeg de vermoeidheid toch wat toe. “Het was een lange intense dag”, aldus Bonaventure. “Ik had naar het einde wat pijn aan mijn rechterbovenbeen. Niet onlogisch, want ik stond toen al bijna vier uur op de baan. Mentaal komt deze nederlaag toch wel aan, we hebben ontzettend hard geknokt. In het dubbelspel kon het alle kanten uit. Maar ondanks de nederlaag was dit voor mij een mooi weekend.”

19
BELGA

De Belgen moeten nu volgend jaar aan de bak in Wereldgroep II. Van Herck is niet van plan lang op dat tweede niveau te tennissen. “We hebben dit weekend tegen een sterke tegenstander laten zien wat we in onze mars hebben. We gaan allemaal hard werken om er volgend jaar weer te staan. We willen dan onze plaats weer opeisen in Wereldgroep I.”

19 Flipkens en Bonaventure ging na een ware rollercoaster nipt onderuit.
BELGA Flipkens en Bonaventure ging na een ware rollercoaster nipt onderuit.

De Spaanse kapitein Anabel Medina heeft haar missie in Kortrijk tot een goed einde gebracht. “Dit waren twee echt heel lastige dagen”, reageerde de bondscoach. “België heeft ons de zege helemaal niet cadeau gedaan. Ik ben ontzettend blij dat we weer in Wereldgroep I staan. Daar horen we thuis. Het was dit weekend een heel intense strijd met de Belgen, tot aan het beslissende dubbelspel toe. Ze dreven ons tot het gaatje. België toonde dat het over verschillende sterke speelsters beschikt en kon op de steun van een vurig thuispubliek rekenen. Gelukkig trokken we finaal aan het langste eind.”

19
BELGA

Het Spaanse speerpunt Garbiñe Muguruza (WTA 19) stelde, met nederlagen tegen Kirsten Flipkens (WTA 59) en Ysaline Bonaventure (WTA 122), zwaar teleur. Medina kon gelukkig wel rekenen op een foutloze Carla Suarez Navarro (WTA 27), die Alison Van Uytvanck (WTA 52) en Yanina Wickmayer (WTA 127) in de pan hakte. Muguruza en Suarez Navarro haalden het nadien van Flipkens en Bonaventure in het beslissende dubbelspel.

19
BELGA

“Carla deed het geweldig”, loofde Medina haar goudhaantje. “Ze was bijzonder goed op dreef en liet geen steek vallen. Met al haar ervaring was ze ontzettend nuttig. Garbiñe kende inderdaad niet haar beste weekend. Ze blijft wel de absolute top en heeft ongelooflijk veel kwaliteiten. Daarom koos ik in de dubbel voor haar, ondanks haar twee nederlagen

19
Photo News

Wickmayer kansloos 

Na de stunt van Ysaline Bonaventure tegen Garbiñe Muguruza, voormalig nummer één van de wereld, trad Yanina Wickmayer (WTA 127) aan om het derde en beslissende punt over de streep te trekken. Tegenstandster was Suárez Navarro, honderd plaatsen hoger gerangschikt. De Spaanse won gisteren van Van Uytvanck. 

19 Yanina Wickmayer.
BELGA Yanina Wickmayer.

Navarro schoot als een speer uit de startblokken en smeerde Wickmayer meteen een 1-4-achterstand aan. Nadien kwam onze landgenote wat meer in het juiste ritme, maar de eerste set was hoe dan ook gaan vliegen. Met een 2-6-achterstand stond Wickmayer op de hardcourt-ondergrond van Kortrijk in het defensief.

19 Suárez Navarro.
BELGA Suárez Navarro.

Dubbelspel

En ook in de tweede set keek België tegen een vroege achterstand aan: Navarro schakelde nog een versnelling hoger en stond in een mum van tijd 0-3 voor. De Limburgse kon nadien nog amper één game sprokkelen, Navarro haalde haar beste tennis boven. 1-6 in de tweede set. Het niveauverschil was duidelijk. 

Straks volgt een beslissend dubbelspel. Kirsten Flipkens en Ysaline Bonaventure nemen het op tegen Garbiñe Muguruza en Carla Suarez Navarro. Wie wint, verzekert zich van behoud in Wereldgroep I. De verliezer zakt naar Wereldgroep II. 

19 Yanina Wickmayer.
EPA Yanina Wickmayer.

Zo won Bonaventure van Muguruza

Eerder vandaag stuntte Bonaventure tegen Muguruza. Lichtjes onder de indruk keek Bonaventure in een mum van tijd tegen een 4-1-achterstand aan. Maar dan sloeg de motor aan de praat. Onze tactisch sterke landgenote boog de scheve situatie helemaal om en won liefst vijf games op een rij, goed voor 6-4-setwinst. De Belgische fans in de Kortrijkse Lange Munt laaiend enthousiast.

Net als in set één ging Muguruza ook in de tweede set voortvarend van start. Ditmaal gaf ze haar bonus niet uit handen en stoomde ze door naar een droge 6-0-setwinst. Bonaventure wist even niet van welk hout pijlen maken, maar knokte terug in de beslissende derde set. Daarin liet ze bij een 5-3-voorsprong nog drie matchballen onbenut, maar op de eigen service maakte ze het wel af. 6-4, een stunt van jewelste. De mooiste triomf uit haar carrière.

19
BELGA
19
Photo News
19
EPA

Van Herck: “Er volgend jaar weer staan”

De Belgische kapitein Johan Van Herck toonde zich strijdvaardig na de nipte 2-3 nederlaag. “Ik ben heel fier op mijn ploeg”, reageerde de bondscoach. “Volgend jaar eisen we onze plaats in Wereldgroep I weer op.”

“Deze nederlaag komt zeker hard aan”, stak Van Herck van wal. “We hebben tot en met het beslissende dubbelspel alles gegeven. Dit hoort bij topsport, we moeten dit verlies aanvaarden. Mijn team heeft er alles aan gedaan en tot het laatste punt gevochten, en dit tegen een ploeg die op papier de uitgesproken favoriet was.”

19
Photo News

“Ysaline speelde een hele sterke enkelpartij”, analyseerde de Belgische T1. “Ze haalde tegen Muguruza echt het onderste uit de kan. Ik hoop dat dit resultaat haar in het vervolg van haar loopbaan kan helpen. Yanina trof nadien een sterke Suarez Navarro, dat kan gebeuren. Nadien koos ik voor Kirsten en Ysaline in het dubbel. Dat was volgens mij een logische optie, gezien het verloop van het weekend. Ze speelden zoals ik het van hen verwachtte, maar haalden het net niet. Jammer, maar het is zo.”

De Belgen moeten nu volgend jaar aan de bak in Wereldgroep II. Van Herck is niet van plan lang op dat tweede niveau te tennissen. “We hebben dit weekend tegen een sterke tegenstander laten zien wat we in onze mars hebben. We gaan allemaal hard werken om er volgend jaar weer te staan. We willen dan onze plaats weer opeisen in Wereldgroep I.”

19
Photo News

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bruno Zonnekeyn

    Verstond niet goed waarom Wickmayer speelde. Die is volledig opgebrand, bakt er niets mee van en toch word ze opgesteld???? Als hier in dit enkelspel onze Flipper had gestaan, was de ontmoeting met Spanje toen al voorbij met winst voor de onzen.

  • Gorissen Marcel

    Met dank aan Mertens', welke voor het geld gekozen heeft. Pracht wedstrijd van Ysaline

Lees meer