13
AFP

Federer vloert Nadal na heus spektakelstuk en vervoegt Djokovic in finale

Roger Federer (ATP 3) heeft Rafael Nadal (ATP 2) geklopt in de halve finale van Wimbledon. De Zwitser trok na vier sets (en een geweldig spektakelstuk) aan het langste eind: 6-7, 6-1, 3-6 en 4-6. In de finale neemt Federer het zondag op tegen titelverdediger Novak Djokovic.

Elf jaar geleden zorgden Roger Federer en Rafael Nadal mogelijk voor de beste grandslamfinale ooit, vandaag stonden de twee tennisiconen weer tegenover elkaar in Londen. “Rafa is de laatste jaren zoveel beter geworden op deze ondergrond”, wist Federer. “Het is ook verbazingwekkend hoe fit hij is gebleven. Velen zeiden over hem in 2008 al dat het einde naderde, bij mij deden ze dat in 2009. Maar we staan er nog altijd”, klonk het vooraf bij de 37-jarige Zwitser.

Beide spelers hielden elkaar in de eerste set in evenwicht. Ze gaven mekaar geen duimbreed toe, tot Federer bij een 3-4-stand een breakpunt forceerde. Nadal stond onder druk, maar zette de scheve situatie helemaal recht. Het publiek (dat duidelijk genoot van de hoogstaande partij) voelde het aan: een tiebreak was onvermijdelijk. Daarin trok een ontketende Federer aan het langste eind: 6-7 (3/7). 

13
AP

In het tweede bedrijf liet Federer al snel twee breakkansen liggen. Dat brak hem zuur op, want Nadal ging nadien door de opslag van zijn eeuwige rivaal. Een mentale tik voor ‘FedExpress’. De 33-jarige Spanjaard bleef vervolgens het gaspedaal induwen, Federer moest andermaal zijn service inleveren. Nadal sleepte zo de tweede set eenvoudig in de wacht: 6-1. 

Federer moest even herbronnen. Zou Nadal doorstomen? Neen. De Zwitser pakte uit met toptennis en liep (na enkele heerlijke punten) uit tot een 1-3-voorsprong. De handen op elkaar in de tribune. Puur genieten. Wat een niveau.

13
AFP

Nadal probeerde te reageren en dwong vier breakkansen af. Maar ‘King Roger’ werkte ze allemaal weg. Na enkele hoogstaande rally’s stond de 1-4 op het bord. Nadal boog het hoofd en zag hoe Federer de derde set helemaal naar zijn hand zette: 3-6.

Ook in het vierde bedrijf nam de Zwitser de bovenhand. Federer forceerde een nieuwe break, alarmfase rood voor Nadal. ‘Rafa’ deed wat hij kon, maar slaagde er niet meer in het tij te keren. Federer haalde de vierde en laatste set binnen: 4-6. De vijfde wedstrijdbal was de goede. Game, set, match. En wat voor een match. In de finale kruist Federer zondag de degens met Novak Djokovic.

13
AP
13
EPA
13
REUTERS
13
Photo News
13
AFP
13
AP
13
AFP
13
AFP
13
AFP
13
AFP

10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • swa Jonckheere

    Sport van de bovenste plank en in tennis wint altijd de beste van die match. Men kan niet zoals in sommige andere sporten de kat uit de boom kijken, afwachten enz. Klasse van beide spelers en hun leeftijd speelt duidelijk geen rol. Ook geen gezever tijdens de match. Neen in tegenstelling tot de meeste voetbalmatchen een plezier om naar te kijken.

  • Joeri Haelen

    Federer speelt zo eenvoudig goed... En Nadal is ook een fenomeen, en hij is nog maar 33, speelt precies al 100 jaar tennis.

Lees meer