YouTube

Beangstigend! Basketrefs meteen na opworp knock-out

De job van referee in het basketbal is geen pretje. Soms wordt het ronduit gevaarlijk, zelfs van bij de opworp al. Op een week tijd gingen twee refs meteen na hun opworp al tegen de grond en bleven liggen (zie video's onderaan), telkens na een onvrijwillige elleboog van een speler.

De twee incidenten gebeurden in het College Basketball in de VS. Het meest huiveringwekkende moment van de twee was ongetwijfeld vorige week in de partij tussen Vanderbilt-La Salle. Ref Rick Crawford incasseerde bij het allereerste wapenfeit van de match al een forse elleboog van Damian Jones. Crawford werd net boven zijn oog getroffen en zeeg neer. Hij lag er beangstigend roerloos bij. Even was er paniek en de man werd per brancard afgevoerd naar een ziekenhuis in Brooklyn. Zijn match zat er na een paar seconden al op.

"Het was toch schrikken", vertelde Crawford achteraf aan AP. "Ik denk dat ik nadat die elleboog me aan mijn oog trof, ik met mijn hoofd op de grond smakte. Ik bleef wel bij bewustzijn, maar toch was ik er niet gerust op. Het was een heel vreemd gevoel."

Alsof de duivel ermee gemoeid was, had ook David Hall enkele dagen later stevig prijs. De ref van de partij tussen Wichita State en Utah bacht de verlengingen op gang met een opworp, toen ook hij een elleboog op zijn hoofd incasseerde. Hall verloor zijn evenwicht en kwam slecht neer. De ref was zo groggy dat ook hij de partij moest staken.

Lees meer