2 Soldaten op oefening in een militair kamp in de Chinese provincie Heilongjiang, bij temperaturen van min 30 graden Celsius. Het lot dat ook de ploegmaats van Isabelle Yacoubou te beurt valt.
REUTERS Soldaten op oefening in een militair kamp in de Chinese provincie Heilongjiang, bij temperaturen van min 30 graden Celsius. Het lot dat ook de ploegmaats van Isabelle Yacoubou te beurt valt.

De waanzin voorbij: basketteam dat beslissing ref aanvecht naar militair strafkamp verbannen

Een onwaarschijnlijk verhaal uit het Chinese vrouwenbasket haalt dezer dagen de internationale spotlights. Het volledige team van Heilongjiang is naar een militair strafkamp gestuurd nadat de vrouwen een hoogst dubieuze beslissing van de scheidsrechter aanvochten en weigerden voort te spelen. De Franse international Isabelle Yacoubou, die aan de sanctie ontsnapte, komt met het waanzinnige verhaal naar buiten in haar blog op de Huffington Post.

De feiten deden zich voor in de slotfase van de competitiewedstrijd van Heilongjiang tegen Bayi, de club van het Chinese leger. Heilongjiang stond twee punten voor, met nog 0,6 seconden op de klok. "Op dat moment kreeg de pivot van de tegenpartij de bal toegespeeld, controleerde die en trof raak", zegt Yacoubou. "De scheidsrechter valideerde de korf, zodat er verlengingen aan te pas moesten komen. Alléén, het was onmogelijk dat die ultieme gelijkmaker van Bayi binnen de resterende 0,6 seconden was gerealiseerd."

Forfait
Yacoubou en haar ploegmaats waren het niet eens met de beslissing van de ref. "We protesteerden heftig, maar de refs hadden daar geen oren naar", gaat de Française verder. "Ze verloren hun geduld en stelden ons voor de keuze: de verlenging spelen of forfait geven. We beslisten om voor de laatste optie te gaan. We stapten van het veld en gingen naar de kleedkamer."

Bezem
Een beslissing die het team van Heilongjiang zich zou beklagen. De Chinese basketbond boog zich over de incidenten en die besloot om de bezem boven te halen. Heilongjiang werd uit competitie gezet voor de rest van het seizoen. De coach van het team werd voor twee jaar geschorst. "Maar de strafste maatregel moet nog komen", aldus Yacoubou. "Mijn ploegmaats werden voor onbepaalde tijd naar een militair strafkamp gestuurd. Onwaarschijnlijk maar waar. We lieten de basketbond zelfs de beelden zien van de feiten, maar niets hielp om ze van hun ongelijk te overtuigen. Gelukkig kon ik als buitenlander aan de strafmaatregel ontsnappen. Ik kreeg net de tijd om mijn koffers te pakken en naar Europa terug te vliegen."

Daar vond Yacoubou, die in Londen in 2012 met Frankrijk vice-olympisch kampioen werd, gelukkig snel opnieuw onderdak. De 28-jarige Française werkt het seizoen af bij het Italiaanse Schio.

2 Isabelle Yacoubou (links) in actie tijdens een wedstrijd met de Franse nationale ploeg.
PHOTO_NEWS Isabelle Yacoubou (links) in actie tijdens een wedstrijd met de Franse nationale ploeg.

Lees meer