Marktplaats

Geen grap: oud-Tourwinnaar Zoetemelk zet gele trui te koop op internet

Opeens dook ie op, vandaag op de Nederlandse veilingsite Marktplaats. Een "echte wollen Gele Trui uit de Tour de France met handige achterzakjes". Te koop aangeboden door ene J. Zoetemelk uit Germigny l'Évêque nabij Parijs, met een Frans nummer erbij. De reden van verkoop: "wegens tekort aan kastruimte".

Het leek verdacht veel op een grap van een lolbroek, maar deze site zocht contact met Joop Zoetemelk en de Tourwinnaar van 1980 bevestigde vanuit Frankrijk dat het daadwerkelijk om een trui van hem ging. "Ja, serieus, ik heb 'm zelf op internet gezet", aldus Zoetemelk. "Hij hing hier toch maar een beetje in de weg en ik heb er nog wel een paar over. Dit was de laatste die ik nog wel weg wilde geven."

De advertentie van de bijzondere wielertrui ("altijd zuinig op geweest, verkeert in goede staat") werd al driftig gedeeld op de sociale media. Tot een verkoop kwam het nog niet. Zoetemelk: "Wat die trui moet kosten? Oh, geen idee. Dat moeten jullie in Nederland maar bepalen. Trouwens, wil je 'm niet kopen?"

Of de verkoop onderdeel is van een publiciteitsstunt rond de Tourstart in Utrecht, wilde Zoetemelk niet bevestigen. Ook over een mogelijke bestemming voor het geld wat de trui opbrengt, zweeg de Tourwinnaar. "Maar ik ben er zeker van dat ik wel wat leuks vind."

Lees meer