2
Photo News

Gewezen Brugse doelman Ryan doneert in strijd tegen bosbranden 310 euro voor élke redding in de Premier League

Een mooi initiatief van doelman Mathew Ryan, vroeger onder de lat bij Club Brugge en Genk en nu actief bij het Engelse Brighton & Hove Albion. De 27-jarige keeper van het nationale team van Australië doneert een bedrag van 500 Australische dollars (310 euro) voor alle reddingen die de keepers in de Premier League dit weekend maken. Hij wil hiermee de bosbranden in zijn thuisland bestrijden. 

Ryan doneert het opgetelde bedrag van al die reddingen aan de Country Fire Authority, de organisatie van brandweerlieden in Australië die al wekenlang vechten tegen de enorme branden in het land. Ook deelde Ryan een aantal websites waar mensen geld kunnen doneren.

Ryan komt zelf uit Plumpton (New South Wales), een plaatsje op 45 kilometer ten westen van Sydney. Ryan is zeker niet de eerste sporter die zich inzet om zoveel mogelijk natuur, mensen en dieren te redden in het door bosbranden geteisterde Australië. Zo doneerde Formule 1-wereldkampioen Lewis Hamilton al een half miljoen dollar voor de opvang en verzorging van wilde dieren in het land. Verder doneerden veel tennissers en tennissters de afgelopen tijd al geld voor iedere ace die ze sloegen bij hun toernooien in Australië.

Ryan is 59-voudig international van Australië en speelt sinds de zomer van 2017 voor Brighton & Hove Albion. Daarvoor speelde hij bij Club Brugge, Valencia en Racing Genk, dat hem huurde van de Spaanse eersteklasser. In zijn thuisland kwam hij uit voor Central Coast Mariners. 

Ryan staat momenteel op de derde plaats in het klassement van keepers met de meeste reddingen in de Premier League dit seizoen. De Australische keeper wist in 21 wedstrijden al 75 doelpunten te voorkomen. Daarmee staat hij nog onder Newcastle United-keeper Martin Dubravka (88 reddingen) en Arsenal-doelman Bernd Leno (82 reddingen). Tim Krul, de Nederlandse keeper van Norwich City, staat vierde met 70 gemaakte reddingen in de eerste 21 wedstrijden van dit seizoen.

2
REUTERS

Lees meer