Twitter Adam Blythe

Gigantisch (en vooral dom) misverstand in Britse wielerwedstrijd leidt tot deze ophefmakende foto

Terwijl wij zondag konden genieten van Luik-Bastenaken-Luik werd er ook in Groot-Brittannië stevig gekoerst. Met de Rutland-Melton Cicle Classic, vroeger bekend als de East Midlands Classic, kregen de renners een van de zwaarste eendagskoersen op de Britse kalender voorgeschoteld. De wedstrijd die over Het Kanaal al eens wordt vergeleken met Parijs-Roubaix werd gewonnen door Daniel Fleeman. De intussen 34-jarige Brit van Metaltek Kuota vloerde in een sprint met twee de Nieuw-Zeelander Hayden Mccormick.

Tot zover de droge kant van het verhaal want toen laureaat Fleeman, in het verleden nog actief bij het Zwitserse Cervelo Test Team van Thor Hushovd, Andreas Klier en in het seizoen 2009 ook nog Serge Pauwels, op de streep zijn handen in de lucht gooide, gebeurde er iets vreemds. Zijn gevloerde kompaan McCormick van ONE Pro Cycling stak immers zonder schroom zijn middenvinger op naar de winnaar. Honderden fans én de camera in Melton Mowbray als getuigen van het weinig respectvolle gebaar.

Reden? Een zeer eigenaardig verhaal. Fleeman, die nog maar de eerste UCI-eendagskoers uit zijn carrière won, had het na afloop over een misverstand. "Op een paar kilometer van de aankomst kwam Hayden bij mij met de vraag of ik zou sprinten voor de zege. Maar ik had zijn vraag niet goed begrepen en dacht dat hij vroeg of ik kon sprinten. Ik heb toen neen gezegd want ik ben geen sprinter. Op 300 meter van de streep plaatste ik echter mijn jump en won ik de koers. Ik snap eigenlijk niet wat hem bezielde want dit is de grootste eendagskoers van het land, natuurlijk was ik van plan om te sprinten!"

Bij ONE Pro Cycling, de ploeg van dader en nummer twee Hayden McCormick, zaten ze na afloop zwaar verveeld met het incident. De Britse continentale ploeg, vorig jaar op procontinentaal niveau nog geregeld te zien in onze contreien, pakte dan ook uit met een statement: "We zijn ons voor de volle 100% bewust van wat er gebeurd is. We willen ons bij de organisatie van de wedstrijd, Dan Fleeman, Metaltek-Kuota en alle wielerfans en supporters dan ook oprecht verontschuldigen. Dergelijke fratsen tolereren we hoegenaamd niet en we zullen deze kwalijke kwestie intern zeer ernstig aanpakken."

Lees meer