2
RTL

Hartverscheurende beelden: de 'finale strijd' van ex-Oranje-international Ricksen tegen spierziekte ALS

Voormalig profvoetballer Fernando Ricksen (40) kampt al bijna vier jaar met de ziekte ALS. Maandag zendt het Nederlandse RTL een emotionele documentaire uit over de intense strijd van de 40-jarige ex-international van Oranje. "Ik wil niet opgeven", zegt Ricksen.

Fernando Ricksen maakte als voetballer het mooie weer bij Fortuna Sittard, AZ, Glasgow Rangers en Zenit Sint-Petersburg. De twaalfvoudige Nederlandse international zette enkele jaren geleden een punt achter zijn carrière en in 2013 werd bij hem de spierziekte ALS (Amyotrofe laterale sclerose) vastgesteld. Sindsdien vecht Ricksen dagelijks een verbeten strijd uit tegen de ziekte.

Maandag verschijnt op het Nederlandse RTL7 een hartverscheurende documentaire, De 'Finale Strijd', waarbij Ricksen in 2016 acht maanden lang gevolgd werd. Vincent de Vries, die mee aan de basis lag van de docu, gaf gisteren bij RTL meer uitleg. "Hij kan niets en heeft ook geen pijn. Hij wil heel veel genieten van zijn vierjarig dochtertje. Aan euthanasie denkt hij nog lang niet", waarna een heftig beeld uit de documentaire getoond wordt en Ricksen zelf aan het woord wordt gelaten. "Ik vind het nu even moeilijk om erover te praten. Maar op andere dagen ga ik gewoon door. Ik wil niet opgeven."

"Zijn geest is heel sterk, dat was als voetballer ook zo. Maar zijn lichaam begeeft het. Hij is een enorme vechter en dat helpt hem om te leven", zegt zijn goede vriend Evgeni Levchenko. En Ricksen heeft nog één grote wens: "Hij wil zijn dochter zien opgroeien. Hij zegt nog altijd: 'Ik ben de eerste die gaat overleven'. Ik wil een nieuwe Stephen Hawking worden (die al meer dan vijftig jaar met ALS kampt)", aldus De Vries.

Inspirator

In een interview met RTL legt Ricksen uit waarom hij heel graag wilde meewerken aan de documentaire. "Hij wil mensen laten zien wat ALS is en dat je gewoon door kan leven met de ziekte. Nu ziet iedereen wat ALS precies is. Mensen weten niet hoe je er mee moet leven. Fernando wil een inspirator zijn", zegt zijn vrouw Veronika Veselova. "Het is voor hem lastig te accepteren dat hij afhankelijk is van andere mensen. Hij kan zelf wel met de ziekte omgaan, maar het blijft lastig om hulp van mensen nodig te hebben."

2
RTL

4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Geert Verstraeten

    Er zijn 2 varianten. Hawkins heeft de trage variant waarmee je oud kan worden. De bulbaire variant is echter dodelijk en op enkele jaren tijd verword je tot een plant, tot het moment dat je niet meer kan slikken en levensnoodzakelijke functies uitvallen. Dan is euthansie vaak de enige humane oplossing... Zeer erge ziekte waar te weinig onderzoek naar gedaan wordt.

  • Snelle Eddy

    Wat heeft ALS in godsnaam met armoede te maken? Kloon.