3
BELGA

Michel Louwagie over Gentse koopwoede: "De kas is nog lang niet leeg"

20 MILJOEN EN MEER IN EEN HALFJAAR LOUWAGIE EN AA GENT LATEN HET GELD ROLLEN

"'t Is pas elf uur, maar ik ben moe. Ik word ouder, ik voél het", bedenkt Michel Louwagie (61), als we op het einde van de avond naar onze wagens stappen. "Weet je wat het ergste is - maar je moet dat niet schrijven? Dat ik tijdens het joggen word voorbijgelopen door vrouwen van 25." We lachen en schudden de hand. "Je gaat het tóch schrijven, hé. Ach, ik heb al zovéél verteld, vanavond." Inderdaad: een openhartig interview werd het, over de geldmachine die AA Gent is.

Restaurant d'Oude Schuur in Sint-Martens-Latem - "hier zit ik graag", verzucht Michel Louwagie. "Altijd lekker eten, een gezellig terras, helemaal in het groen, en op 500 meter van thuis; zodat de vrouw weet waar we zitten - da's ook belangrijk, hé." (proest het uit)

Louwagie oogt ontspannen. "Het is voor mij hard, maar plezánt werken. Ik heb er altijd van gedroomd om een keer in de situatie van Anderlecht en Club Brugge te zitten - geld hebben om de dingen te kunnen doen die je wíl doen. (gooit de armen in de lucht) Ik durf het gerust 'luxe' noemen."

Zeg dat wel. AA Gent brak de afgelopen weken tot twee keer toe het clubrecord - eerst 3,85 miljoen euro voor Sylla van Eupen en daarna ruim 4 miljoen voor Franko Andrijasevic van Rijeka. Is hij zó goed, die Kroaat?

"Franko is aangeleverd door de scoutingcel in het najaar van 2016. Hein (Vanhaezebrouck, red.) bekeek toen beelden van hem, hij was lovend, maar na het vertrek van Benito Raman lag de prioriteit in januari bij een vinnige, dynamische offensieve speler - zo is Kubo gekomen. Omdat Hein deze zomer wél om een kopbalsterke, infiltrerende middenvelder met scorend vermogen vroeg, lag Andrijasevic weer op tafel."

"Het eerste wat ik deed, was de sportief directeur van Osijek bellen - een vriend van mij. Die zei me: 'Andrijasevic? Pakken.' Maar om hélemaal overtuigd te zijn, liet ik een makelaar nagaan waarom Zdravko Mamic, de grote baas van Dinamo Zagreb, Franko in 2016 had verkocht aan Rijeka. Het antwoord van Mamic luidde: 'Ik heb me vergist'. Op dat moment zijn Ivan (De Witte, red.) en ik ervoor gegaan."

"In de kranten hadden we gelezen dat Standard ook bezig was met de speler. Onze informanten meldden dat Standard wel een akkoord had met Andrijasevic maar niet met Rijeka. Het is een fout die veel clubs maken - ze zetten in op de speler en op de makelaar, en denken dat de club wel zal toegeven. Zo werkt het niet. Ik vroeg aan mijn informanten: 'Wie bij Rijeka neemt de beslissingen, en geef me zijn nummer.' Op die manier kwam ik in contact met de eigenaar van de club, meneer Miskovic. De eerste keer dat ik hem aan de lijn had, stond hij op het punt om naar Nigeria te vertrekken, op zakenreis. Nadien zijn we beginnen te whatsappen; kijk... Ik ga je zijn profielfoto tonen, met zijn vrouw en dochters."

"In het eerste gesprek boden wij 2,25 miljoen euro, 10% op de meerwaarde van de latere doorverkoop, plus eventueel een speler van ons die hen zou interesseren. De reactie van Miskovic was heel duidelijk: 'Ik wil 4 miljoen cash, en geen euro minder'. Dat stond mij wel aan; het is een stuk makkelijker onderhandelen met zo iemand dan met wat ik noem 'tapijtenverkopers' - elke dag doen ze er een schelletje salami bij: op maandag vragen ze 1 miljoen, dinsdag 2, woensdag 3... Wij zijn twee weken bezig geweest met Miskovic en zijn sportief directeur, en niet één keer zijn ze afgeweken van de vraagprijs. Dan weet je wat je te doen staat."

"Finaal belde Miskovic mij met de boodschap: 'Ik maak geen deal met Standard, de speler zal volgen in mijn verhaal.' Toen wist ik dat we gewonnen hadden..."

3
Photo News

'Standard moet niet janken', sprak u op de persvoorstelling van Andrijasevic.

"Ja, ik vind, je moet bij een transfer correct onderhandelen - je kunt niet doen alsof de eigenaar van de club niet bestaat."

Hoe de relatie met Standard verzuurde en waarom Gent na een nieuwe miljoenentransfer niet op droog zaad valt leest u op HLN Sport Plus, onze zone exclusief voor abonnees. Proef nu 4 weken lang voor 1 euro.

3
Photo News

Lees meer