7
BELGA

Anderlecht voor licentiecommissie: “Kompany is een inspirator, geen echte trainer”

RSC Anderlecht heeft voor de Licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) gepleit dat Simon Davies tot vorige week de rol van hoofdtrainer vervulde. “Vincent Kompany fungeerde als een inspirator voor de staf en een begeleider van de jongeren”, verdedigde legal counsel Bert Van der Auwera de rol van speler-manager Kompany. Op 15 oktober volgt een uitspraak. 

CEO Jo Van Biesbroeck en Van der Auwera meldden zich om 11.00 uur op de bondszetel om uitleg te geven bij de functie van Kompany, die sinds dit seizoen als speler-manager aan de slag is in het Astridpark. Maar om hoofdtrainer in de Jupiler Pro League te mogen zijn, is een UEFA Pro Licence een vereiste. Kompany heeft dat diploma niet. Daarom was Simon Davies aangesteld als T1 van Anderlecht, maar Licentiemanager Nils Van Brantegem vermoedt dat dat slechts voor de schijn was en dat Kompany zelf de touwtjes in handen heeft. Daarom maakte hij een dossier op dat dinsdag werd voorgelegd aan de Licentiecommissie.

“Van bij de start was het heel duidelijk welke rol Simon Davies opnam. Hij leidde de trainingen, bepaalde het tactisch plan en voerde ook de wissels door”, stelde Van der Auwera. “De rol van Kompany was drieledig. Met zijn ervaring was hij de natuurlijk leider op het veld. Hij was ook de man die onze voetbalvisie vertaalde. Daarnaast moest hij optreden als inspirator en carrièrecoach voor de jonge gasten.”

7 Anderlecht-CEO Jo Van Biesbroeck en advocaat Bert van Der Auwera
Jan De Meuleneir/Photo News Anderlecht-CEO Jo Van Biesbroeck en advocaat Bert van Der Auwera

‘Project Kompany’

Paars-wit gaf toe dat de manier waarop over Kompany werd gecommuniceerd ingegeven was door marketingdoeleinden. “Naar PR toe is Kompany een heel belangrijk figuur. Dat heeft geholpen in de verkoop van abonnementen en business pakketten. ‘Project Kompany’ klinkt nu eenmaal beter dan ‘Project Davies’”, aldus Van der Auwera, die wel erkende dat Kompany de natuurlijke leider is van de groep. “In zijn enthousiasme bleef hij die rol opnemen door de spelers te blijven begeesteren naast de zijlijn. Als Kompany speelt, is er zo geen sterke figuur aan de zijlijn. Dat heeft geleid tot de aanstelling van Frank Vercauteren. Simon Davies wordt veldtrainer en Kompany zal zijn rol als inspirator blijven spelen voor de jonge spelers. Hij is coach, een soort van carrièrecoach, maar niet onze officiële trainer in de strikte betekenis van het woord.”

Van der Auwera geeft ook toe dat RSC Anderlecht uit opportunisme veel mist spuide over de rol van Kompany. “Maar is Vincent Kompany de man die beslist wie moet spelen, hoe spelers geëvalueerd worden en de voetbalvisie tijdens de week aanleert? Absoluut niet. Davies was geen schaduwtrainer. Hij is de man die de voetbalvisie moest aanleren. Daarom blijft hij ook gewoon op post.”

7
Jan De Meuleneir/Photo News

“Icoonwaarde van Kompany speelt rol”

“We hebben toegelicht dat we van in het begin een staff hebben willen bouwen rond één objectief, zijnde het voetbal-DNA van Anderlecht te restaureren”, reageerde Jo Van Biesbroeck na afloop voor de camera’s van vtm nieuws. “We hebben verschillende mensen in de staff gebracht: analisten, hoofdtrainer, Kompany als speler. We wisten van in het begin wiens rol waar stond.”

“We hebben vandaag proberen uit te leggen dat eenmaal het team gevormd is, de rollen gedefinieerd, je in de praktijk bij persoonlijkheden komt. En daarin speelt ook de icoonwaarde van Kompany een rol. Jongeren voelen zich aangetrokken tot een figuur zoals hem. Vincent is een speler en de bewaker van de visie. Hij zal altijd een aantrekkingspunt voor jongeren zijn, maar dat heeft niks te maken met het hoofdtrainerschap”, zo klonk het onder meer.

7
Jan De Meuleneir/Photo News

Welke straffen riskeert Anderlecht? 

In het slechtste geval verliest RSCA zijn licentie voor volgend seizoen, meer waarschijnlijk is een boete, zoals ook KV Kortrijk er één kreeg toen Karim Belhocine drie jaar geleden zonder diploma op de bank zat. Op 15 oktober volgt er een uitspraak. Als Anderlecht niet akkoord gaat met het besluit van de Licentiecommissie, kan de club nog naar het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) stappen. 

Of het toeval is of niet valt niet in te schatten, maar feit is dat Anderlecht met Frank Vercauteren intussen wel een echte hoofdcoach aangesteld heeft.

7 Franky Vercauteren
Photo News Franky Vercauteren

Waarom duurde het zo lang voor de zaak aanhangig werd gemaakt?

Licentiemanager Nils Van Brantegem: “Wij hadden Anderlecht aan het begin van het seizoen gevraagd om aan te geven wie T1 zou worden, en daar hebben zij Simon Davies op geantwoord. Tegen dat dat ingevuld was, was het al 20/09 (binnen de termijn voor alle duidelijkheid, nvdr), ik heb dan tegen 25 september mijn rapport opgemaakt met daarin dus de vaststellingen dat niet alleen Davies T1 was en Kompany verdacht veel trainerstaken op zich nam.”

“De zaak is dus voor ons wel al langer duidelijk, maar door de procedure en de termijn van antwoord sleept dat allemaal wat langer aan. Ter vergelijking, de termijn bij de zaak-Belhocine duurde welgeteld één dag minder lang, dus op zich is hier niet veel verschil. Het is dus niet zo dat wij nu pas beginnen te handelen, die procedure loopt al langer.”

7
Jan De Meuleneir/Photo News
7
Jan De Meuleneir/Photo News

48 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Natacha Verpoort

    eerst de rode loper en nu er een onderzoek komt of is, is het opeens allemaal anders! hmmmmm vreemd project daar in Brussel!

  • Roger Vandenborne

    Hoe kan je zo belachelijk doen??????????????

Lees meer