4
BELGA

Daar is Vincent Kompany: “Iemand die mij een beetje kent, weet dat ‘Vince’ dit niet zomaar zonder plan doet”

“Iemand die mij een beetje kent, weet: Vince gaat dit niet zomaar doen zonder een plan.” Daar is eindelijk Vincent Kompany (33), de speler-manager van Anderlecht. “Ik ben niet naar hier gekomen om tweede te eindigen. Kampioen spelen mét mooi voetbal. Dat is Anderlecht.” 

Eindelijk was het zover. Vincent Kompany die werd voorgesteld bij Anderlecht. Niet in het perszaaltje, wel in een uit de kluiten gewassen witte tent - tekenend voor het belang van de comeback van Vince. “Ik ben ongelofelijk blij en fier dat ik mag beginnen bij deze club”, opende het paars-witte jeugdproduct. “Deze club is niet zomaar een verhaal van opportuniteiten, ik heb ook gekozen met mijn hart. Er is veel werk, maar ik heb er goesting in en kijk hier écht écht écht naar uit.” 

4
Photo News

Áls speler-manager, een flinke uitdaging en ongezien in het Belgische voetbal. “Maar iemand die mij een beetje kent, weet: Vince gaat dat niet zomaar doen zonder een plan. Enkel als speler terugkeren was geen optie. Dit was ook het ideale moment, want had Anderlecht kampioen geworden of als tweede geëindigd, had dit nooit gebeurd. Dan had niemand open gestaan voor deze mentaliteitsverandering.”

Ik kan of wil niet kiezen tussen mooi voetbal brengen of kampioen spelen. Ik wil beide

Kompany

Geen satellietclub 

Maar de Brusselaars werden zesde, dus enter Kompany. “Op één seizoen moeten we beter worden dan vijf andere ploegen. Maar ik ben ervan overtuigd dat we met een paar veranderingen daar in zullen slagen. Hier zit ook veel meer talent dan toen ik doorbrak. Véél meer.” Kompany hoopt alvast te bouwen op de kunde van zijn ex-coach Pep Guardiola. “Het was alsof ik plots op de universiteit zat toen hij kwam als trainer van City. Hij legt alles op zo’n duidelijke manier uit en ik heb enorm veel van hem geleerd. Ik ben nog geen Guardiola, laat dat duidelijk zijn. Maar ik denk dat ik wel een goede leerling ben.” Een satellietclub van Manchester City zal paars-wit alleszins niet worden. “Een beetje respect graag”, reageerde Kompany ietwat geprikkeld toen hem dat werd voorgeschoteld. “Anderlecht is en blijft Anderlecht.”

4
BELGA

Anderlecht betekent ook: resultaten koppelen aan mooi voetbal. Daar is Kompany zich uiteraard bewust van. “Ik kan of wil niet kiezen tussen mooi voetbal of kampioen spelen. Ik wil beide. Ik weet dat ik mezelf zo druk opleg. Maar het kan niet dat je aan een Anderlecht-fan verkondigt dat je enkel kampioen wil spelen. Laat het ook heel duidelijk zijn, ik ben hier niet naartoe gekomen om tweede te worden.” 

Nog dit: Kompany bevestigde dat hij Rode Duivel blijft “Mijn komst naar Anderlecht en mijn functie als speler-manager verandert niets aan mijn ambitie bij de nationale ploeg. Ik amuseer me bij de Rode Duivels en daar ga ik dus niets aan veranderen.”

4
Photo News

RSCA Belfius Academy

Alvorens Kompany zijn intrede maakte, opende Marc Coucke de persconferentie. Met een nieuwtje. Het jeugdcomplex van Anderlecht heet voortaan de ‘RSCA Belfius Academy’. “Het is geen toeval dat deze persconferentie plaatsvindt op Neerpede”, opende de paars-witte voorzitter. “We willen dat onze jeugdspelers hier hun eerste successen boeken en daarna ambassadeur worden bij deze club. Kompany is hiervan het perfecte voorbeeld. Daarom hebben we beslist om het budget van onze jeugdwerking te verhogen, samen met een partner die we in Belfius vonden.” Even daarna werd de Academy geopend door Michael Verschueren en Jean Kindermans.

Herbeleef de volledige persconferentie via onderstaande liveblog

64 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • jos jansen

    Zelf Company kan zo een prutsploeg niet op de rails krijgen!

  • Nico Dakman

    Praat die nu in derde persoon over zijn eigen. Ze gaan nog serieus moeten inkopen voor ze eerste zullen worden vrees ik:-) 1 ding zal in hun voordeel spelen , geen Europees voetbal

Lees meer