7
BELGA

De zoveelste plotwending: een overzicht van alle verschuivingen bij Anderlecht sinds Marc Coucke de club overnam eind 2017

Is het einde van het tijdperk Coucke nabij op Anderlecht? De voorzitter zou zijn plaats afstaan aan Wouter Vandenhaute, ook Vincent Kompany heeft zich volgens de eerste berichten financieel geëngageerd binnen de club. Na tweeënhalf jaar Coucke is Anderlecht meer dan één keer van gezicht veranderd. Een chronologisch overzicht doorspekt van verschuivingen en ontslagen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Op 20 december 2017 werd bekend dat Marc Coucke voetbalclub RSC Anderlecht overnam. Op 28 maart 2018 werd de miljardair die zijn sporen in de pharmaceutische industrie verdiende, officieel voorzitter van RSC Anderlecht. Peter Callant werd zijn opvolger bij KV Oostende. De bedoeling van Coucke was om het instituut Anderlecht te moderniseren en daarbij ging hij niets of niemand uit de weg.

De eerste echte klinkende naam die in het Coucke-tijdperk bedankt werd voor bewezen diensten, was Herman Van Holsbeeck. De sportief manager, die vijftien jaar in dienst was, was nog een overblijver van het vorige bewind. In april 2018 kreeg hij zijn C4. En daarna volgde dus nog een waslijst aan ontslagen. Er werd – naar het beeld van het ontslag van Van Holsbeeck – vooral komaf gemaakt met het oude regime. 

Zo werd ook de samenwerking met directiesecretaresse Katharine Viaene na 21 jaar stopgezet. Jochen De Coene, hoofd van de medische staf, werd na bijna een decennium naar de uitgang geleid, net als Dimitri Mbuyu – op dat moment al jaren hoofdscout van Anderlecht. Ook aan de samenwerking met verschillende andere scouts, teammanager Gunter Van Handenhoven en trouwe oudgediende Robert Steeman (Hoofdscouting, Hoofd Sociale cel als Hoofd Damesvoetbal) werd geen vervolg gebreid.

7 Van l naar r: Arnesen, Vanhaezebrouck, Devroe, Van Holsbeeck
PN, Belga Van l naar r: Arnesen, Vanhaezebrouck, Devroe, Van Holsbeeck

Het nieuwe bewind bracht ‘eigen’ mensen binnen, maar ook daarvan zijn er inmiddels al heel wat opnieuw moeten vertrekken. Coucke bracht manager Luc Devroe zelf mee, maar die kreeg de rekening gepresenteerd voor zijn zwak transferbeleid. In december 2018 werd ook Hein Vanhaezebrouck ontslagen. Die werd ook nog als coach aangesteld door het vorige bestuur. 

“De ploeg haalt te weinig punten en is te snel uitgeschakeld in de beker en de Europa League”, was toen de uitleg van toenmalig sportief manager Michael Verschueren. Ook voor assistenten Gino Caen en Arno van Zwam, dokter Chris Goossens en perschef Marie Verbeke kwam er een einde aan hun verhaal bij de Belgische recordkampioen.

7 Fred Rutten en Vincent Kompany.
Photo News Fred Rutten en Vincent Kompany.

Na een interimperiode met Karim Belhocine aan het roer, werd de Nederlander Fred Rutten de nieuwe coach. Maar ook de ex-coach van onder meer PSV kreeg de trein niet op de rails. Na amper drie maanden communiceerde Anderlecht alweer dat de samenwerking werd stopgezet. Belhocine mocht opnieuw depanneren en na de komst van Kompany werd Simon Davies de nieuwe T1. De Welshman werd inmiddels ook al opzijgeschoven, al staat hij echter wel nog op de paars-witte loonlijst. ‘Man van het huis’ Frank Vercauteren volgde hem op als hoofdcoach en zit nog steeds in het zadel.

Aardverschuivingen

Niet enkel in de dugout bleef het onrustig, ook in de bestuurskamer werden nog wissels doorgevoerd. De dag van de aanstelling van Vercauteren raakte ook bekend dat technisch directeur Frank Arnesen aan de deur wordt gezet. De Deen was eind december 2018 in functie getreden, maar begin oktober 2019 kon zijn contract al in de prullenbak. Het lijvige contactenboekje van Arnesen werd (te) weinig gebruikt. 

Midden januari waren er dan de veelbesproken aardverschuivingen in de bestuurskamer. Jo Van Biesbroeck werd als CEO van de Brusselaars opgevolgd door voormalig Febelfin-topman Karel Van Eetvelt. Wouter Vandenhaute werd daarnaast opgetrommeld als extern adviseur en Patrick Lefevere en Brussels burgemeester Philippe Close traden toe tot de Raad van Bestuur van paars-wit. 

7 Van l naar r: Van Biesbroeck, Verschueren en Coucke.
Photo News Van l naar r: Van Biesbroeck, Verschueren en Coucke.

Eerder dit jaar bekrachtigde Van Eetvelt het hertekende sportieve organigram van Anderlecht. Peter Verbeke, die in februari de overstap maakte van AA Gent, werd daarin de nieuwe ‘Head of Sports’ van paars-wit. Hij bepaalt samen met Vincent Kompany het sportieve beleid sindsdien. Michael Verschueren zag zijn functie van sportief directeur vervellen tot ‘CFO Sports’ . Verschueren moest het financiële kader van de sportieve activiteiten bewaken en mee de onderhandelingen voeren. 

Maar daar bleef het dus niet bij begin dit jaar. Anderlecht besliste ook nog om afscheid te nemen van Pär Zetterberg. Het paars-witte clubicoon was zeker sinds de komst van Kompany minder belangrijk geworden. Zo zat hij niet meer in het transfercomité en was hij een simpele assistent geworden. Maar het bleef niet énkel bij Zetterberg.

Nog deze winter had CEO Karel Van Eetvelt, die deze winter door Coucke samen met Vandenhaute werd binnengehaald, al aangekondigd dat Coucke een meer ceremoniële functie zou krijgen binnen de club. Coucke had het ook steeds lastiger met de vele kritiek die hem te beurt viel. “Ik heb in mijn twee jaar bij Anderlecht al meer over me heen gekregen dan in mijn hele carrière samen.” 

7 Zetterberg, geflankeerd door Frank Vercauteren.
Photo News Zetterberg, geflankeerd door Frank Vercauteren.

Lees ook: Wouter Vandenhaute en Vincent Kompany nemen macht over bij Anderlecht, Coucke zet stap opzij

7 Pär Zetterberg.
Photo News Pär Zetterberg.
7
Joel Hoylaerts - Photo News

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Erik Audenaert

    Nu worden ze kampioen met 20 punten voorsprong .

  • Jacques Leonard

    Ga terug naar KVO, meneer Marc Coucke, daar had u echte vrienden. Bij RSCA was u enkel welkom om uw geld. Doe je oude vrienden terug een plezier en keer terug. De club van uw hart, je zong er met de supporters. Iedereen droeg je op hun handen. Het was "uw club". Succes, maar volg uw hart. Hopelijk komt het goed met alle respect.

Lees meer