12
BELGA

Foutje Proto en onterechte penalty bezegelen lot Anderlecht in Europa

Het Europese avontuur van Anderlecht zit erop. Paars-wit leek in Rusland nochtans 45 minuten op weg naar de volgende ronde, maar een foutje van Silvio Proto en een onterechte penalty voor Dinamo Moskou bezegelden het lot van de Brusselaars. De 3-1 in het slot van invaller Kuranyi zorgde nog voor een erg overdreven score. De landskampioen voelde zich na afloop bekocht, én terecht. Een lichte overtreding van N'Sakala buiten de zestien werd bestraft met een elfmeter terwijl het zelf geen strafschop kreeg na een duidelijke fout op Mitrovic. Desondanks mag Anderlecht met opgeheven hoofd het Europese toneel verlaten.

De opdracht voor Anderlecht in Moskou was duidelijk: scoren. In de heenmatch had het aan kansen geen gebrek, maar de netten kon het jammer genoeg niet laten trillen in het eigen Astridpark. Besnik Hasi koos verrassend voor Ibrahima Conte, wonderbaarlijk hersteld van zijn blessure, in plaats van Andy Najar. Voor de rest waren het de 'usual suspects'. Voorin moest Aleksandar Mitrovic voor het verschil zorgen.

Paars-wit (in het roze) begon desondanks aarzelend aan de partij. Het hielp natuurlijk ook niet dat Olivier Deschacht, in zijn 500ste wedstrijd voor Anderlecht, al na vijf minuten terecht geel kreeg. Silvio Proto bracht redding op een schot van Artur Yusopov, maar daar bleef het ook bij. De Brusselaars herstelden het evenwicht, maar de 0-1 van Mitrovic viel wel uit de lucht. Een schot van Youri Tielemans week af op een Russisch been en de Servische sluipschutter zette de landskampioen op voorsprong. Een uitstekende uitgangspositie, want nu moest Moskou al twee keer scoren. Vlak voor rust was het wel dicht bij de gelijkmaker, maar Christopher Samba kopte de wenkende kans naast.

12
BELGA
12
REUTERS
12
BELGA
12
EPA

Het tweede bedrijf kon niet slechter beginnen voor Anderlecht. Met een grondscherend schot nam Aleksey Kozlov Proto al heel snel te grazen. Het moet gezegd: deze bal moest Proto àltijd hebben. Dinamo Moskou kreeg een boost na de gelijkmaker en zette paars-wit stevig onder druk. Toen de Russen ook nog eens een handje geholpen werden door de ref, hing de kwalificatie al helemaal aan een zijden draadje. Na een lichte fout van Fabrice N'Sakala - duidelijk buiten de zestien - legde de ref, na overleg met zijn assistent, de bal onbegrijpelijk op de stip. Proto kon nog wel de penalty van Kokorin stoppen, maar omdat de Brusselaars stonden te slapen, kon Artur Yusopov er in de rebound simpel 2-1 van maken.

Zo lachwekkend de penalty voor Dinamo Moskou was, zo duidelijk was de strafschopfout op Mitrovic. De Serviër werd onderuit gelopen in de zestien, maar de scheidsrechter wuifde het met een glimlach weg. Toen besefte iedereen bij Anderlecht dat de uitschakeling een feit was. Het zette in het slot nog wel alles op alles, maar op een scherpe counter maakte invaller Kuranyi er nog 3-1 van. Overdreven cijfers. Dan maar alles op de beker en de landstitel, moeten ze in Brussel denken.

12
BELGA
12
PHOTO_NEWS
12
BELGA
12
PHOTO_NEWS
12
BELGA
12
AP
12
PHOTO_NEWS

Technische fiche

Gespeeld in Chimki (Arena Chimki):

Dinamo Moskou (Rus) - RSC Anderlecht (Bel): 3-1 (rust: 0-1)

Heenmatch: 0-0, Dinamo geplaatst voor achtste finales (12 en 19 maart)

Scheidsrechter: Svein Moen (Noo)

Gele kaarten:

Dinamo Moskou: Valbuena (75.), Hubocan (77.), Yusupov (81.)

RSC Anderlecht: Deschacht (5.)

Doelpunten:

Dinamo Moskou: Kozlov (47.), Yusupov (64.), Kurinayi (90+4.)

RSC Anderlecht: Mitrovic (29.)

Opstellingen:

Dinamo Moskou: Gabulov; Kozlov (53. Douglas), Hubocan, Samba, Zhirkov; Valbuena (83. Kuranyi), Denisov, Yusupov, Vainqueur, Dzsudzsak (67. Ionov); Kokorin.

Coach: Stanislav Cherchesov (Rus)

RSC Anderlecht: Proto; Vanden Borre, Rolando, Deschacht, N'Sakala; Conté (81. Cyriac), Dendoncker (81. Leya Iseka), Tielemans (70. Najar), Defour, Acheampong; Mitrovic

Coach: Besnik Hasi (Alb)

Lees meer