2 Wouter Vandenhaute.
Joel Hoylaerts / Photonews Wouter Vandenhaute.

Is rol Vandenhaute te rijmen met makelaarslink? Licentiecommissie pluist het uit, topclubs stellen zich vragen

Peter Croonen, voorzitter van de Profliga en van Racing Genk, vindt het geen goede zaak voor het Belgisch voetbal dat Wouter Vandenhaute als extern adviseur is aangesteld bij Anderlecht. En AA Gent heeft een aantal pertinente vragen voor de vroegere Woestijnvis-baas. Dat Vandenhaute mede-eigenaar is van makelaarsbedrijf Let’s Play zorgt bij twee grote clubs in Vlaanderen duidelijk voor een ongemakkelijk gevoel. De licentiecommissie onderzoekt of Vandenhaute zijn functies mag combineren.

Kan het dat iemand die mede-eigenaar en -oprichter is van een makelaarsbureau ook adviseur wordt bij een club, zelfs wanneer hij in geen van beide functies over spelerscontracten onderhandelt? Dat is de vraag die velen zich stellen nu Vandenhaute adviseur wordt van Karel Van Eetvelt, de nieuwe CEO van Anderlecht. Zij zeggen dat niemand zich zorgen moet makken en ook de regels lijken te zeggen dat het kan, al moet de licentiecommissie van de Profliga zich daar wel nog over buigen. “Die opdracht hebben ze ook gekregen”, zegt voorzitter Peter Croonen - ook voorzitter van Racing Genk. “Ik vind dit alleszins geen goede evolutie voor het Belgisch voetbal. Een strikte scheiding tussen makelaars en clubs, dát is wat we nu nodig hebben. Ik zeg niet dát er problemen komen, het is heel goed mogelijk dat Vandenhaute en Anderlecht geen enkele regel schenden, maar dit soort schemerzones creëren doet het imago van ons voetbal toch geen deugd.”

Pertinente vragen

Ook AA Gent heeft vragen. Twee van hun spelers werken samen met Let’s Play, Louis Verstraete en Vadis Odjidja. Stel nu dat Anderlecht plots interesse zou krijgen in Odjidja. Let’s Play weet alles over de voorstellen of tegenvoorstellen die Gent hem doet. Vandenhaute zou dat ook kunnen weten en doorspelen aan Anderlecht. “We gaan ons over de kern van de zaak nog niet uitspreken, maar we zitten wel met een paar pertinente vragen”, zegt manager Michel Louwagie. “Die gaan we Vandenhaute zelf stellen. Voorzitter De Witte en ik willen van hem toch een aantal verduidelijkingen.” 

Wat zegt het reglement? 

Er is eerst en vooral het reglement van de KBVB. Volgens de reglementen (artikel P407.23) kan een voetbalclub geen proflicentie krijgen wanneer “een van de verbonden juridische entiteiten” activiteiten als makelaar uitoefent. Bij Anderlecht is te horen dat Vandenhaute slechts een adviserende rol heeft, maar niet rechtstreeks verbonden is aan de club. Zo is de regel omzeild, maar voor de Pro League is de kous daarmee niet af.

In december 2019 keurde de profliga namelijk een strenger reglement goed dat de relaties tussen clubs, spelers en tussenpersonen strikt moet afbakenen. Alle clubs stemden voor, ook Anderlecht dus. Onder de regels vinden we een lijst met onverenigbaarheden. Artikel 5.2 stipuleert dat “bestuurders, aandeelhouders en vennoten” van makelaarsbedrijven “rechtstreeks noch onrechtstreeks betrokken mogen zijn bij de controle, het bestuur of de sportieve activiteiten” van een voetbalclub. Wegens zijn makelaarsbedrijf Let’s Play kan Vandenhautes nieuwe rol bij RSC Anderlecht dus een probleem vormen.

Hoewel goedgekeurd, is het nieuwe reglement nog niet van kracht. Dat zal pas gebeuren wanneer ook het clearinghouse helemaal op punt staat, uiterlijk op 30 juni. De Pro League kan op basis van het nieuwe reglement dus nog niet ingrijpen. “Het is wachten tot de regel ingevoerd wordt. Dan wordt elke club getoetst aan de reglementering”, klinkt het. Clubs die niet voldoen, riskeren meteen een sanctie zoals boetes tot 50.000 euro, een transferverbod of zelfs puntenaftrek. Vandenhaute neemt pas in april zijn rol als extern adviseur op, maar de Pro League bekijkt die keuze van RSCA nu al met argusogen. 

2 Vandenhaute en Van Eetvelt.
Joel Hoylaerts / Photonews Vandenhaute en Van Eetvelt.

22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • rik cappelle

    Het is toch hemeltergend en een enorme kapitaalverspilling om zulk een groot onderzoek daar naar toe te voeren. Net alsof ze zouden durven te foefelen bij het randgemeente ploegske. Nee toch ? En Wouterke alleszins niet. Vraag het maar eens aan zijn vroegere tv-collega's.

  • Vanhoutte Werner

    Verkeerde keuze van Anderlecht. Sep Blatter en Platini waren nog vrij .....

Lees meer