Assistenten genoeg voor Fred Rutten.
rv Assistenten genoeg voor Fred Rutten.

Nieuwe Anderlecht-coach Rutten heeft liefst zes assistenten ter beschikking: “Dat is simpelweg onwerkbaar”

Zés assistenten telt Anderlecht, nadat Fred Rutten Arno van Zwam (49) meenam als T2. Is dat niet van het goede te veel?

De één verzamelt postzegels, de ander... stafleden. Na de komst van Arno van Zwam - de voormalige doelman is de vaste T2 van Rutten, hij zal volgens de hoofdcoach “het proces versnellen” - is het trainerskabinet op Anderlecht ineens veel te klein. Met Van Zwam (ex-Al Shabab, Maccabi Haifa en Oranje) en ook nog Pär Zetterberg, Karim Belhocine, Gino Caen, Jonas De Roeck en Max de Jong erbij zijn er zes assistenten - het moet zowat een wereldrecord zijn.

Ariël Jacobs, die bij Anderlecht in 2007 rechterhand van Frank Vercauteren was en na diens ontslag zelf overnam, is verbaasd over die statistiek. “Ik kan me nauwelijks voorstellen dat Rutten op die manier zal verdergaan”, aldus Jacobs. “Zeker niet in het huidige klimaat. Binnen Anderlecht loopt iedereen al op de toppen van de tenen. Wel, ik voorspel dat de irritaties met zó veel volk alleen maar zullen toenemen. Al die T2's: dat is simpelweg onwerkbaar.”

“Als je assistenten hebt, moet je ze gebruiken”, vindt Jacobs. “Maar in dit geval is dat onmogelijk. Het is niet te doen om de taken zodanig op te splitsen dat iedereen bezig blijft. De verantwoordelijkheden zullen overlappen. En dat leidt tot ontevredenheid. Dat bestaat, hé. Ik ken een fysiekcoach van wie zijn bevoegdheden bij PSG serieus ingeperkt werden na een uitbreiding van de staf. Hij geraakte gefrustreerd, wat dan weer impact heeft op de sfeer. Spelers voelen dat...”

(Lees verder onder video)

Plekje op tribune?

En toch: voorlopig heeft Michael Verschueren niet de bedoeling om te snoeien in de omkadering van het A-team. Belhocine wilde de Anderlecht-top van bij het begin aan boord houden, terwijl insiders laten uitschijnen dat ook voor het overige de bezetting ongewijzigd blijft. Mocht De Roeck effectief bij de A-kern doorgaan, dan moet paars-wit mogelijk wel op zoek naar een nieuwe coach voor de beloften. “We zijn op elk scenario voorbereid”, klinkt het op Neerpede. “Eigenaardig”, vindt Jacobs het allemaal. “Want men wist toch dat De Roeck doorgeschoven was en Zetterberg aansloot? Ach, ik veronderstel dat Rutten op dit moment blij is met alle kennis die hij ter beschikking krijgt. En als straks op stage blijkt dat het niet perfect loopt, zal hij wel bijsturen.”

Een noodzaak, volgens Jacobs. “Al was het maar richting wedstrijden. Waar gaan al die mensen zitten? Op de bank is er niet genoeg plaats - daar moeten ook nog invallers, dokters, kinesisten en een teammanager op. Aan de andere kant... Vanuit de tribune kunnen die assistenten wel beter analyseren.” (lacht)

Bekijk ook:

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Frank Coussement

    Elf stafleden zou beter zijn dan kunnen ze zelf een A-kern vormen. Slechter dan het nu is kan het toch niet worden. En Coucke kan da de polonaise inzetten op de hoofdtribune met Michael verschuren en Devroe zijn lakei.

  • Arthur Cnudde

    Zes assistenten? Nu nog vier nieuwe kaderleden zoeken en onze titelkandidaten kunnen weder het veld op! Rutten en z’n “ploeg”.

Lees meer