4
Photo News

BAS spreekt zich uit: geen Belgisch en Europees bekervoetbal voor KV Mechelen, maar ook geen puntenaftrek

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft zijn definitieve vonnis bekendgemaakt in de matchfixingaffaire rond KV Mechelen. Geel-rood mag komend seizoen starten in 1A zónder puntenaftrek. Malinwa wordt wel uitgesloten van Belgisch en Europees bekervoetbal.

Het BAS heeft zich vanmiddag een tweede keer uitgesproken in de matchfixingzaak rond KV Mechelen. Vorige week woensdag kreeg de club al te horen dat ze volgend seizoen in 1A mag aantreden, vandaag volgde het nieuws dat dat zonder puntenaftrek gebeurt. “De vordering van het bondsparket tot degradatie van KV Mechelen en het opleggen van een puntenhandicap is onontvankelijk wegens laattijdigheid”, staat te lezen in het vonnis van het BAS. De puntenaftrek (tot maximaal 24 punten) moet aan de degradatie gekoppeld worden en dus is ook die vordering niet ontvankelijk.

Belgisch en Europees bekervoetbal zit er voor geel-rood echter niet in. Het BAS acht KV Mechelen en vier van zijn bestuurders schuldig aan daden van competitievervalsing en volgt de beslissing van de Geschillencommissie Hoger Beroep van 1 juni, die Malinwa één seizoen wilde uitsluiten van bekervoetbal. Gisteren kreeg KV Mechelen van de UEFA te horen dat de club tot nader order mocht deelnemen aan de Europa League. Na het vonnis van het BAS zal de Europese voetbalbond wellicht zijn mening herzien en de Mechelaars de toegang tot Europees voetbal ontzeggen.

“KV Mechelen heeft enkel de beslissing binnengekregen en nog geen motivatie. De club wacht deze af en zal deze eerste bestuderen voor ze zal reageren”, luidt het in een korte reactie op de website van KVM.

4 De spelers van KVM vieren de bekerzege op het balkon van het Mechelse stadhuis.
BELGA De spelers van KVM vieren de bekerzege op het balkon van het Mechelse stadhuis.

UEFA verrast

Bij de UEFA vielen ze uit de lucht toen ze gecontacteerd werden over de beslissing van het BAS. “Ik verneem het nieuws rond de beslissing van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport van u”, toonde een woordvoerder van de UEFA zich verrast in een reactie aan Belga. “We kunnen hier logischerwijze niet meteen op reageren. We zullen moeten samenzitten en overleggen met onze juridische afdeling en vervolgens een beslissing nemen. Vanzelfsprekend zal die beslissing niet lang op zich laten wachten.”

De beslissing van de UEFA is voor verschillende partijen hoogdringend. Over acht dagen staat de heenwedstrijd in de tweede voorronde van de Europa League op het programma tussen het Roemeense Viitorul Constanta en een Belgisch team, Antwerp of eventueel nog AA Gent. Door de uitsluiting van Mechelen door het BAS is het mogelijk dat Antwerp een voorronde “opschuift” en Gent de plek van de Great Old in de tweede voorronde inneemt. Dat is echter geen zekerheid. Het is ook mogelijk dat de UEFA het ticket van Mechelen afneemt zonder het toe te kennen aan een ander Belgisch team.

Ook de Belgische voetbalbond liet van zich horen. De KBVB hoopt nog steeds de vijf Europese tickets te kunnen handhaven. “De KBVB zal UEFA hiervan informeren en zal alles in het werk stellen teneinde de vijf Europese tickets voor onze Belgische clubs te kunnen behouden. De UEFA zal haar eigen tuchtprocedure volgen.” De Pro League sluit zich aan bij de communicatie van de KBVB. “Het management van de Pro League neemt samen met de KBVB alle mogelijke maatregelen ten opzichte van UEFA om te vermijden dat het vijfde Europese ticket zou verloren gaan en wacht voorlopig op de bevestiging van UEFA hieromtrent”, klinkt het. 

4 Ex-KVM-voorzitter Johan Timmermans blijft tien jaar geschorst.
BELGA Ex-KVM-voorzitter Johan Timmermans blijft tien jaar geschorst.

Schorsingen KVM-bestuurders bevestigd

Het BAS besliste vandaag ook dat de sancties die ex-voorzitter Johan Timmermans, ex-aandeelhouder Olivier Somers, voormalig sportief directeur Stefaan Vanroy en voormalig financieel directeur Thierry Steemans in eerste aanleg kregen, bevestigd worden. Timmermans, de enige die nog geen afscheid nam van KV Mechelen, wordt voor tien jaar geschorst van alle activiteiten bij de KBVB. Hetzelfde geldt voor Steemans, die al tijdens het proces in eerste aanleg besliste om de voetbalwereld vaarwel te zeggen. Ook Somers, die zijn aandelen intussen afstond, kreeg een schorsing van tien jaar. Vanroy zette net als Somers een stap opzij en is zeven jaar geschorst. De vier bestuurders kregen elk ook een verbod op heraansluiting opgelegd.

4 Olivier Somers en Johan Timmermans.
Photo News Olivier Somers en Johan Timmermans.

147 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • eric debanne

    Ieder Belgische ploeg is niet zuiver tegenwoordig ...voetbal is alleen nog business geld en corruptie ... Laat staan de bond die nog slechter is en partijdig ... Net als onze politiekers zijn die heten van de bond waardeloos en alleen poenpakkers en de Waalse ploegen steunen... Waarom zijn Moeskroen en Eupen niet bestraft want dit was ver van zuiver eh !!! Maar ja in de. Doofpot eh !

  • Stefan Verstraeten

    volgens mij is achter de schermen overeen gekomen met aa gent enzo om mechelen geen puntenaftrek enzo te doen om zo zlef europees te spelen zodat iedereen blij is aa ggent europees en kvm in 1a

Lees meer