BELGA

Beerschot stelt KBVB in gebreke en vraagt UEFA om actie te ondernemen

Beerschot stelt de Belgische voetbalbond (KBVB) in gebreke voor geleden schade als de club niet in 1A mag uitkomen. Bovendien vraagt de Antwerpse club aan de UEFA om actie te ondernemen na de uitspraak van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) in de matchfixingzaak rond KV Mechelen.

Pierre François, CEO van de Pro League, bevestigde vandaag formeel dat Beerschot (en ook Lokeren) volgend seizoen onherroepelijk in 1B zullen uitkomen. “Het is niet mogelijk om de start van de competitie uit te stellen of het aantal ploegen te wijzigen”, aldus François. “De uitspraak van het BAS concentreerde zich enkel op de mogelijke sanctie van degradatie. De uitspraak ten gronde over de mogelijke manipulatie van de wedstrijden volgt nog. Hier kunnen nog sancties aan verbonden zijn.”

Beerschot laat het daar echter niet bij. Paars-wit heeft de Belgische voetbalbond officieel gevraagd om in 1A uit te komen. Voor het geval dat dat niet gebeurt, heeft Beerschot een schadeclaim ingediend. De club heeft de UEFA ook gevraagd om actie te ondernemen.

“Beerschot heeft donderdag officieel gevraagd aan de KBVB om in het seizoen 2019-2020 in de afdeling 1A uit te komen, plaats waar zij recht op heeft bij schuldigverklaring van KV Mechelen aan competitievervalsing”, zegt Thomas Gillis, advocaat van Beerschot. “Over het schuldig zijn aan matchfixing door de vervolgde bestuurders van KV Mechelen en de toerekening aan de club bestaat al geruime tijd niet de minste twijfel meer. De verplichte sanctie van degradatie is al evenmin voor discussie vatbaar. De beslissing die het BAS woensdag bekendmaakte, is een kaakslag voor ons voetbal en bij uitbreiding voor onze volledige sport.”

“Beerschot heeft donderdag dan ook aan de UEFA gevraagd haar verantwoordelijkheid op te nemen, actie te ondernemen en te tonen dat het haar menens is in haar harde strijd tegen het fenomeen matchfixing. Tenslotte heeft de club de KBVB in gebreke gesteld voor de enorme financiële schade die zij zou leiden indien zij inderdaad niet in de hoogste afdeling zou mogen uitkomen tijdens het seizoen 2019-2020.”

Europese tickets

Van de definitieve uitspraak van het BAS hangt ook de verdeling van de Europese tickets af. Al wordt verwacht dat de UEFA niet zal wachten op de volledige uitspraak van het BAS om daarover een beslissing te nemen. “De Pro League gaat uit van duidelijkheid op korte termijn betreffende het Europese voetbal voor de betrokken Belgische clubs”, aldus François nog.

24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Erwin Van Roy

    Stefaan Verstraeten het gaat om Mechelen en niets anders dan Mechelen. Jullie proberen steeds naar andere te wijzen. Klagen dat jullie beschuldigd worden zonder bewijzen maar wel andere beschuldigen. Dus toont aan dat KVM ook niet zuiver was. En in Eupen vond ik niets raar maar Mechelen wel. Ze willen groot doen maar zijn al failliet geweest.

  • Leo Van Parijs

    Ik lees hier veel dat KV Mechelen schuldig is aan match fixing maar is dat wel zo ?????En wat met die andere ploegen want daar word hier maar weinig over gezegd. Voor match fixing moet je volgens mij met 2 zijn niet....?Er zijn er die zeggen ja en andere zeggen nee, maar hoe kan je een oordeel vellen als je niet alle documenten kan gelezen, die niet beschikbaar zijn wegens onderzoek van het parket en die de Belgische Bond niet toelaat. Wat is er de voorgaande jaren gebeurd met Moeskroen!!!

Lees meer