nabeschouwing

Herbeleef hoe Standard op Sclessin diep vernederd werd

  • Drie leuke affiches onder eersteklassers
  • Essevee ontvangt zoekend Lierse (20u)
  • Kustboys moeten naar Mambourg (20u)
  • Rouches voor lastige opdracht tegen Lokeren (20u30)

highlights

fase per fase

stop

Rust afgefloten

Zware uppercut voor Standard
De verrassing van de avond was de zware afstraffing voor de Rouches dat in eigen huis tegen een niet eens zo geweldig Lokeren voor de bijl ging met 1-4. Ivan Vukomanovic bevindt zich inmiddels in hetzelfde sukkeltstraatje als zijn voorganger Guy Luzon.

photo_news
stop

Rust afgefloten

Essevee bekert voort
Zulte Waregem heeft het gered en dat was zeker geen evidentie. Het had de handen vol met Lierse en zelfs na rood voor Vellios kon het geen afstand nemen. Tot overmaat van ramp dreigde even de uitschakeling, maar Nwofor miste vanop de stip. Aan de overkant toonde Sylla zich wel koelbloedig. 2-1 dus.

belga
other

Troisi krijgt rood
Na Vellios krijgt nu ook James Troisi een rood karton onder de neus geduwd. Hij kreeg eerst geel voor protest, maar een cynisch applausje richting Luc Wouters levert hem de uitsluiting op. 10 tegen 10, wordt het nog spannend?

goal

Doelpunt voor KSC Lokeren

Leye maakt Rouches af
Mbaye Leye haalt echt wel zijn gram want hij scoort nog een tweede keer. De Senegalees glipt door de buitenspelval en krijgt heel veel tijd om Kawashima te vloeren. De 1-4 is toch een blamage van formaat voor Standard.

belga
goal

Doelpunt voor Zulte Waregem

Sylla met nekschot
Een ongelooflijk scenario in het Regenboogstadion want Lierse laat vanop de elfmeter de kans op 1-2 liggen en aan de overkant maakt Sylla er wel 2-1 van. Francky Dury zal wel opgelucht zijn want de uitschakeling hing eventjes in de lucht. Een dolle fase, anders kunnen we het niet noemen.

BELGA
other

Geen goals in Waregem
Zitten er penalty's aan te komen aan de Gaverbeek? In de eerste verlenging erg weinig doelgevaar en begeestering. Lierse moet vooral knokken met 10 en Zulte Waregem heeft voorlopig niet de finesse om afstand te nemen van 'De Pallieters'.

belga
goal

Doelpunt voor KSC Lokeren

Leye maakt de 1-3
Mijat Maric kan zonder veel moeite de bal doorkoppen richting tweede paal. Invaller Mbaye Leye staat daar helemaal vrij om in het lege doel te knikkeren. De uittredende bekerwinnaar is goed op weg om Standard nog wat dieper in de put te duwen.

belga
goal

Doelpunt voor KSC Lokeren

Patosi met de 1-2
Standard heeft alles in handen om op en over Lokeren te gaan, maar dat is buiten Ayande Patosi gerekend. De Zuid-Afrikaan krijgt de vrije baan en vuurt vervolgens een stevige kogel af. De bal verdwijnt over een kansloze Kawashima en via de lat binnen.

photo_news
stop

Rust afgefloten

Ndongala wil penalty
Terwijl het feestje al begonnen is op de tribunes van Charleroi wil de kwikzilveren Ndongala nog een strafschop versieren, hij krijgt hem echter niet en dat was meteen ook het laatste wapenfeit op Mambourg. Charleroi knikkert Oostende uit de beker met een droge 2-0. In Waregem gaan we naar verlengingen want het bleef 1-1.

belga
goal

Doelpunt voor Standard

Trebel nu wel trefzeker
Wie blijft proberen, krijgt vroeg of laat wat hij wil. Vraag dat maar aan Adrien Trebel. De vinnige Japanner Ono zet de Fransman schuin voor Copa met een knap balletje en Trebel maakt het koeltjes af met een knal in de hoek.

photo_news
other

Trebel over en naast
De Fransman Adrien Trebel probeert de bakens te verzetten, maar hij mikt zijn schot over en naast. Peter Maes voelt dat zijn team het gebeuren langzaam maar zeker uit handen heeft en laat zich horen.

belga
other

Copa met moeite
Standard lijkt stilaan zijn niveau op te krikken, dat zal ook nodig zijn want het is nog altijd 0-1. 'Barry' Copa moet een zwieper van Adrien Trebel laten vliegen en het leer belandt niet ver naast de laatste paal. De Waaslanders zijn nog niet thuis in Luik.

belga
other

Gevaarlijke Kitambala
Offensief woelwater Kitambala staat nog maar tussen de lijnen, maar hij zorgt meteen voor animo. Dumesnil moet ingrijpen op een fraai schot en moet ook in de herneming vakkundig in de weg gaan liggen om de 3-0 van het bord te houden.

BELGA
other

Bruzesse met een hand
Ook met 10 geeft Lierse zich niet gewonnen: Hanin krijgt een vrije trap op het hoofd van verdediger Ngawa en die bereikt op zijn beurt invaller Nwofor. Bruzzese moet zich reppen en kan met de hand redding brengen.

belga
other

KVO te onmachtig
Het is geen kwestie van niet willen bij Oostende, maar het heeft te weinig punch om het verschil te maken. Coulibaly en Ruytinx moeten het afleggen tegen Dewaest en Martos. De beste kans was nog voor Fauré, maar Dumesnil gaf geen krimp op de poging van de ervaren goaltjesdief.

other

Dutra onder de douche
Vreemde wissel toch bij Lokeren bij het begin van de tweede helft: doelpuntenmaker Junior Dutra staat zijn plaats af aan Mbaye Leye (ex-Standard). Kunnen de Rouches de situatie nog rechtzetten? Of dreigt nu ook de bekeruitschakeling?

photo_news
other

Troisi op de paal
Ineens heel veel animo in het Regenboogstadion met Zulte Waregem dat de kansen mist om op 2-1 te klimmen. Een wat vreemd schot van alweer James Troisi belandt op de paal. Stojanovic grijpt in: hij haalt uitblinker Wanderson naar de kant voor Nwofor.

other

Troisi niet binnen kader
De Macedoniër Trajkovski is gezwind ingevallen kan vanaf rechts eens zijn kans wagen. Nathan Goris is bij de pinken, maar kan niet klemmen. James Troisi heeft een prima mogelijkheid in de herneming, maar zijn poging belandt niet binnen het kader.

belga
red_card

Rode kaart

Vellios uitgesloten
De kansen van Lierse worden flink gedecimeerd door een elleboog van Apostolos Vellios. De Everton-huurling trakteert Olafur Skulason op een elleboog en mag meteen gaan douchen. Een domper voor de bezoekers, kan Zulte Waregem het mannetje meer uitbuiten?

belga
other

Rusten in Luik
Standard gaat met een achterstand richting kleedkamer en dat is niet abnormaal als we de eerste helft in ogenschouw nemen. Junior Dutra zette Lokeren op 0-1 en kwam verder niet echt in de problemen. Exponent van het zwakke gebeuren bij de Luikenaars is kapitein Jelle Van Damme, hij heeft zijn avondje niet.

photo_news
other

Wanderson op dreef
Zulte Waregem is een stuk snediger uit de kleedkamer gekomen en dreigde al twee keer via de jarige Sylla. Toch laat ook geel-zwart niet onbetuigd met de alweer opvallende Wanderson. D'Haene en Mendy hebben hun handen vol met de 20-jarige aanvaller.

photo_news
goal

Doelpunt voor Charleroi

Fauré maakt het wel af
Cedric Fauré toont zich minder genadig dan Kebano. Galvez Lopez mikte de bal perfect op het hoofd van de 35-jarige Fransman en het is dan toch 2-0. Voor Oostende wordt het een hachelijke onderneming...

photo_news
other

Kebano mist de 2-0
De alweer prima acterende Neeskens Kebano vergeet het licht helemaal uit te doen bij Oostende, maar naar analogie met de eerste helft mikt hij oog in oog met Dumesnil over diens kooi. Het ontbreekt hem toch aan wat koelbloedigheid.

BELGA
other

Kawashima brengt redding
De kwieke Nill De Pauw maakt Jelle Van Damme de bal afhandig en vindt heel knap zijn maatje Dutra. De gevaarlijke Braziliaan neemt Kawashima onder vuur, maar de Japanner voorkomt met zijn been de 0-2. Standard moet opletten, enkele minuten terug was er ook al een misverstand tussen 'Kawa' en Van Damme.

photo_news
other

Tweede helft(en) aangevat
In de twee andere wedstrijden beginnen ze aan de tweede helft. Tapt Oostende uit een ander vaatje? Vanderbiest stuurt met Ruytinx alvast een extra spits het veld in. In Waregem brengt Dury ook twee frisse krachten: Trajkovski en Bongonda. Messoudi en N'Diaye blijven binnen.

photo_news
other

Lokeren niet in problemen
Het kan aan het koude weer of aan het drassige veld liggen, maar Standard is niet in grootse doen in het eerste halfuur. Lokeren komt voorlopig nauwelijks in vieze papieren. Het kon zelfs nog eventjes dreigen met een vrije trap van Patosi, maar niemand kreeg zijn hoofd of voet tegen de bal en dus kon Kawashima makkelijk oprapen.

belga
other

Ciman in de muur
Jeff Louis is bij momenten moeilijk aan banden te leggen en na twee bruggetjes wordt de man uit Haïti tegen de mat gewerkt. Laurent Ciman zet zich achter de bal voor de vrije trap, maar trapt vol in de muur.

belga
other

Rouches alweer zwak
Net zoals tegen KV Kortrijk maakt Standard een behoorlijk slappe indruk. Al komt het bij het eerste hete standje voor het doel van Copa wel bijna tot een strafschop: Ono gaat neer na een contact met Galitsios, maar Gumienny legt de bal niet op de stip.

photo_news
other

Rust in twee matchen
In Waregem gaan we rusten met een 1-1 na doelpunten van Aneke en Bourabia en ook in het Stade du Pays in Charleroi is het tijd voor koffie of warme chocomelk. Neeskens Kebano zorgde vanop de stip voor de 1-0. Oostende was aanvallend onmondig in de eerste 45 minuten.

belga
other

Oostende valt aan
De bezoekers willen voor rust nog wat tonen en dreigen met een optimistisch schot van Jonathan Wilmet. Even later trekken Berrier en co weer naar het front, maar de organisatie bij de ploeg van Felice Mazzu staat op punt. Charleroi verdedigt voorlopig zonder veel problemen de 1-0.

belga
goal

Doelpunt voor KSC Lokeren

Dutra aan het kanon
Na een paar moeilijke minuten komt Lokeren toch weer eens aan de overkant en het is zowaar meteen prijs. Een licht afgeweken voorzet valt voor de voetjes van de Braziliaan Dutra en die heeft niet te veel last van de Sloveen Milec bij het afwerken: 0-1.

belga
goal

Doelpunt voor Lierse SK

Bourabia met de 1-1
Wanderson trapte eerst nog op Bruzzese, waarna Vellios te laat kwam, maar even later is het wel prijs voor Lierse. Ngawa vindt met een prima cross de infiltrerende Bourabia en die kopt uistekend binnen. Zulte Waregem moet herbeginnen.

photo_news
other

Maric met eerste poging
Terwijl de grasmat op Sclessin alweer te wensen overlaat en zo zijn impact heeft op het spelbeeld toch een eerste doelpoging. Na een dubbele corner van Patosi kan de vlotscorende verdediger Mijat Maric eens afdrukken, maar zijn poging gaat een dikke meter naast.

belga
goal

Doelpunt voor Charleroi

Kebano vanop de stip
Elimane Coullibaly raakt de bal met de hand en dat in de eigen zestien. Lardot wijst zonder twijfelen naar de stip. De penalty is een koud kunstje voor Neeskens Kebano. Dumesnil koos een hoek, maar de bal gaat keihard rechtdoor.

BELGA
other

Leuke actie Wanderson
De lichtvoetige Wanderson Wamberto - zoon van - gaat vanop de eigen helft met de bal aan de haal. Eens aan het halve maantje gekomen, waagt hij zijn kans met een krul naar de verste hoek. Bruzzese pakt uit meet een katachtige sprong en kan het leer klemvast nemen.

other

Ook in Luik zijn ze begonnen
Op Sclessin wordt er nu ook gevoetbald met het bezoek van Sporting Lokeren. De uittredende bekerwinnaar kan de Luikenaars van Vukomanovic een nieuwe tik verkopen. De scheidsrechter die het duel op gang heeft gefloten is Serge Gumienny.

belga
other

Charleroi claimt strafschop
Net als in Waregem ook in Henegouwen appel voor een elfmeter: Galvez Lopez rent het strafschopgebied binnen en krijgt een tik van Jonathan Wilmet. Lardot gaat niet in op de vraag om een penalty.

other

Bourabia wil penalty
Lierse versiert een vrije trap en daarop gaat Rachid Bourabia tegen de grond in het strafschopgebied. Luc Wouters heeft geen oren naar een strafschop. Even later is daar ook de Griekse spits Vellios na balverlies van N'Diaye, maar zijn schot is het aankijken niet waard.

other

Messoudi en Troisi gevaarlijk
'De Pallieters' worden opnieuw gewaarschuwd voor de dodelijke tweede treffer. Eerst besluit Troisi in het zijnet na een hoekschop en vervolgens duikt Messoudi schuin op voor Goris. De Lierse-goalie tikt zijn inzet nog naast. Esseveen blijft dirigeren.

photo_news
other

Coulibaly te zwak
De jongens van 'Fredje' Vanderbiest steken voor het eerst echt de neus aan het venster. Draaischijf Berrier vindt de achterlijn en zoekt Coulibaly tussen een handvol Carolo's. De ervaren stormram klimt hoog, maar zijn nekslag is te zwak om Parfait Mandanda in verlegenheid te brengen.

belga
other

Essevee zonder problemen
De thuisploeg houdt het heft stevig in handen en houdt het tempo bewust laag. De jongerenbende van SK Lierse maakt voorlopig weinig klaar, groen-rood komt voorlopig niet in de problemen en staat nog altijd op 1-0.

photo_news
other

Ndongala net niet
De Zebra's krijgen de motor stilaan aan de praat. Alweer Neeskens Kebano borstelt een vrije trap knap naar de bezoekende 16 alwaar KVO-goalie Dumesnil moet wegboksen voor de neus van Dieumerci Ndongala.

belga
other

Kebano mikt over
De thuisploeg zorgt voor het eerst voor een opvallende offensieve actie. De pittige aanval verloopt via Galvez Lopez en die bedient sterkhouder Neeskens Kebano, maar de Congolees trapt wat onbesuisd over. De eerste echte doelkans van de match.

other

Bijna 2-0 via D'Haene
Zulte Waregem heeft zin om het gaspedaal verder in te duwen. James Troisi vindt aan de tweede paal zijn kapitein Karel D'Haene en die ziet zijn inzet naast het doel belanden. De sfeer zit er al goed in in het vernieuwde Regenboogstadion.

belga
other

Kustboys zijn baas
Charleroi - nochtans de ploeg in vorm - heeft het moeilijk in de openingsfase. De bezoekers uit Oostende laten het leer vlotjes circuleren en speuren naar een gaatje. Op doelkansen is het voorlopig nog wachten op het kille en verlaten Mambourg.

goal

Doelpunt voor Zulte Waregem

Aneke scoort al snel
In het Regenboogstadion mogen ze al na vier minuten juichen na een goal van Chuks Aneke. De fysiek imposante Engelsman zet zijn voet tegen een vrije trap van 'Aussie' Troisi en neemt zo Nathan Goris te grazen. Van een blitzstart gesproken voor de jongens van Francky Dury.

other

Lardot fluit match op gang
Ook op Mambourg zijn ze eraan begonnen onder leiding van Jonathan Lardot. De winnaar van het duel tussen Charleroi en KV Oostende neemt het op tegen Cercle Brugge, groen-zwart nam gisteren met veel moeite de maat van Coxyde (3-0).

other

Bal rolt aan de Gaverbeek
Het eerste fluitsignaal in Waregem is gegeven door Luc Wouters. Essevee krijgt een op papier haalbare kaart met de nummer voorlaatste in de Jupiler Pro League. Bij Lierse heel wat afwezigen, dat betekent dat er heel wat youngsters aan de aftrap komen.

other

Opstelling Standard: Kawashima, Milec, Van Damme, Ciman, Andrade, De Sart, Trebel, Enoh, Ono, Louis en De Camargo

Opstelling Lokeren: Copa, Galitsios, Scholz, Maric, Odoi, Persoons, Overmeire, Patosi, Vanaken, De Pauw en Dutra

other

Opstelling Zulte Waregem: Bruzzese, Cissako, D'Haene, Mendy, Verboom, N'Diaye, Skulason, Troisi, Aneke, Messoudi en Sylla

Opstelling SK Lierse: Goris, Hanin, El Messaoudi, Wils, Ngawa, Helal, Kasmi, Bourabia, Wanderson, Hassan en Vellios

other

Opstelling Sporting Charleroi: Mandanda, François, Dewaest, Martos, Marinos, Marcq, Houdret, Galvez Lopez, Ndongala, Kebano en Fauré

Opstelling KV Oostende: Dumesnil, Hoefkens, Luissint, Brillant, De Schutter, Jali, Siani, Berrier, Canesin, Wilmet en Coulibaly

voorbeschouwing

Van de 16 eersteklassers schieten er in de 1/8ste finale van de Belgische beker nog 12 over en na vanavond mogen we al zeker nog eens vier namen uit de Jupiler Pro League van het lijstje schrappen. Zulte Waregem ontvangt in het vernieuwde Regenboogstadion het harkende Lierse. Kunnen de Pallieters het bekeravontuur aangrijpen om zich een nieuw elan aan te meten? In Charleroi ontvangt het stevig onder stoom gekomen Sporting Charleroi het KV Oostende van 'Fredje' Vanderbiest. Een aantrekkelijke affiche tussen twee teams die al fraaie dingen lieten zien in deze voetbaljaargang. Tot slot is er de kraker tussen Standard - dat dringend nood heeft aan een positieve noot - en Sporting Lokeren. Ivan Vukomanovic kijkt dus zijn ex-ploeg (als speler) in de ogen. Peter Maes en de zijnen zullen als uittredend bekerwinnaar gebrand zijn op een prima prestatie.

Volg alle hoogtepunten van deze beklijvende bekerpartijen vanaf 20u op HLN.be!

Lees meer