3 Mbaye Leye.
Mbaye Leye.

Leye: "Bij verlies was ik wellicht vertrokken"

Bijna was Zulte Waregem een clubicoon kwijt. Er schuilt namelijk een doemdenker in Mbaye Leye (34). "Voor mij was het nu of nooit. Lukte het wéér niet, dan kon ik beter gaan." 't Zal niet voor meteen zijn.

"Voor de wedstrijd kregen we foto's te zien uit de bekerfinale van 2006 tegen Moeskroen. Het waren magische beelden. Weet je wat ik zo mooi vind? Over tien jaar - hopelijk moet Zulte Waregem niet zo lang wachten op een nieuwe prijs - kunnen ze mogelijk ónze foto's tonen. (mijmert) Dit vergeten de mensen nooit. Ik ben blij dat ik eindelijk een collectieve trofee met 'mijn' club gepakt heb."

Zeker omdat Mbaye Leye zich zo een moeilijke keuze kon besparen, vertelt hij terwijl zoon Tidiane met de beker door de woonkamer holt. "Ik ben een pessimist", grijnst Leye. "In 2013 grepen we naast de titel op Anderlecht, een jaar later verloren we de bekerfinale van Lokeren. Ik had het gevoel dat als het nu weer niet gelukt was, het ook in de toekomst niet meer zou lukken - zelfs niet als ik bij wijze van spreken nog tien jaar bij Essevee mocht voetballen. In dat geval kon ik de club maar beter door de kleine poort verlaten. Ik had sowieso wel een ploeg gevonden - er zijn de voorbije jaren voldoende vluchtige contacten geweest met geïnteresseerden. En zo kon ik de kans geven aan de anderen, want met mij erbij het zou die prijs er toch niet meer komen. Dàcht ik."

Een fiere Boer

Het draaide anders uit. Gelukkig maar, aldus Leye. "Want eigenlijk heb ik in Waregem alles om volkomen tevreden te zijn. Mijn kinderen lopen hier school, ik woon hier graag en voetballend loopt het goed. Vandaar ook dat ik zo gemotiveerd was om de club succes te schenken - daarvoor was ik teruggekomen. En daarvoor wil ik graag blijven. Eind volgend seizoen loopt mijn contract af, als het aan mij ligt, ga ik door. Enkel bij een fenomenaal bod zou ik een transfer overwegen. Weet je, de stad Waregem en zijn inwoners hebben me veel gegeven. (in sappig Nederlands) Mede dankzij hen ben ik 'een Boer'. Ik ben blij dat ik die mensen iets kon teruggeven."

3

Tik op de neus

Al was het niet zijn beste prestatie, zaterdagavond. Dat besefte ook Leye zelf. "Ik was niet goed. Punt. Ik kan het niet verklaren. Ik had geen kracht in mijn benen en kon nauwelijks een goeie controle uitvoeren. En toen ik een tik op mijn neus kreeg en veel bloed verloor, werd het alleen maar erger. Het bloed stolde in mijn neus, ik kon bijna niet meer ademen - veel anderen zouden gestopt zijn. Dat ik toch doorzette, toont mijn liefde voor Zulte Waregem: voor deze club zou ik álles doen. Voor Nieuwjaar heb ik zelfs twee weken met een contractuur gevoetbald. Gewoon omdat ik het team niet in de steek wilde laten."

Met diezelfde spirit gaat Leye de play-offs in. "Ik zou graag ongeslagen blijven in eigen huis. We moeten het de toppers moeilijk maken en proberen om de derde plek vast te houden. Maar zelfs als we daar niet in slagen, beleven we een uitzonderlijk seizoen. Wij zijn slechts een subtopper. Ik hoop dat onze supporters beseffen dat ze van dit soort momenten moeten profiteren."

Net zoals Leye zelf doet. "Ik geniet. Elke dag. Fysiek voel ik me nog uitstekend. Ik verzorg mijn lichaam optimaal, want op mijn leeftijd kan een blessure fataal zijn. Ik denk dat ik zelfs in de Europa League nog een rol te spelen heb. Timmy Simons en Francesco Totti kunnen het nog op hun veertigste. Ik wil me niet met hen vergelijken, maar waarom zou het mij dan niet lukken?" De doemdenker is een optimist geworden.

3
Photo News

1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Danny SPIJKERS Danny Spijkers

    Mag altijd naar Anderlecht komen . Top speler