9 Het nieuwe complex van de KBVB.
KBVB Het nieuwe complex van de KBVB.

Belgische voetbalbond verhuist in lente van 2021 naar Tubeke en lanceert nieuwe logo’s van Duivels en Flames

Binnen twee jaar wordt het Belgian Football Center in Tubeke écht het epicentrum van het Belgische voetbal. In de lente van 2021 verhuist de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) naar een fonkelnieuw complex in Tubeke. “Dit is een uniek project”, zegt CEO Peter Bossaert. “We willen één van de toonaangevende federaties van Europa zijn tegen 2022.” Verder kiest de Voetbalbond ter gelegenheid van haar 125ste verjaardag voor een nieuwe huisstijl en worden er nog tal van evenementen gepland. 

Dat de VAR in het seizoen 2021-2022 opereert vanuit Tubeke was al bekend, maar binnen twee jaar verhuist ook de Belgische voetbalbond naar het domein. Op de site komen er niet alleen vier nieuwe terreinen bij, maar ook een congrescentrum, nieuwe kleedkamers en dus een nagelnieuw bondsgebouw voor de KBVB. “De stedenbouwkundige vergunning is aangevraagd. We hebben de ambitie om tussen maart en mei 2021 in te trekken in ons nieuwe centrum”, zegt CEO Peter Bossaert.

We willen als organisatie verder groeien en één van de toonaangevende federaties in Europa zijn tegen 2022

Peter Bossaert

“De KBVB groeide de voorbije 125 jaar uit tot de grootste sportfederatie van het land en de Rode Duivels voeren al meer dan een jaar de wereldranglijst aan. Maar we willen als organisatie verder groeien en een van de toonaangevende federaties in Europa zijn tegen 2022. Het nieuwe complex hier in Tubeke past in onze ambitie om de voetbalcultuur te veranderen. We willen een eliteomgeving ontwikkelen. Het project is uniek en state of the art. De nieuwe infrastructuur voldoet aan de hoogste ecologische en kwaliteitsstandaarden”, aldus een trotse Bossaert, die onder meer het gebruik van zonnepanelen voor de elektriciteitsvoorzieningen aanhaalde. “Het is een belangrijke pijler in onze ambitie om de Europese en internationale top na te streven. De KBVB heeft vele andere federaties bezocht: nergens in Europa zal je zo’n project terugvinden.”Samen met de provincie werkt de Voetbalbond een mobiliteitsplan zodat het voetbalcentrum verkeersvriendelijk kan bereikt worden. 

De Belgische voetbalbond zal in een tweede verbouwingsfase ook de tribune van het hoofdterrein in Tubeke uitbreiden tot een capaciteit voor 2.500 toeschouwers. Daar zouden op langere termijn bijvoorbeeld wedstrijden van nationale jeugdploegen gespeeld kunnen worden. Er moet in de toekomst ook een futsalzaal uit de grond gestampt worden. Voor die projecten is nog geen timing voorzien. 

Nieuwe huisstijl

De 125ste verjaardag van de KBVB is ook het ideale moment om een nieuwe huisstijl in de voeren. “Het gaat niet om een radicale revolutie, eerder om een evolutie, gezien de drie belangrijkste elementen uit het oude embleem van de Voetbalbond - kroon, krans en Belgische driekleur - werden behouden. De letters KBVB en URBSFA maken in het nieuwe logo plaats voor het internationaler klinkende RBFA (Royal Belgian Football Association). Een zwarte bal vormt links met een strakke, nationale driekleur de letter ‘B’ van België. In de zwarte bal passen ook de nieuwe logo’s van de Rode Duivels, Red Flames en 1895 Official Belgian Fan Club”, luidt het. 

9 Het RBFA-logo, het logo van de Rode Duivels, het logo van de Red Flames en het logo van de 1895 Official Belgian Fan Club.
KBVB Het RBFA-logo, het logo van de Rode Duivels, het logo van de Red Flames en het logo van de 1895 Official Belgian Fan Club.

Verder lanceert de KBVB de komende maand een fotoboek over het patrimonium en erfgoed van het Belgisch voetbal. In januari zal het gala van de Gouden Schoen bovendien in het teken staan van de 125ste verjaardag van de KBVB. Daarnaast zijn er nog tal van andere activiteiten voorzien zoals onder meer een tentoonstelling, een theatervoorstelling en een legend’s game. Daarover volgt later meer informatie. 

Woordvoerder Stefan Van Loock brengt boek uit

Om zijn 125ste verjaardag volgend jaar in stijl te vieren, brengt woordvoerder Stefan Van Loock een boek getiteld ‘1895 - 125 jaar ontroerend erfgoed’ uit. 

In het boek, opgesmukt met heel wat grote foto’s, schrijft Van Loock onder meer over de grote momenten van de nationale ploeg, zoals de olympische titel in 2020 of recenter het WK-brons in 2018. Ook enkele grote voetbalnamen (zoals Raoul Lambert, Paul Van Himst) komen ter sprake. Van Loock staat stil bij de inauguratie van het Heizelstadion in 1932 en bracht een bezoekje aan andere opvallende voetbalbolwerken. Voorts is er in het boek ook aandacht voor enkele duistere momenten, zoals het Heizeldrama en “Operatie Zero”.

“Voor dit boek ben ik het hele land doorgetrokken op zoek naar roerend en onroerend goed van de Belgische voetbalgeschiedenis. Die verhalen pende ik niet-chronologisch neer in de twee landstalen. Het boek is vandaag/donderdag in druk gegaan en zal in december uitgebracht worden”, aldus Van Loock.

In de marge van het boek zal er ook een fototentoonstelling georganiseerd worden. Voorts denkt de KBVB nog aan een jubileumwedstrijd met sterren van vroeger en nu. De 125ste verjaardag van de voetbalbond zal ook prominent aan bod komen tijdens het Gala van de Gouden Schoen, met allerlei filmpjes en coryfeeën die de prijzen uitreiken. Tot slot wordt er ook gewerkt aan een theatervoorstelling. Over al deze activiteiten zal de voetbalbond de komende maanden meer details communiceren.

9 Het nieuwe complex van de KBVB.
KBVB Het nieuwe complex van de KBVB.
9 Het nieuwe complex van de KBVB.
KBVB Het nieuwe complex van de KBVB.
9 Het nieuwe complex van de KBVB.
KBVB Het nieuwe complex van de KBVB.
9
Photo News
9
Photo News
9
Photo News
9
Photo News

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • steven chavatte

    Eliteomgeving???? Heb je die omgeving daar al gezien? Tubeke of all places. Ze gaan afspraken maken met de provincie naar mobiliteit? Welke provincie. Als het van Wallonie zal moeten komen zal het mooi worden

  • Maria de swert

    Toonaangevende federatie , is dat een Belgenmop of zo ? En de wedstrijd die normaal hier moest plaatsvinden wordt gespeeld in …...KAZACHSTAN !!!

Lees meer