4 Kompany en Refaelov, spelers van Anderlecht en Antwerp. De twee eersteklassers die het grootste verlies leden.
Photo News Kompany en Refaelov, spelers van Anderlecht en Antwerp. De twee eersteklassers die het grootste verlies leden.

Bloedrode cijfers: 19 van de 24 Belgische profclubs draaien verlies, in totaal voor meer dan 87 miljoen euro

De Licentiecommissie heeft het Financial Fair Play-resultaat bepaald voor alle clubs van de Pro League voor het seizoen 2018-2019. Daaruit blijkt dat er in de Belgische klasse in totaal meer dan 87 miljoen euro verlies werd gemaakt, slechts 5 clubs draaien positief. Anderlecht is de slechtste leerling uit de klas.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het totaalverlies van de Belgische profclubs is duizelingwekkend. Maar liefst 87.819.468,21 euro verlies in het seizoen 2018-2019. Ter vergelijking: vorig jaar was het totale verlies ‘slechts’ 48 miljoen euro. 

Club Brugge leidt niet alleen in de competitie, ook in de Financial Fair Play-ranking prijkt het bovenaan. In het afgelopen boekjaar werd meer dan 7 miljoen euro winst gemaakt. Ook Charleroi, STVV, KAA Gent en Waasland-Beveren kunnen positieve cijfers voorleggen. 

Opmerkelijk: de andere 19 (!) Belgische profclubs draaien verlies, met Anderlecht als absolute uitschieter met een verlies van meer dan 25 miljoen euro. Ook Oud-Heverlee Leuven en Antwerp hebben meer dan 10 miljoen euro verlies gemaakt. Alle clubs in 1B draaien verlies.

4
photo_news

Wat is de Financial Fair Play?

De regels van de Financial Fair Play (FFP) zijn sinds 2018-2019 van kracht in onze competitie. Belgische profclubs mogen over een periode van drie seizoenen maximaal dertig miljoen meer uitgeven dan dat ze ophalen via de dagelijkse werking. Wie zich daar niet aan houdt kan serieuze sancties krijgen, zoals bijvoorbeeld een handicap van drie punten voor het volgende seizoen.

De nieuwe reglementering laat enerzijds toe om onze concurrentiepositie binnen de UEFA niet in gevaar te brengen en zorgt anderzijds toch voor een bewustmaking bij de clubs om de inkomsten en uitgaven in evenwicht te houden. Er wordt verder ook de nadruk gelegd op het belang van de eigen jeugdwerking.

De cijfers:

4
Royal Belgian Football Association

Kapitaalverhogingen

Om uit de rode cijfers te geraken, werden er bij heel wat clubs forse kapitaalverhogingen doorgevoerd. Ook daar spant Anderlecht de kroon met 27,3 miljoen euro. Ook Antwerp haalde 13 miljoen euro op, gevolgd door rode lantaarn Cercle Brugge (12,1 miljoen euro), dat in handen is van het Franse AS Monaco. OHL (11,4 miljoen euro), waar de steenrijke Thaise King Power Group de aandelen in handen heeft, volgt hier op de vierde plaats. 

In totaal voerden er liefst negen clubs een kapitaalsverhoging toe. Het wijst er alleen maar op dat de kosten vaak te hoog zijn, en dan wordt er vooral gekeken naar lonen, infrastructuur, leningen en commissies.

4
BELGA

74 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • marc ledure

    Ha Ha Ha Ivan De Bakker Ze gaan er veel geld moeten achter smijten.

  • Ivan De Bakker

    Geen probleem voor RSCA, volgend jaar winnen ze toch de CL...

Lees meer