2
REUTERS

Club-target Luis Diaz schittert op Copa América (en dat is slecht nieuws)

Vleugelspits Luis Diaz (22), bovenaan de shortlist van Club Brugge, is vandaag dé sensatie bij Colombia op de Copa América - het uitstalraam voor Latijns-Amerikaanse spelers. En dat is slecht nieuws voor blauw-zwart, dat straks flink in de buidel zal moeten tasten voor de nieuwe José Izquierdo.

Het verhaal van Luis Diaz, target van blauw-zwart, leest als een sprookje. Vier jaar geleden voetbalde de flankaanvaller nog in de stoffige straten van de noordelijke regio Guajira, vandaag is hij op zijn 22ste basisspeler bij Colombia. Met zijn flitsen en snelheid, gekoppeld aan kracht en doeltreffendheid, is hij vandaag de hoop van het Colombiaanse voetbal.

Met dank aan Carlos Valderrama - de legende die Diaz in de buurt van de stad Barranquilla, de geboorteplaats van Carlos Bacca, als jonge speler van een amateurploeg opmerkte. Diaz stamt af van de Wayuu, een indianenstam uit de Guajira-woestijn. Het is bij de nationale selectie van de 'Indígenas' dat hij zich op de eerste Copa América voor inheemse volkeren in 2015 in Chili onderscheidde. Diaz versierde na aanbeveling van Valderrama een contract bij Barranquilla FC, waar hij twee jaar op lager niveau heeft gespeeld. Na een even lange periode bij eersteklasser Atlético Junior (18 goals en 6 assists in 70 matchen) lijkt de woelwater klaar om Europa te bestormen.

2 Diaz kreeg tegen Paraguay voor het eerst een plek in de basis.
REUTERS Diaz kreeg tegen Paraguay voor het eerst een plek in de basis.

Porto biedt 9 miljoen

Diaz begon tegen Argentinië (2-0) als bankzitter aan de Copa, viel vervolgens in tegen Qatar (1-0) en kreeg zondagnacht zijn eerste basisplaats tegen Paraguay (1-0). Tijdens de derde poulezege van Colombia liet hij zich meermaals opmerken, onder meer met een afgekeurde goal wegens vermeend handspel. De vleugelspeler wordt intussen gezien als één van de grootste talenten in Colombia... en dat is geen goed nieuws voor Club Brugge. Blauw-zwart heeft Diaz al maandenlang op de radar - de interesse in de Colombiaan is concreet. Alleen wordt de aandacht en de concurrentiestrijd om het raspaardje met de dagen groter, zeker nu Colombia tot één van de topfavorieten voor eindwinst in de Copa gerekend wordt. Diaz had in het voorjaar eigenlijk al een akkoord met Premier League-club Cardiff City, maar die overstap lijkt na de degradatie van de Bluebirds van de baan. Formeel is wel de interesse van het Russische Zenit Sint-Petersburg, dat volgens Colombiaanse media net als Club Brugge eerder een bod van 5 miljoen euro uitbracht. Nog in de running: het Argentijnse River Plate, minstens één Bundesligaclub en meerdere teams uit de Mexicaanse en Amerikaanse competitie. En ook Porto sprong reeds in de dans: de Portugezen hebben maar liefst 9 miljoen euro veil voor Diaz.

Bacca & 'Joske' als troef

Anders dan veel concurrenten heeft blauw-zwart een enorme troef achter de hand. Zowel voor Carlos Bacca als José Izquierdo was Club Brugge dé springplank richting La Liga of de Premier League, ongetwijfeld het einddoel van Diaz. Bacca werd topschutter in de Belgische competitie vooraleer hij bij Sevilla, AC Milan en Villarreal terechtkwam. Izquierdo ruilde Club voor Brighton met de Gouden Schoen op zak. Als Verhaeghe en Mannaert hun overtuigingskracht straks aan de nodige miljoenen koppelen, heeft onze competitie er straks een enorme sensatie bij. Ondertussen is het hopen dat Diaz zich op de Copa wat rustig houdt.

Lees meer