4
Photo News

Club kan opgelucht ademhalen: Europese tickets zullen toegekend worden “op sportieve gronden”

Een verrassend persbericht van UEFA, gistermiddag: landen waar de competitie is stilgelegd, dienen te wachten op ‘richtlijnen inzake deelname aan de Europese competities’. Er is druk op UEFA om de toekenning van de Europese tickets te baseren op de UEFA-clubranking. Maar na een telefoontje zonet vanuit de Belgische voetbalbond naar UEFA kan met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk verwacht worden dat UEFA “de sportieve gronden” als enige criterium zal gebruiken.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De dinsdag begon achteloos met een conferencecall tussen UEFA met de 55 federaties.

UEFA hamerde er nog eens op om de competities verder af te werken. Op zondag 30 augustus – één dag na de geplande Champions League-finale – eindigt het kalenderjaar 2019-2020 definitief. De federaties krijgen zo tot eind augustus de tijd om hun liga’s te voltooien.

Voor de ‘stoute’ leerlingen – zoals de Belgische Pro League – is er mededogen, zo viel te horen in de conferencecall. Dan toch. UEFA liet gisteren zijn dreigende taal vallen. Landen die hun competitie voortijdig willen stopzetten, of hebben stopgezet, werden tijdens de virtuele vergadering bestempeld als ‘special cases’. De coronasituatie kan dermate acuut zijn, of de plaatselijke overheid kan de beslissing genomen hebben om verder voetbal in geen enkel geval toe te laten – zoals in Nederland en straks ook in België –, waardoor de richtlijn van UEFA niet kan gevolgd worden.

4 Bayat en Ceferin.
Photo News/Reuters Bayat en Ceferin.

Tot UEFA in navolging van de conferencecall een officieel statement de wereld in stuurde. Met de passage: ‘(...) some special cases will be heard once guidelines concerning participation to European competitions - in case of a cancelled league - have been developed (...)’.

Vertaald: federaties waarvan de competitie is stilgelegd zullen gehoord worden eenmaal de richtlijnen betreffende de deelname aan de Europese competities duidelijk zijn.

Wat bedoelt UEFA met ‘de richtlijnen betreffende de deelname aan de Europese competities’?

Navraag leert dat verschillende clubs in Europa bij UEFA aandringen om – als hun competitie niet kan voortgezet worden – de UEFA-clubranking te hanteren als ‘sportief meest correcte criterium’ om de Europese tickets aan te duiden. En niét de rangschikking op het moment van stopzetten van de competitie.

Om een voorbeeld te geven: mocht de Spaanse La Liga niet kunnen hervat worden, dan speelt Atlético Madrid op basis van de huidige rangschikking géén Champions League-voetbal. In Engeland zouden Tottenham en Arsenal niet eens Europees spelen.

4 Club Brugge-coach Philippe Clement.
Photo News Club Brugge-coach Philippe Clement.

Voor België heeft... AA Gent het hoogste Europese coëfficiënt. Zij zouden volgens dat criterium rechtstreeks naar de Champions League-poules kunnen. Anderlecht zou voorronde Champions League spelen. En Club Brugge zou veroordeeld zijn tot... voorronde Europa League.

Het klinkt als een late, slechte aprilgrap.

Het perscommuniqué bracht ook de top van de KBVB naar het puntje van de stoel. Daarom stond deze morgen opnieuw een call gepland tussen de top van UEFA en onze voetbalbond.

Die is net afgelopen en Club Brugge kan opgelucht ademhalen. UEFA liet uitschijnen dat morgen op hun Uitvoerend Comité zal beslist worden om de Europese tickets in alle federaties te baseren “on sportive grounds”.

UEFA zal finaal niet zwichten voor het lobbywerk in de coulissen. De Belgische voetbalbond kreeg daarnet heel duidelijk de boodschap dat het klassement van de Jupiler Pro League na 29 speeldagen het enige criterium zal zijn voor de toekenning van de Europese tickets.

4 De UEFA-clubranking.
UEFA De UEFA-clubranking.

Lees ook:

België moet niet langer Europese uitsluiting vrezen als competitie wordt stopgezet, Mehdi Bayat: “Ceferin is altijd duidelijk geweest”

Maximaal 126 mensen in catacomben, voorzitters en managers moeten creatief zijn: zó hervat Bundesliga op 9 mei

Clubs in Serie A stemmen voor herneming van competitie

Betaald voetbal in Nederland kan seizoen niet afmaken

52 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Kris Pieters

    Een rangschikking is een rangschikking Jean, of er nu 10% dan wel 100% is gespeeld. Wat een gezever is me dat?

  • jean panis

    Hoe kunnen jullie dit een sportieve rangschikking noemen als maar 60% van de te verdienen punten zijn gespeeld

Lees meer