BELGA

Coucke wil wantoestanden aanpakken: "Van een ramp naar een Europees voorbeeld"

Marc Coucke, de voorzitter van de Pro League, wil paal en perk stellen aan de wantoestanden die de voorbije dagen aan het licht kwamen in het Belgische voetbal. Dat vertelde hij in 'De afspraak op vrijdag'.

In het fraudeonderzoek staan enkele spelersmakelaars centraal. Zij zetten volgens de speurders allerlei illegale constructies op bij transfers, onder meer om geld wit te wassen. "Ik heb de vorige dagen enorm veel contact gehad met de Europese voetbalinstanties", verklaarde Coucke, die ook nog voorzitter van RSC Anderlecht is. "Zij volgen het heel nauw en ze gaan er ons ten volle in steunen. Misschien kunnen we zelfs het voorbeeld geven en kan België een voortrekkersrol spelen. Zo kunnen we misschien van een een ramp een voorbeeld maken."

"Makelaars hebben veel te veel macht, niet alleen in België. Dat wisten we en daar ben ik dus niet van geschrokken. Toen ik voorzitter werd bij Anderlecht heb ik meteen enkele maatregelen genomen. Ik heb de makelaars hun sleutels laten afpakken, want ze konden omzeggens overal binnen en heb strikte ethische normen opgelegd. Bovendien gaan we extreem investeren in de jeugdwerking."

Er is natuurlijk altijd het vermoeden van onschuld, maar je merkt aan alles dat in dit geval niet iedereen onschuldig zal blijken

Marc Coucke

"Makelaars hebben die macht sinds het Bosman-arrest. Dat gaf eigenlijk de macht aan de spelers, maar die hebben ze weer doorgegeven aan de makelaars. De makelaars bepalen het spel. Bij elke transferbespreking zitten er twee of drie mee aan tafel. Er zitten ook goede tussen en spelers mogen begeleid worden, maar er zijn zoveel excessen. Er is veel te veel geld mee gemoeid. Als je zo'n pot honing zet, begint er van alles op af te vliegen."

Alles opkuisen

"Wat het verleden betreft, moeten we nu het parket in de eerste plaats zijn werk laten doen en ik heb er alle vertrouwen in dat het onderzoek grondig gebeurt. Er is natuurlijk altijd het vermoeden van onschuld, maar je merkt aan alles dat in dit geval niet iedereen onschuldig zal blijken. Naar de toekomst toe moeten we nieuwe regels stellen. De huidige reglementering laat de makelaars dingen toe die niet gezond zijn. Als voorzitter van de Pro League wil ik veel veranderen. We willen alles opkuisen. Er zijn nieuwe reglementen nodig, meer transparantie en een onafhankelijke controle. We moeten daarvoor samenzitten met onafhankelijke experts en op termijn zou het wellicht beter zijn als ook ik in mijn functie als voorzitter door een onafhankelijk iemand opgevolgd word."

Dan is er ook nog het luik van de wedstrijdvervalsing. Ook dat veroordeelt de voorzitter scherp. "Wat die matchfixing betreft, viel de hemel wel op mijn kop. Dit is heel erg. Het is iets wat nooit kan, op geen enkel niveau in geen enkel land. Daar bestaat geen discussie over, het is het ergste wat in het voetbal kan gebeuren."

131 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jan Baroen

    Het zou me niet verbazen dat MC plots een "Couckje" van eigen deeg krijgt en dat hij ook op de lijst van dubieuze zakenmensen verschijnt.

  • Ronald Polutnik

    Ik begrijp niet dat de heer Coucke zich nog bezig houdt met dit soort voetbal . Dan moet er toch aan verdiend zijn . Anders zal ik het niet begrijpen .

Lees meer