De vier meest gecontesteerde VAR-beslissingen in play-off 1

De VAR zorgde in play-off 1 al voor heel wat controverse. Bovenstaande video toont de vier meest gecontesteerde beslissingen tot dusver. Opvallend: in drie van de vier fases gaat het om wel of geen handspel. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Sinds het begin van de play-offs geldt een nieuwe regel om al dan niet hands te bepalen. Waar er in het begin van het seizoen nog een beweging nodig was naar de bal, is dat nu niet meer het geval. Bij een sliding of block is het penalty als de arm los is van het lichaam. Met de arm tegen het lichaam is het geen fout. Maar er geldt wel een uitzondering: een speler zal niet worden bestraft als de bal de hand of de arm raakt, wanneer de bal van zijn eigen lichaam komt, of van het lichaam van een andere speler die er zo dicht bij staat, dat het onmogelijk is om contact met de bal te vermijden. Pittig detail: Frank De Bleeckere was deze uitzonderingen op de nieuwe handsregel vergeten te communiceren naar de Belgische scheidsrechters. 

1. Racing Genk - KAA Gent:  handspel van AA Gent-speler Dylan Bronn

Dylan Bronn kreeg de bal tegen zijn hand na een schot van Malinovskyi. Voor de VAR een clear error van Visser, die zijn beslissing herzag en toch penalty gaf. Gent-trainer Jess Thorup was achteraf niet te spreken: “Het lijkt erop dat iets van buitenaf andere plannen had met ons. Dat zijn dingen waar we niet tegen kunnen vechten.”

2. Antwerp - Club Brugge: duw van Van Damme bij Openda 

Het was de meest besproken fase uit de clash op de Bosuil. In de vierde minuut al chargeerde Van Damme Openda, maar de VAR greep niet in. Bij Club waren ze woedend: “Ik weet niet wat ze daar in het VAR-busje aan het doen zijn”. Bij Antwerp kon niemand zich de fase nog herinneren. Volgens Verbist ging de VAR hier in de fout. 

3. Club Brugge - Anderlecht: handspel van Mata

Ex-topscheidsrechter Serge Gumienny vond het alleszins een discutabele fase. “ Als je het mij vraagt, treedt de VAR niet op omdat er zoveel onduidelijkheid is over die regel dat hij er zelf liever zijn handen van afhoudt, maar zelfs met beelden is dit een moeilijke beslissing.”

4. Racing Genk - Club Brugge: handspel van Mechele 

Racing Genk krijgt een strafschop nadat Mechele de bal tegen de hand krijgt. Scheidsrechtersbaas Verbist gaf na de wedstrijd toe dat het geen penalty was en dat de VAR in de fout was gegaan. 

Penalty na hands van Mechele
Videohouse Penalty na hands van Mechele

26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Decoutere

    Of het nu 1 mm.is of 1 meter. Buitenspel is buitenspel. De hands fase . Na het foute incident Mechele is de VAR gecorrigeerd en nu wel correct.Fout van Van Damme is echte blunder van jewelste , maar ja. Hier gaat duidelijk de lijnrechter ook net als de VAR in fout. Wat heeft die aan het busje in hun oor gefluisterd?Hier zit de grootste fout, wij hebben misschien maar 2-3 bekwame lijnrechters ( lees assistenten)in gans de equipe.

  • Karel Dierckx

    Over 2 cm buitenspel kunnen we discuteren, Jan Dewolf, maar het probleem met het handspel van Mechele is dat de refs niet de volledige regels hadden uitgelegd gekregen en het volgens die volledige regels geen handspel was. Dat is dan niet de fout van de VAR maar het blijft even goed pijnlijk voor Club, mogelijk beslissend voor het eindklassement en vooral weer een gigantische blamage voor het scheidsrechterskorps. Mata moest penalty zijn geweest, Van Damme overduidelijk ook.

Lees meer