2 Herman Van Holsbeeck en Mogi Bayat
photo_news Herman Van Holsbeeck en Mogi Bayat

Ex-Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck ontkent betrokkenheid, maar blijft vannacht in de cel

Gewezen Anderlecht-manager en voetbalmakelaar Herman Van Holsbeeck ontkent betrokkenheid bij corruptie, maar blijft vannacht in de cel. Hij werd deze ochtend opgepakt bij hem thuis en vandaag urenlang ondervraagd door speurders van de federale gerechtelijke politie. De verhoren gaan morgen verder, en Van Holsbeeck zal morgen wellicht ook voor de onderzoeksrechter verschijnen.

De arrestatie van Van Holsbeeck deze ochtend volgde op de verhoren en aanhouding van voetbalmakelaar Christophe Henrotay gisteren. Hij werd toen in Monaco uit zijn bed gelicht en wordt verdacht van miljoenenfraude bij transfers van enkele Anderlechtspelers. Vooral de transfers van Aleksandar Mitrovic en Chancel Mbemba in de zomer van 2015 worden genoemd. Het dossier staat los van ‘Operatie Zero’, het onderzoek rond voetbalmakelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic dat in oktober 2018 leidde tot een reeks huiszoekingen en arrestaties in het voetbalmilieu.

De speurders namen in Monaco luxewagens, een boot en twee appartementen in beslag en lieten maar liefst zeven miljoen euro vastzetten op rekeningen. Tegelijkertijd vielen speurders ook in Londen binnen in een kantoor van Henrotay, en op twee adressen in Luik. Daarbij werd Henrotays rechterhand en schoonbroer Christophe Cheniaux opgepakt en ook aangehouden. Beiden werden onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld voor witwassen, private corruptie, valsheid in geschrifte en bendevorming. Gisteren werd dan Herman Van Holsbeeck opgepakt voor verhoor, omdat de speurders willen achterhalen of hij ook een rol heeft gespeeld bij de beweerde frauduleuze praktijken.

Eerder vonden al huiszoekingen plaats op het trainingscentrum van de club in Neerpede, in het stadion van RSC Anderlecht, op de zetel van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) in Laken, en in Schaarbeek, bij een makelaarsbureau. 

Van Holsbeeck ontkent

Herman Van Holsbeeck ontkent dat hij betrokken is bij corruptie met commissies. Dat verklaarde zijn advocaat Daniël Spreutels vanavond bij het buitenkomen van de gebouwen van de federale politie in Brussel. Volgens Spreutels werkt Van Holsbeeck “graag mee aan het onderzoek” en ontkent hij alle betrokkenheid bij corruptie met commissies. “Hier de nacht doorbrengen is natuurlijk niet leuk, maar mijn cliënt heeft er op zich geen probleem mee”, klonk het nog.

2 Daniël Spreutels, de advocaat van Herman Van Holsbeeck, verlaat het gebouw van de gerechtelijke politie.
Marc Baert Daniël Spreutels, de advocaat van Herman Van Holsbeeck, verlaat het gebouw van de gerechtelijke politie.

Dat de gewezen Anderlecht-manager vandaag werd verhoord, kwam voor Van Holsbeeck en zijn advocaat niet als een verrassing. “Toen we in de media de berichten over Henrotay en de transfers van Anderlechtspelers hoorden, wisten we dat het er zat aan te komen”, aldus Spreutels. “Mijn cliënt en Henrotay hebben inderdaad vaak samengewerkt bij transfers.”

De verhoren startten vandaag rond 12 uur ’s middags en duurden tot in de vooravond. “Ook dat verbaast ons niet”, zegt Spreutels. “De speurders stelden veel vragen en alles moet klaar en duidelijk worden uitgetypt.” Van Holsbeeck zal morgen volgens zijn advocaat “nog een paar uur” worden verhoord. Over een eventuele aanhouding morgenmiddag, kon Spreutels niets kwijt.

Over wat er concreet is gesproken tijdens het urenlange verhoor, wilde de advocaat niets kwijt.

64 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bruno Suykens

    En de burger mag deels bijdragen aan dit zooitje ongeregeld. Ofwel doen ze verder maar dan op eigen kosten. Zij die echt willen blijven supporteren kunnen natuurlijk wel wat meer afdokken voor hun club in plaats van de goedkope abonnementjes van nu.

  • robrecht Peeters

    bijna 30 jaar geleden zat Wauters van FC Antwerp en hoog KB kaderlid ivm zwart geld zaak in de voetbal op een stoel te wenen in de BOB kazerne ondervraagd op zijn Bob wijze. hoelang is het voetbal al rot....

Lees meer