4
photonews

Ex-bondscoach Robert Waseige (79) is overleden

Robert Waseige is op 79-jarige leeftijd overleden. De gewezen bondscoach van de Rode Duivels lag sinds vorige week donderdag in het ziekenhuis Citadelle in Luik. Waseige kampte met hart- en nierproblemen.

Robert Waseige sukkelde al een tijdje met zijn gezondheid. De Luikenaar werd in 2001 al eens geopereerd aan het hart. Sindsdien moest hij regelmatig op controle in het ziekenhuis. Zo’n standaardonderzoek bracht complicaties aan het licht. Na verder onderzoek werd beslist dat Waseige langer in het ziekenhuis moest blijven. Daar is hij vandaag overleden.

Als clubtrainer werd Waseige vooral bekend door zijn passages bij Standard en Charleroi. Bij beide clubs ging hij tot drie keer toe als coach aan de slag. Waseige leidde ook drie jaar lang de Rode Duivels, van 1999 tot 2002. Hij volgde Georges Leekens op, die na een teleurstellend WK ‘98 en povere uitslagen in de oefenduels was ontslagen. De opdracht van de Luikenaar was niet min. België organiseerde samen met Nederland Euro 2000, een afgang voor eigen volk was not done. Na een hoopgevende 2-1-zege tegen Zweden ging het in de volgende groepsduels compleet mis. Italië bleek met 0-2 te sterk, de alles-of-niets-match tegen Turkije ging met dezelfde cijfers verloren. Exit Rode Duivels na de groepsfase. Een pijnlijke primeur voor Waseige: nog nooit was een organiserend land in de eerste ronde gesneuveld op een EK.

4
photo_news

Herkansing op WK

Twee jaar later volgde voor Waseige een herkansing op het WK in Japan en Zuid-Korea. Nog voor er één bal getrapt was, zat het er al bovenarms op tussen de bondscoach en de media. Op de luchthaven, voor het vertrek naar Japan, maakte Waseige bekend dat hij na het WK trainer zou worden bij Standard. Een hoogst ongelukkige timing, die tijdens het hele WK voor een troebele werksfeer zorgde.

Na gelijkspelen tegen Japan en Tunesië was het in het derde groepsduel voor de Rode Duivels opnieuw van do or die. Rusland was de tegenstander, België boekte de broodnodige zege (3-2) om door te stoten. In de achtste finales wachtte Brazilië. U weet wel, de Jamaicaanse ref Prendergast en de afgekeurde goal van Marc Wilmots. De Rode Duivels toonden zich de evenknie van de ‘Seleçao’, maar sneuvelden op het veld van eer. Goals van Rivaldo en Ronaldo deden de Belgen de das om. Voor Waseige - herinner u zijn uitspraak “zo fris als een konijn op de plein” - eindigde daarmee zijn avontuur als Belgisch bondscoach.

4
BELGA
4
photo_news

42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • gaston wauters

    "Het konijn op de plein" is één van zijn uitspraken die ik niet zal vergeten.Verder goed geld verdiend denk ik,prestaties kan ik niet beoordelen want voetbal ligt mij niet.

  • Tomy Segers

    Hij leek me altijd wel een toffe mens - met een groot hart. Hij had een rustige en tegelijk ook passionele aanpak. Echt een goeie coach

Lees meer