8
BELGA

FT België (18/09). Standard trekt zonder Bastien en Mpoku naar Sevilla - Remacle stopt met voetballen - Refs corrigeren 82 procent van fouten na tussenkomst VAR

Hoelang ligt die bepaalde middenvelder in de lappenmand? Wie moet toekijken vanop het strafbankje? En welke zomeraankoop moet het waarmaken? Al het grote en minder grote nieuws over de Belgische voetbalclubs lees je in onze dagelijkse rubriek Football Talk België.

Remacle stopt met voetballen

Jordan Remacle (31) heeft het einde van zijn professionele carrière aangekondigd. “Ik begin nu aan een nieuw leven, waar ik meer tijd met mijn familie kan doorbrengen”, schrijft de flankaanvaller op Twitter. 

Remacle speelde in het verleden bij onder meer Racing Genk, AA Gent, Lokeren, OH Leuven, Antwerp en Charleroi. “Ik wil alle mensen bedanken die me tijdens deze zestien prachtige jaren gesteund hebben.”

8
BELGA

Standard trekt zonder Bastien en kapitein Mpoku naar Sevilla

Standard moet donderdag twee sleutelspelers missen in zijn eerste wedstrijd van de Europa League op bezoek bij FC Sevilla. Samuel Bastien en aanvoerder Paul-José Mpoku zijn geblesseerd en reizen niet mee af naar Andalusië. Dat meldde Standard op zijn Twitter-account.

Ook Merveille Bokadi en Obbi Oularé moesten geblesseerd afzeggen voor de trip naar Sevilla. De troepen van Michel Preud'homme nemen het er op tegen de vijfvoudige winnaar (2006, 2007, 2014, 2015 en 2016). De partij in het Estadio Ramón Sánchez Pizjuán tegen Sevilla, gecoacht door Pablo Machin, begint donderdag om 18u55. De tegenstander van de Luikenaars is niet goed aan de competitie begonnen, en staat na vier speeldag pas elfde.

Roeselare stelt nieuwe CEO Brian Tevreden voor

KSV Roeselare heeft Brian Tevreden voorgesteld als nieuwe CEO. De 36-jarige Nederlander is de opvolger van Johan Plancke, die vorig seizoen in maart vertrok bij de West-Vlamingen. "Ik zie enorm veel mogelijkheden binnen deze club", reageert Tevreden op de website van Roeselare.

Tevreden behaalde na een bescheiden voetbalcarrière in eigen land zijn trainersdiploma en kwam al snel terecht bij de jeugdploegen van Ajax. Niet zo lang geleden maakte hij de overstap naar Reading FC in Engeland, waar hij als sportief directeur op een haar na promotie miste naar de Premier League.

In het tussenseizoen stond Tevreden ook al in voor de transfers bij KSV Roeselare, waar hij nu de functie van CEO op zich neemt. "Ik stelde vast dat KSV Roeselare een slapende club is, maar een gigantisch potentieel heeft", zei Tevreden op de officiële persconferentie. "Er lopen hier heel wat hard werkende mensen met een hart voor de club. Dat heeft me hard aangetrokken."

"Mijn doel op korte termijn is om in de eerste plaats de club te professionaliseren in het bestuur en het team eromheen. Op middellange termijn wil ik de club weer allure geven bij de supporters en de inwoners van de stad. Op langere termijn willen we terug naar de Jupiler Pro League."

"Dit seizoen is de top vier de doelstelling. Dat is ook haalbaar met de kern die we nu hebben. We staan niet waar we horen te staan (op de zevende plaats, red.) en zullen er alles aan doen om onze ambitie waar te maken."

Twee speeldagen effectieve schorsing voor Marcq (Zulte Waregem)

De Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft drie speeldagen schorsing, waarvan één voorwaardelijk, en een boete van 2.500 euro opgelegd aan middenvelder Damien Marcq van Zulte Waregem. Daardoor kan coach Francky Dury geen beroep doen op Marcq in de derby tegen KV Kortrijk (21 september) en het bekerduel tegen amateurclub Heist (26 september). Zulte Waregem kan nog in beroep gaan tegen de sanctie.

Marcq wordt gestraft voor zijn rode kaart die hij kreeg tijdens de 5-1 pandoering op het veld van Antwerp afgelopen zaterdag. Op het kwartier ging de middenvelder met gestrekt been naar de bal en trapte hij in de onderbuik van tegenstander Bolingi. Scheidsrechter Alexandre Boucaut duwde Marcq de rode kaart onder de neus. Voor die overtreding vorderde het Bondsparket twee speeldagen schorsing, waarvan door de Geschillencommissie één met uitstel werd verleend. Ter zitting zei Marcq namelijk dat hij Bolingi niet zag komen en dus allerminst zijn tegenstrever wilde raken. Een argument dat niet in dovemansoren viel bij commissievoorzitter Hubert Poncelet, die ook rekening hield met Marcqs gunstige disciplinaire verleden.

Het Bondsparket vorderde nog een speeldag schorsing extra omdat de Franse middenvelder niet meteen gehoor gaf aan de uitsluiting. Hij zou de scheidsrechter op "een verbaal agressieve manier" aangespoord hebben om de VAR-beelden te raadplegen en weigerde het speelveld te verlaten. Daarvoor verontschuldigde Marcq zich, maar de Geschillencommissie gaf hem de speeldag schorsing alsnog.

8
BELGA

Groen licht voor vierde wissel bij verlengingen

De reglementencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft het licht op groen gezet voor een extra wissel als verlengingen moeten beslissen over de afloop van een wedstrijd. Die maatregel kwam er op vraag van de Pro League.

De nieuwe regel werd vandaag met onmiddellijke ingang aangenomen en geldt daarom vanaf de zestiende finales van de Croky Cup. De nieuwigheid is daarnaast van toepassing voor de finale van play-off 2 en de testwedstrijd tussen de winnaar van play-off 2 en een club uit play-off 1. Ook in finale van de Proximus League is een vierde wissel in het geval van verlengingen voortaan toegestaan.

"Het doel is om enerzijds de kans te vergroten dat er tijdens de verlengingen een ploeg als winnaar uit de bus komt en anderzijds om blessures te vermijden omwille van vermoeidheid", klinkt het bij de Pro League.

8
Photo News

Refs herstellen 82 procent van fouten na tussenkomst videoref

Gedurende de eerste zes speeldagen van de Jupiler Pro League maakten de scheidsrechters in 82 procent van de VAR-tussenkomsten een juiste beslissing. Die tussentijdse balans maakte de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) op. "Ik ben zeer tevreden", reageerde scheidsrechtersbaas Johan Verbist.

Het Referee Office van de KBVB analyseerde 421 VAR-situaties verspreid over de 48 competitieduels, dat zijn acht tot negen spelfases per wedstrijd die de videoref vanuit het busje beoordeelde. Die werden niet per se voorgelegd aan de scheidsrechter zelf.

In zeventien gevallen van de 421 door de VAR gecheckte gevallen wezen de videorefs hun hoofdscheidsrechter terecht op een "clear and obvious error". Veertien daarvan werden na raadpleging van de VAR gecorrigeerd, drie finale beslissingen waren verkeerd of niet beoordeeld. De refs scoorden zo 82 procent. "Dat is toch een hoog percentage en stemt me dus zeer tevreden", zei Verbist, die vandaag nog de wekelijkse trainingssessie voor de refs in goede banen leidde.

In 48 competitiewedstrijden leverde de VAR slechts drie keer niet het gewenste resultaat op. Dat gebeurde in Lokeren-Genk (handspel De Ridder), Gent-Zulte Waregem (duel Buffel-Verstraete) en Cercle Brugge-Gent (hernemen penalty Verstraete). "Dat zijn leermomenten waarmee we aan de slag gaan. Uit die fases leren ze omgaan met moeilijke situaties. Maandelijks komen de videoscheidsrechters samen en dan bespreken we de verkeerde beoordelingen", aldus Verbist.

De VAR grijpt ongeveer even vaak in voor rode kaart-situaties (35 procent) als voor doelpuntbetwistingen (33 procent) en penaltyfases (32 procent).

8
BELGA

Geen operatie voor Trebel

Oef. Behoudens een spectaculaire terugval moet Adrien Trebel niet onder het mes voor zijn buikspieren. De Anderlechtmiddenvelder bezocht gisteren een Duitse specialiste en volgens de entourage van de speler oordeelde de arts dat een operatie op dit moment niet per se de beste optie is. Trebel zal dan ook voortdoen zoals hij bezig was: voldoende rust nemen en veel preventieve oefeningen afwerken, om zo telkens speelklaar te geraken voor het weekend. Mocht de pijn, die er tegen Genk nauwelijks was, toch weer opspelen, volgt er een herevaluatie. (PJC)

8
BELGA

Ferrera (nog) niet ter discussie

Een club die, ondanks het uitblijven van resultaten, het vertrouwen behoudt in haar trainer: 't is een verademing. Waasland-Beveren staat als één man achter Yannick Ferrera, ondanks de 4 op 21. "Geluk of pech mogen niet beslissen over het lot van een coach."

"Er is geen paniek. Totaal niet." Dirk Huyck, voorzitter van Waasland-Beveren, predikt rust. "Onze club gaat door een groeiproces. En natuurlijk is het jammer dat we niet wonnen van Eupen, maar panikeren zou zot zijn. Eén keer winnen en we zijn vertrokken, daar ben ik van overtuigd. Wat zou een overwinning deugd doen... Eigenlijk had het vorig weekend altijd prijs moeten zijn. We speelden tegen Eupen geen toppartij, maar waren wel de betere ploeg en gaven niks weg. Als we één van onze kansen afwerkten, zou alles er heel anders uitzien nu. Maar ik vind niet dat geluk of pech mag beslissen over het lot van een coach."

Komende weken staan er confrontaties met Charleroi (thuis) en rode lantaarn Moeskroen (uit) op het programma. "Maar Ferrera krijgt geen ultimatum", besluit Huyck. "Het is niet alles of niets voor de coach, ook al zijn die twee matchen nu natuurlijk superbelangrijk. De sleutel van onze wederopstanding? Die ligt bij Ampomah en Boljevic volgens mij, want vooral zij moeten voor creativiteit zorgen. We moeten hen niet slachtofferen, zeker niet, maar weer scherp zetten en op niveau brengen." (MVS)

8
Photo News

Mpoku onzeker voor Sevilla

Paul-José Mpoku trainde gisteren niet mee bij Standard. De flankaanvaller ondervindt nog te veel hinder van de knie - hij liep de blessure op in de wedstrijd tegen Charleroi. Mpoku is onzeker voor de eerste wedstrijd in de Europa League donderdag in Sevilla. (FDZ)

8
Photo News

7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Ria Vanhoyland

    Trainers die nooit op hoog en ook op laag niveau hebben gevoetbald zoals de Ferrera's en vele andere zullen nooit Toptrainers worden.

  • jintha peeters

    ze stonden toen ook achter vreven en lag ook buiten ze stonden ook nog achter de boeck en lag ook buiten dus een woord bij beveren is niks waard jammer genog en dat zegt een supporter van deze club

Lees meer