4 Omar Govea.
Photo News Omar Govea.

FT België 28/08. Genk-speler in Colombiaanse selectie - Lichte strafvermindering voor Govea, die twee duels schorsing krijgt

Hoelang ligt die bepaalde middenvelder in de lappenmand? Wie moet toekijken vanop het strafbankje? En welke zomeraankoop moet het waarmaken? Al het grote en minder grote nieuws over de Belgische voetbalclubs lees je in onze dagelijkse rubriek Football Talk België.

Lichte strafvermindering voor Govea (Antwerp), die twee duels schorsing krijgt

De Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft drie speeldagen schorsing, waarvan twee effectief en één met uitstel, en 2.500 euro boete opgelegd aan Antwerp-speler Omar Govea. Tenzij Antwerp in beroep gaat, is de Mexicaanse middenvelder geschorst voor de competitieduels tegen Anderlecht (2 september) en Zulte Waregem (16 september).

De advocaten van de Great Old pleitten nog voor de onontvankelijkheid van de strafvordering door de chaos rond de indicatieve tabel, maar de Geschillencommissie ging daar niet op in. Commissievoorzitter Hubert Poncelet volgt het voorbeeld van de Geschillencommissie Hoger Beroep, die eerder op dinsdag de schorsing van drie speeldagen voor Anderlecht-verdediger Vranjes bevestigde.

Omdat de uitsluiting van Govea (en ook Vranjes) gebeurde na 13 augustus, gaan de disciplinaire commissies ervan uit dat de feiten moeten bestraft worden op basis van de indicatieve tabel. Op 13 augustus stuurde Pierre François immers een mail waarin hij als CEO van de Pro League bevestigde dat de indicatieve tabel goedgekeurd is. In de strafdossiers van Wesley Moraes (Club Brugge), Mehdi Carcela (Standard), Eric Ocansey (Eupen) en Loris Brogno (Beerschot Wilrijk) vonden de feiten plaats voor die datum. Dat is niet zo voor Vranjes en Govea.

Wat de roekeloze tackle op het been van Koné betreft in de thuismatch tegen Cercle Brugge, stelt de Geschillencommissie vast dat Govea de bal wilde spelen. "Toch werd gezien de intensiteit van de sliding, met de studs vooruit, de integriteit van de tegenstrever in gevaar gebracht. Na het eerste contact duwt Govea ook nog eens bewust met zijn voet tegen de borst van Koné, zonder intentie om de bal te spelen. De verdediging ging uit van een 'roekeloze fout', omdat een botsing onvermijdelijk zou zijn. Vooral die tik op de borst maakt dat de Geschillencommissie de tackle toch kwalificeert als een 'brutale fout'. Gezien het gunstige disciplinaire verleden van Govea, kan een sanctie evenwel met uitstel worden opgelegd", luidt het vonnis van Poncelet. PJB/

4
BELGA

Antwerp riskeert 3.000 euro boete voor Bengaals vuur in Moeskroen, maar krijgt uitstel

Het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft vandaag ter zitting van de Geschillencommissie 3.000 euro boete gevorderd tegen Antwerp, nadat supporters Bengaals vuur hadden afgestoken in de verplaatsing naar Moeskroen op 11 augustus. Hubert Poncelet, de voorzitter van de Geschillencommissie, verleende de Great Old uitstel als een gevolg van de impasse rond de indicatieve tabel.

De Antwerp-supporters staken op Le Canonnier vlak voor de aftrap al vuurwerk af. Ook in minuut 72 en 81 werd het Bengaals vuur bovengehaald. Tussendoor gooiden supporters met volle bierbekers naar de doelman van Moeskroen. Bondsprocureur Gilles Blondeau wilde de incidenten met 3.000 euro bestraffen. In de oproeping baseerde hij zich daarvoor op de gecontesteerde indicatieve tabel. "Maar die is na afgelopen weekend rechtsongeldig. Dat betekent echter niet dat er straffeloosheid heerst. We kunnen nog altijd teruggrijpen naar de Disciplinary Code van de FIFA", aldus Blondeau. "Op basis daarvan en rekening houdend met de antecedenten van de club denk ik dat de 3.000 euro gerechtvaardigd is."

Advocaat Jochen Van Laer vroeg en kreeg uitstel. "In de oproeping baseert het Bondsparket zich op de indicatieve tabel, maar ter zitting meldt men mondeling dat men zich toch op een andere rechtsgrond baseert. We moeten de mogelijkheid krijgen om ons op deze mondelinge vordering voor te bereiden", aldus de raadsman van Antwerp.

Commissievoorzitter Hubert Poncelet had begrip voor het pleidooi van Van Laer en verleende de Great Old uitstel. "Er zijn nieuwe elementen in dit dossier. Antwerp kreeg niet de kans om de FIFA-reglementen helemaal door te nemen. Er zal een nieuwe oproeping volgen in de loop van de week", zei hij.

4
Photo News

Jhon Lucumi (Genk) krijgt eerste oproepingsbrief van Colombia

De Colombiaanse interimbondscoach Arturo Reyes heeft zijn 23-koppige selectie voor de oefenwedstrijden tegen Venezuela (8 september) en Argentinië (12 september) bekendgemaakt. Jhon Lucumi, die deze zomer de overstap maakte naar Racing Genk, werd voor het eerst opgeroepen.

De 20-jarige Lucumi kwam half juli over van het Colombiaanse Deportivo Cali en ontpopte zich in Genk meteen tot een veelgebruikte pion. In het drukke seizoensbegin van de Limburgers kwam de verdediger al tot zes duels.

Arturo Reyes, die voorlopig José Pekerman als bondscoach - Pekerman tekende vooralsnog nog niet bij - vervangt, selecteerde verder ook oude bekenden als Carlos Bacca (Villarreal, ex-Club Brugge), Helibelton Palacios (Atletico Nacional, ex-Club Brugge) en Deiver Machado (door AA Gent verhuurd aan Atletico Nacional). Voor Machado kan het zijn debuut worden bij 'Los Cafeteros', Palacios speelde in 2015 al één interland.

Liefst negen Colombianen kunnen hun debuut maken in de komende interlandperiode. Bekende namen als James Rodriguez (Bayern München), Yerry Mina (Everton), Carlos Sanchez (West Ham) en José Izquierdo (Brighton, ex-Club Brugge) zitten niet in de kern.

4
BELGA

. Selectie:

Doelmannen: David Ospina (Napoli/Ita), Ivan Arboleda (Banfield/Arg)

Verdedigers: Jeison Murillo (Valencia/Spa), Santiago Arias (Atlético Madrid/Spa), Helibelton Palacios (Atletico Nacional/Col), Jhon Lucumi (Racing Genk/BEL), Cristian Borja (Toluca/Mex), Deiver Machado (Atletico Nacional/Col), Davinson Sanchez (Tottenham/Eng)

Middenvelders: Jorman Campuzano (Atletico Nacional/Col), Wilmar Barrios (Boca Juniors/Arg), Gustavo Cuellar (Flamengo/Bra), Juan Cuadrado (Juventus/Ita), Mateus Uribe (América/Mex), Juan Fernando Quintero (River Plate/Arg), Sebastian Villa (Boca Juniors/Arg), Nicolas Benedetti (Deportivo Cali/Col)

Aanvallers: Carlos Bacca (Villarreal/Spa), Radamel Falcao (Monaco/Fra), Luis Muriel (Sevilla/Spa), Yimma Chara (Atletico Mineiro/Bra), Alfredo Morales (Rangers/Sch), Luis Diaz (Junior/Col) 

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Werner Gielis

    en waar blijft dan de straf van de grotere (?) ploegen bij het (ge)misbruik van bengaals vuur ????

Lees meer