8
BELGA

FT België: Club Brugge wil transfer van Mats Rits snel afronden - Contract van Buffel bij Racing Genk wordt niet verlengd

Hoelang ligt de middenvelder van jouw favoriete ploeg in de lappenmand? Een speler die een schorsing moet uitzitten voor een belangrijke wedstrijd? Al het grote en minder grote nieuws over de Belgische voetbalclubs lees je in onze dagelijkse rubriek Football Talk België.

Contract van Buffel bij Racing Genk wordt niet verlengd

Thomas Buffel zal volgend seizoen niet meer voor Racing Genk voetballen. Dat maakte de Limburgse club zonet bekend op haar website. Het aflopende contract van de 37-jarige winger in de Luminus Arena wordt niet verlengd. Buffel voetbalt sinds 2009 voor Genk, hij kwam toen over van Cercle Brugge. Buffel speelde 388 wedstrijden voor Racing Genk en was daarin goed voor 59 doelpunten en 74 assists. De middenvelder won met Genk de landstitel in 2011 en de beker van België in 2013

"Dit was een moeilijke beslissing, gebaseerd op zowel de sportieve als financiële doelstellingen van de club voor seizoen 18-19", klinkt het op de website van de Limburgers. "KRC Genk deed Thomas ook een voorstel om betrokken te blijven bij de sportieve werking. En om net als andere clubiconen zoals Domenico Olivieri en Wesley Sonck bij te dragen aan het fundament van onze club, de jeugdacademie. Of Thomas hierop zal ingaan is op dit moment nog niet duidelijk."

Genk en Buffel beslisten wel nog om een galawedstrijd te organiseren ter ere van Buffel. Wanneer die match gespeeld zal worden, is nog niet bekend. "KRC Genk, en bij uitbreiding het hele supporterslegioen, wenst haar kapitein uitdrukkelijk te bedanken voor alles wat Thomas voor Genk betekende de afgelopen 9 jaar. Thomas is een man van de club, en zal dat altijd blijven."

8
Photo News

Rode Duivels voetballen nog een jaar in Koning Boudewijnstadion

De Stad Brussel en de Koninklijke Belgische Voetbalbond hebben een nieuwe overeenkomst van een jaar bereikt voor het gebruik van het Koning Boudewijnstadion. De overeenkomst werd goedgekeurd op de Brusselse gemeenteraad.

De drie oefeninterlands die de Rode Duivels afwerken in de aanloop naar het WK van komende zomer worden allemaal in het Brusselse Koning Boudewijnstadion gespeeld. Dat werd al eerder bekend, maar nu blijkt dat er een overeenkomst van een jaar, van 1 juni 2018 tot 30 juni 2019, werd afgesloten tussen de stad Brussel en de KBVB.

Oppositielid Johan Van den Driessche (N-VA) wilde graag weten waarom er slechts een overeenkomst van een jaar werd afgesloten. Dat ligt aan de grote onzekerheid over de toekomst van het Koning Boudewijnstadion en de komst van het NEO-project.

"Niemand weet wat er precies zal gebeuren, daarom sloten we liever een contractuele verplichting van een jaar af", stelt schepen van Sport Alain Courtois (MR). Een stilzwijgende verlenging behoort tot de mogelijkheden als geen van beide partijen bezwaar intekenen.

Zaterdag 2 juni ontvangen de Rode Duivels Europees kampioen Portugal, woensdag 6 juni komt Egypte op bezoek en maandag 11 juni is Costa Rica de tegenstander in de uitwuifwedstrijd voor de afreis naar het WK 2018 in Rusland. De KBVB betaalt voor elke wedstrijd 120.000 euro aan de stad Brussel voor het gebruik van het Koning Boudewijnstadion.

8
Photo News

Beerschot-Wilrijk strikt 20-jarige doelman

Beerschot-Wilrijk heeft zich versterkt met Antoine Lejoly, een 20-jarige doelman die zijn opleiding kreeg bij de Académie van Standard de Liège. Samen met Jordi Nolle wordt hij vanaf volgend seizoen 'back-up' voor Mike Vanhamel.

Lejoly had voor de voortzetting van zijn carrière de keuze tussen Antwerp en Beerschot-Wilrijk. "Waarom mijn voorkeur naar Beerschot-Wilrijk ging? Omdat de clubleiding ongelooflijk snel en efficiënt te werk is gegaan. Gisteren namen ze contact met me op, vandaag lichtten ze met het project van de club toe en legden ze me uit dat ik hoog op het verlanglijstje stond. En ook in het contract dat ik voorgelegd kreeg, kon ik me direct vinden. Mijn keuze was dus rap gemaakt."

Transfer Mats Rits naar Club Brugge in stroomversnelling

Donderdag gaven we al mee dat Mats Rits bovenaan het verlanglijstje stond bij Club Brugge. De transfer komt nu wel echt in een stroomversnelling. KV Mechelen en Club Brugge zitten vandaag samen om de laatste details te bespreken en hopen de overgang eerstdaags af te ronden. De 24-jarige middenvelder zal een contract van vier jaar ondertekenen op Jan Breydel. 

8
Photo News

 Anderlecht krijgt boete van 1.500 euro na Clasico

 RSC Anderlecht moet 1.500 euro boete betalen na incidenten met supporters in de Clasico tegen Standard (1-3) op de achtste speeldag van play-off 1 in de Jupiler Pro League.

Tijdens de wedstrijd moest een brandweerman ingrijpen om vuurwerk van het veld te halen. Ook Anderlecht-spits Lukasz Teodorczyk raapte een gedoofde huls van de grasmat. De vuurpijlen kwamen uit het supportersvak van het thuispubliek, zo constateerde de aanwezige match delegate. In de tweede helft kreeg Standard-doelman Ochoa enkele plastieken bekers naar zijn hoofd geslingerd. Scheidsrechter Bart Vertenten greep niet in, maar op basis van het rapport van de match delegate krijgt RSCA nu alsnog een straf. Het Bondsparket vorderde een boete van 1.500 euro.

Paars-wit verloor de wedstrijd in het Constant Vanden Stcokstadion met 1-3 en werd zo definitief uit titelkoers geslagen.

8
BELGA

Twee speeldagen schorsing voor Antwerp-verdediger Ritchie De Laet

De Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft vandaag drie speeldagen schorsing, waarvan twee effectief, en 1.200 euro boete opgelegd aan Ritchie De Laet. Die sanctie krijgt de verdediger van Antwerp omdat hij zijn middelvinger toonde aan scheidsrechter Christof Dierick.

De verdediger pakte tien minuten voor affluiten van de thuiswedstrijd tegen STVV een gele kaart na een stevige tackle op de Truiense doelpuntenmaker Chuba Akpom. Hoewel De Laet het leer niet had geraakt, was hij het niet eens met de beslissing van scheidsrechter Christof Dierick. De verdediger stak zijn middelvinger uit naar de ref en maakte andere obscene gebaren. Dierick hield de rode kaart op zak, maar de Reviewcommissie kon zich daar niet in vinden en riep de voormalige Rode Duivel alsnog op het matje.

Bondsprocureur Gilles Blondeau had vorige week dinsdag ter zitting van de Geschillencommissie een speeldag schorsing en een boete van 400 gevorderd. Commissievoorzitter Hubert Poncelet nam de zaak in beraad en besliste uiteindelijk een veel strengere straf op te leggen. Antwerp kan nog in beroep gaan tegen de sanctie. Een eventuele schorsing neemt De Laet mee naar volgend seizoen.

Hans Vanaken is getrouwd

Nu de Jupiler Pro League er helemaal opzit, kunnen de spelers tijd vrijmaken voor andere zaken. Hans Vanaken aarzelde niet en stapte afgelopen zaterdag in het huwelijksbootje. "Een dag vol geluk en liefde. Ik ben ongelooflijk gelukkig en trots dat ik de mooiste en liefste bruid Lauren vanaf nu mijn vrouw mag noemen", was Vanaken dolgelukkig.

Braziliaan Rossi in beeld bij Anderlecht

Anderlecht wil er naast Milic nog een centrale verdediger bij. Mbemba blijft de topprioriteit, maar volgens Portugese bronnen heeft paars-wit ook zijn oog laten vallen op de 27-jarige Braziliaan Raphael Rossi van Boavista. Paars-wit volgt al een tijdje de Portugese markt op de voet en is niet ontevreden over Sa die vorig jaar bij het Portugese Vitoria werd weggehaald. Rossi speelde een sterk seizoen bij Boavista, waar hij 30 van de 36 matchen in de basis stond. 

8 Bas Dost (L) in duel met Raphael Rossi (R).
EPA Bas Dost (L) in duel met Raphael Rossi (R).

Onderhandelingen met Vormer opgestart

Ruud Vormer (30) bevestigt dat de onderhandelingen met Club Brugge over een contractverlenging sinds kort ook effectief lopen. "Zelf wil ik heel graag nog wat langer in België blijven", zegt de Nederlander die dit weekend voor het eerst meetrainde met Oranje. "Ik heb het gevoel dat ik in Brugge echt op mijn plek zit en dat wil ik graag zo houden. Ik voel me gerespecteerd en we winnen prijzen, wat wil je nog meer als speler? Alleen moeten alle voorwaarden en cijfertjes in het nieuwe contract ook kloppen natuurlijk. Ik hoop dat we er snel uitkomen." Dat lijkt ook het geval te zijn. Beide partijen zitten op dezelfde lijn en willen absoluut met elkaar doorgaan. Als onder meer de duurtijd van het opengebroken contract - het huidige loopt tot juni 2020 - precies bepaald wordt, kan het snel gaan. (MGA/WDK)

Buffel praat vandaag met bestuur

Was de wedstrijd van Thomas Buffel (37) tegen Zulte Waregem zijn laatste voor Racing Genk? Vandaag staat een gesprek met de clubleiding gepland, nadien moet blijken of Buffel al dan niet doorgaat in Limburg. "Het moet van twee kanten komen", zegt hij.

Buffel verwacht snel duidelijkheid. Een gesprek tussen hem en het bestuur van Racing Genk moet uitsluitsel brengen over zijn toekomst in de Luminus Arena. "Ik denk dat er voor aanvang van dit seizoen bij sommigen al twijfels waren, maar ik heb mijn waarde toch nog gehad met een aantal belangrijke goals. Ook fysiek heb ik getoond dat ik die jonge gasten wel nog kan bijbenen. Misschien niet qua explosiviteit, maar wel wat het aantal meters betreft." Het feit dat Genk de voorrondes van de Europa League speelt, kan de beslissing misschien wel beïnvloeden. "Als we Europees spelen is er sowieso een bredere kern nodig, maar dat mag geen bepalende rol spelen, vind ik. Het gaat om wat je nog kunt brengen, of belangrijker, wat de club denkt dat je nog kunt brengen."

8
BELGA

Genk duwt opnieuw door voor Paintsil

Genk hoopt zich te versterken met Joseph Paintsil (20). De Ghanese aanvaller komt dit seizoen uit voor het Hongaarse Ferencvaros. De snelle en technisch vaardige Paintsil scoorde tien goals en gaf ook negen assists. Hij stond in de winterperiode al dicht bij een overgang naar Genk, maar Ferencvaros weigerde mee te werken aan een transfer. Genk bereikte ook een akkoord met de 18-jarige Ghanese middenvelder Gabriel Laveh. Hij komt uit dezelfde academie als Paintsil en zou in eerste instantie worden toegevoegd aan de beloftenkern. 

Extra velden op komst in Tubeke

De voetbalbond blijft investeren in het nationaal oefencomplex in Tubeke. Normaal gezien in het najaar beginnen de werken om extra velden aan te leggen. Het zou gaan om minstens drie en mogelijk zelfs vier stuks. Uiterlijk tegen 2020 moeten die nieuwe terreinen in principe bespeelbaar zijn.

8
BELGA

39 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • daniel vanmechelen

    Respect voor Thomas zijn loopbaan, maar ja , De Condé kan toch geen mensen houden, die het spelletje veel beter kennen en dan ook nog slimmer zijn dan Hij zelf. Als STVV supporter zeg ik , Thomas veel succes met Uw verdere leven.

  • jintha peeters

    kom maar naar beveren daar kunnen we u best gebruiken

Lees meer