7
Photo News

Matz Sels weer trapje hoger: beste doelman van 2015

Trede per trede. Matz Sels heeft zich de voorbije jaren flink opgwerkt op de doelmannenladder. Van een niemendalletje bij Lierse tot puntenpakker in de Champions League. Het kon dan ook niet anders of het sluitstuk van AA Gent ging vanavond met de bloemen van 'Doelman van het Jaar' aan de haal. Hij haalde het afgetekend voor Mathew Ryan en Silvio Proto.

Alle statistieken van Matz Sels in het kalenderjaar 2015? Lees NU verder in HLN SPORT PLUS: één maand GRATIS én geen betaalgegevens nodig.

Zijn verhaal is ondertussen wel al bekend. Bij Lierse zagen ze de kwaliteiten van Matz Sels wel in, maar een 20-jarige knaap in de strijd gooien in volle degradatiestrijd is toch nog een ander paar mouwen. Veel plezier beleefde de doelman dus niet in het eerste elftal van Lierse. Het liet AA Gent toe om de jonge keeper voor een habbekrats weg te plukken. En kijk nu. Twee seizoenen later (Sels werd in januari 2014 naar Gent gehaald) staat hij op het podium van het Gala van de Gouden Schoen te blinken. Als beste doelman van 2015.

"Ik wil iedereen bedanken die op mij gestemd heeft", reageerde de kersverse 'Doelman van het Jaar'. "Uiteraard wil ik ook onze ploeg bedanken. Het is dan wel een individuele prijs, maar zonder hen had ik hier wellicht nooit gestaan. Tot slot wil ik de coach en Francky Vandendriessche (keeperstrainer red.) bedanken."

7
Photo News
7
Photo News

Silvio Proto (Anderlecht)

Silvio Proto was één van de grootste belagers voor de trofee. Ook vorig jaar viste de doelman van Anderlecht achter het net omdat Mathew Ryan er veruit met kop en schouders bovenuit stak. Om in 2015 een gooi te doen naar de prestigieuze prijs voor de doelmannen, moest Proto ook constant presteren in de voorbije play-offs. Laat daar nu net het schoentje knellen. Samen met zijn ploegmaats kon Silvio Proto zijn stempel niet goed genoeg drukken. In het begin van dit seizoen rechtte hij wel de rug. Met zijn 32 jaar behoort hij tot de anciens in de Brusselse kleedkamer en dat vertaalt zich ook op het veld. Proto is weer een betrouwbaar sluitstuk.

7
photo_news

Mathew Ryan (Club Brugge/Valencia)

De winnaar van vorig jaar was de grootste uitdager voor Sels, maar op basis van een stemronde is het natuurlijk quasi onbegonnen werk om zichzelf op te volgen. Op het einde van het seizoen 2014-2015 liet de Australiër zich dan wel af en toe betrappen op een klein foutje, toch toonde hij zich sterker dan de concurrenten. Met de kenmerkende katachtige reflexen als uithangbord. Ryan kon de lijn uiteindelijk niet doortrekken omdat het sluitstuk zijn droomtransfer naar het Spaanse Valencia verwezenlijkte. In de Primera Division zit Ryan echter aan de bank gekluisterd na een hardnekkige blessure.

7
Photo News

Uitslag

1. Matz Sels (AA Gent) 483
2. Mathew Ryan (Club Brugge) 329
3. Silvio Proto (Anderlecht) 176
4. William Dutoit (Sint-Truiden) 103
5. Jean-François Gillet (Sint-Truiden) 24
6. Didier Ovono (KV Oostende) 23
7. Nicolas Penneteau (Charleroi) 22
8. Davino Verhulst (Lokeren) 19
9. Laszlo Köteles (RC Genk) 17
10. Olivier Werner (Cercle Brugge) 9

7 Matz Sels met zijn vriendin Jolien Sysmans.
belga Matz Sels met zijn vriendin Jolien Sysmans.
7
BELGA

Lees meer