2 Spelers van Waasland-Beveren.
Photo News Spelers van Waasland-Beveren.

Grote verrassing: BMA geeft Pro League gelijk, degradatie Waasland-Beveren is wél terecht

De degradatie van Waasland-Beveren is wél volgens de regels verlopen. Dat is het definitieve oordeel van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA). Een grote verrassing. De Pro League zal dus niet via de juridische weg gedwongen worden om naar 18 clubs te gaan in 1A. Al is een verandering van format daarom niet helemaal uitgesloten. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De klacht van Waasland-Beveren gaat naar de prullenmand. De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) oordeelde in een diepgaand rapport van 130 pagina’s dat de manier waarop de Pro League de competitie heeft afgesloten, wel degelijk goed is verlopen.

De verbazing was groot bij de verschillende partijen. De auditeur van het BMA had Waasland-Beveren hoop gegeven. Maar volgens onze informatie hebben de Waaslanders in hun eigen voet geschoten, door tijdens de zittingen voor het BMA te laten uitschijnen dat ze liever de 30ste speeldag niet zouden spelen. 

2
Photo News

De uitspraak betekent dat de Pro League niet via de juridische weg gedwongen wordt om het competitieformat aan te passen. De beslissing van de algemene vergadering op 15 mei, waarbij meer dan 80 procent van de clubs stemden voor een competitie met 16 met miniplay-offs, blijft behouden. Waasland-Beveren degradeert. OHL en Beerschot moeten in een promotiefinale uitmaken wie naar 1A promoveert.

Al wil dat niet zeggen dat het format nu met honderd procent zekerheid vastligt. Op de algemene vergadering van 7 juli kan er nog steeds gestemd worden over een andere competitieformule. Maar de Pro League heeft dus zijn slag thuisgehaald.

Op één vlak heeft Waasland-Beveren wel gelijk gekregen. De Pro League heeft ten onrechte gezegd dat clubs die naar de rechtbank trekken, geen recht hadden op de compensatieregeling (ongeveer 200.000 euro voor ploegen die hun laatste thuiswedstrijd niet hebben kunnen spelen).

15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Hans Oxida

    Indien men brugge kampioen maakt moet Beveren ook zakken. Laat men Beveren in 1A, dan moet men een competitie zonder prijzen uitroepen zoals in Nederland. Geen kampioen en geen daler. Misschien wel het eerlijkst maar de titel van brugge en de degradatie van Beveren zouden ook na een regulier verloop een feit zijn geweest. Daar kan geen mens omheen. Allebei terecht en verdiend.

  • Rudy Van Den Berghe

    Hier schiet de bond helemaal te kort! Antwerp - WB moet altijd 0-5 zijn, speler niet op wedstrijdblad speelt in tweede helft, hier is duidelijk overtreding vh bondsreglement en zelfs zonder klacht van WB moet bond haar reglement toepassen!!! Dus +3 punten voor WB. Rudy

Lees meer