4
Joost De Bock

"Voetbal zonder buitenspel, wat een verademing"

Men neme elf verse Racing Genkers en laat ze drie kwartier weken in hun eigen helft. Voeg een fris AA Gent met verzorgd veldspel toe, zonder dat ze gevaarlijk worden. Neem een glaasje witte wijn. Ach, doe maar twee glaasjes, er valt verder toch niks te beleven. De tweede helft goed kauwen, want ook AA Gent staat nu helemaal stil. Stop de flauwe hap in een weckfles en zet 'm op een plank in de kelder.

De monotone muziek in de Ghelamco Arena werd bijna verstoord door een fraai doelpunt van Racing Genk. Gelukkig keurde de scheidsrechter het af. Buitenspel. Het was geen buitenspel. En indien wel, niet meer dan een halve centimeter.

Teennagel
Zelfs met een streep op het televisiescherm en een loep voor het oog was het niet te zien. Ik denk dat het een dead heat was tussen de teennagel en de strak getrokken lijn die de grens van het buitenspel aangeeft. Als Okriashvili ze die ochtend had geknipt, zou de assistent geen buitenspel hebben gevlagd.

Wat ooit werd bedacht als maatregel tegen onsportievelingen die dertig meter achter de laatste verdediger voor de keeper gingen staan om de bal erin te schoppen, is uitgegroeid tot dé hilarische act van een professionele sport waarin miljarden omgaan. 'De assistent had een vuiltje in zijn oog,' zei de commentator op mijn zender. Nee, commentator, de assistent is bang om na afloop op de televisie te moeten constateren dat hij een ongeldig doelpunt heeft goedgekeurd. Hij keurt liever een geldige goal af. Voetbal zonder buitenspelregel, wat zou het een verademing zijn.

Platini
Het zal spijtig genoeg geen realiteit worden, de aanstaande nieuwe president van de FIFA, de conservatieve Platini, is zelfs tegen elektronische doellijn arbitratrage en de leden van de International Board, die over de spelregels gaan, zijn allen 100. Eigenlijk zou het stel oude bolhoeden ook graag weer van dorp naar dorp spelen, met afstanden tot vijftig kilometer tussen de twee doelen.

4
Joost De Bock

Ik denk dat het een dead heat was tussen de teennagel en de strak getrokken lijn die de grens van het buitenspel aangeeft. Als Okriashvili ze die ochtend had geknipt, zou de assistent geen buitenspel hebben gevlagd.

Jan Mulder
4
Joost De Bock
4
Joost De Bock

Lees meer