8
Koen Van Buggenhout

Mulder gaat helemaal los: "Tielemans-Dembélé betere tandem dan Witsel-Fellaini"

Welkom op 'Mulder gaat helemaal los', de blog waarop alles kan. Maar ik ben vooral uw voetbaldeskundige. Bekijk dit en geloof.

Er bestaat ook zo'n filmpje van de Braziliaan Kaka. Ik vind mijn enscenering op het platteland van Groningen naast mijn huis mooier dan de kale studio waarin Kaka zijn kunstje vertoont. Mijn vrouw Johanna lag trouwens achter de haag in de slootwal en moest op een teken van de cameraman aan een touwtje trekken dat aan de schermlamp vastzat. De lamp moest omvallen als ik schoot. Ze trok telkens te laat.

8
Koen Van Buggenhout

"Tielemans-Dembélé is betere tandem dan Witsel-Fellaini"

Heden begint de play-off 1 met Zulte Waregem-Anderlecht. Trainer Francky Dury heeft gezegd dat Essevee ontspannen naar de wedstrijden van de komende weken toe kon leven. Kansloos voor de titel namelijk. Is een kansloos en ontspannen team dan gevaarlijk voor een tegenstander met aspiraties, zoals Anderlecht? Ik denk het niet. Ontspanning is funest voor het winnen van duels. Grote puntenachterstand werkt vrijblijvendheid in de hand. Dat wordt vanavond alleen winst aan de dinertafels in de prachtige lounges van het nieuwe Regenboogstadion.

Interessanter is de vraag hoe Anderlecht gaat presteren. Of Youri Tielemans aan de hoge verwachtingen zal beantwoorden.

Youri debuteerde dinsdag in de basis van de Rode Duivels en deed het aan de zijde van meester Moussa Dembélé goed. Bondscoach Roberto Martinez, net als ondergetekende een fan van het spel van Youri Tielemans, zei over het debuut: "De prestatie van Tielemans maakt het voor mij zeer moeilijk om hem uit de basis te houden". Ik herinner me geen actie die in mijn geheugen staat gegrift. Niet één fameus schot viel. Nergens zagen we een geniale steekpass. Hij kan dat, maar deed het dinsdag niet. Youri Tielemans speelde goed en op safe. Samen met Dembélé is hij een beter tandem dan Fellaini-Witsel, dat wel. Het spel wordt sneller met die twee.

De bondscoach sloeg een beetje door. Daar is niets op tegen wanneer het een groot talent als Tielemans betreft, maar overdrijven is het rechtmatig eigendom van de analist. Afblijven, coach!

8
Photo News
8
BELGA

"Messi sprak tegen de lucht. Dat lijkt me een mooie titel voor een kinderboek"

Messi is vier internationale wedstrijden geschorst. Hij had, uit het Spaans door mij vertaald, "fucking hoerenkut" tegen de assistent-scheidsrechter gezegd. Na de bekendmaking van de straf kwam Messi met deze ontkenning: "Ik sprak tegen de lucht." Messi spreekt tegen de lucht lijkt me een mooie titel voor een kinderboek, leeftijd 4-6 jaar, én het heeft een kern van waarheid in zich.

Ik sprak vroeger ook tegen de lucht, dat wil zeggen, ik keek rakelings langs de scheidsrechter op wie ik mijn scheldwoorden had gericht en was zogenaamd kwaad op een medespeler. De referee werd daar onzeker van. Mijn favoriete scheldwoord voor hem was Slaif. Dat is Gronings dialect voor opscheplepel voor de soep.

8
AFP
8
AP

"Charleroi zal de play-offs nooit winnen"

Nog een ding uit de oude doos: in de jaren zestig gooide een supporter van Sporting Charleroi na elke goal een doos sigaren door de lucht. Hele tribune in extase. De sigarenwerper is overleden, Charleroi zal de play-offs nooit meer winnen.

8 Charleroi-trainer Felice Mazzu.
Photo News Charleroi-trainer Felice Mazzu.

"Eén kop koffie is gegarandeerd"

De lezer van deze blog kan gratis foto's van de schrijver maken. Selfies met lichte omarming zijn toegestaan, mits de fan niet zwaarder is dan 200 kilogram en ik mijn hand niet tussen zijn diepe vetlagen op de heupen hoef te leggen. Hij of zij zal voor de foto naar Groningen moeten rijden, slechts 450 kilometer van Waregem. Mijn dorp heet Nieuwolda. Vraag naar 'De Blogger', word naar mijn huis gewezen, bel aan en ik doe open. Eén kop koffie bij de deur is gegarandeerd. Groepen mogen binnenkomen en zullen in de bijkeuken worden verzorgd en opgelapt voor de terugreis. Arriveert de groep op tien Harley Davidsons, krijgen ze er een plak Groninger koek met sukade bij. Is er niemand thuis, dan ben ik aan het analyseren in Vilvoorde of Brussel en heb je pech gehad. Wilt u overnachten en de volgende dag nog eens proberen? Ik adviseer pension Buurker bij de brug. Mevrouw Buurker draait uitstekende gehaktballen.

In andere delen van Nederland sloeg de paniek toe: Oranje verloor met 2-0 van de Bulgaren en kan het WK in Rusland bijna vergeten. Dinsdag, voor aanvang van Oranje-Italië met een uitslag van 1-2 die Oranje naar de 32ste plek van de FIFA ranking deed duikelen, hield Clarence Seedorf op het veld van de Amsterdam Arena een toespraak. Woensdag in de talkshow van Humberto Tan op RTL 4 sprak vader Clarence nog eens. Ik vat zijn woorden in de Arena en de studio voor u samen. Het klonk zo.

8 Seedorf (rechts) met Hans van Breukelen, de technisch directeur van de Nederlandse Voetbalbond.
AP Seedorf (rechts) met Hans van Breukelen, de technisch directeur van de Nederlandse Voetbalbond.

"Kritiek zal Oranje niet helpen"

"Landgenoten. We beleven zware dagen, tijden waarin we schouder aan schouder moeten staan. Onze jongens hebben het moeilijk en dan mogen we ze niet de rug toe keren. Houd moed. Wees dapper. Recht de rug. Ik weet dat het allemaal niet zo mooi is, maar kritiek zal ons niet helpen. Als één man achter Oranje staan kan ons redden. Ik weet uit ervaring dat mentale steun de spelers helpt in de strijd tegen plaats veertig of vijftig van de FIFA, net onder Thaiti. Alles zal goed komen. Be happy!"

Clarence is de eeuwige positivo, een sigaar uit Charleroi, ambassadeur bij geboorte, een man die het goed met de wereld voor heeft. Maar ik heb het gevoel dat Oranje snerpende kritiek nodig heeft om ze ruw uit het rijke verleden te rukken, alsmede een grote opruiming van mensen en ideeën. Ze denken nog altijd dat verliezen van Bulgarije een goddelijke dwaling is. Is niet zo. Verliezen van armzalige Bulgaren en een stel luie Italianen is de normaalste zaak van de wereld in de wereld van Oranje en Seedorf.

Lees meer