Photo News

‘Back to the roots’: Kompany wordt speler-trainer bij Anderlecht

Vincent Kompany (33) wordt speler-trainer bij Anderlecht. Dat maakte de Rode Duivel klokslag 12u vanmiddag zelf bekend. Kompany keert dus terug naar de club waar het voor hem allemaal begon.

Van straf nieuws gesproken. Nadat Kompany eerder vandaag zijn vertek aankondigde als speler van Manchester City, maakte hij twee uur later bekend de functie van speler-trainer op zich te nemen bij Anderlecht. En dat voor de komende drie seizoenen. Het Astridpark verwelkomt opnieuw één van haar meest succesvolle jeugdproducten ooit. “The Prince is back”, klinkt het in een Twitterbericht van paars-wit. Kompany verliet in 2006 Anderlecht voor het Duitse Hamburg.

“Ik kies ervoor om dankbaar te zijn voor het verleden, maar blijf ambitieus en gedreven voor de toekomst”, verklaart Kompany. “De komende drie jaar zal ik bij RSC Anderlecht de rol van speler-trainer vervullen. Dit kan een verrassing zijn voor jullie. Maar het is de meest hartstochtelijke en toch ook rationele beslissing die ik ooit gemaakt heb. Als voetballer doorliep ik de jeugdploegen van RSC Anderlecht. Sinds mijn zesde ben ik één met die club. Een geschiedenis van 34 landstitels, zij moeten voor niemand onderdoen.”

Kompany vertelt dat hij vorig jaar - op weg naar de nationale ploeg - Neerpede bezocht om dag te zeggen. “Voorzitter Marc Coucke en sportief directeur Michael Verschueren vroegen mijn mening over de moeilijke situatie waarin de club zich bevond. Ik deelde mijn ideeën met hen en luisterde naar hoe zij de toekomst zagen: ambitieus, moedig en vastberaden om opnieuw de nummer één te worden. Ik bood mijn onvoorwaardelijke hulp aan als ze die nodig hadden.”

“Wat later op het seizoen kwam technisch directeur Frank Arnesen erbij, en we organiseerden enkele technische sessies over hoe een sterke spelidentiteit te ontwikkelen, gebaseerd op attractief en aanvallend voetbal”, vervolgt Kompany. “RSCA heeft de traditie over fantastische jeugd te beschikken. Je kan zeggen dat ze zowel het verleden als de toekomst hebben, maar dat ze sukkelen met het heden.”

“Niet lang geleden kreeg ik een telefoontje. Wat onverwacht boden ze me de positie van speler-trainer aan. Michael en Frank legden me in detail uit hoe ze dat zagen. Ze hadden er goed over nagedacht. Mijnheer Coucke, de eigenaar, beloofde volledige steun: tijd, budget, kader, staf, faciliteiten... Ik was niet alleen onder de indruk, maar ook geïntrigeerd door dit teken van vertrouwen. En ik begon te denken.”

“Het einde van dit seizoen bij Manchester City kon niet meer memorabel zijn. Ik heb hier de droom geleefd. De voorbije drie jaar heb ik zoveel geleerd. Van een ongelooflijke manager. Pep Guardiola deed mijn liefde voor het spelletje weer opflakkeren. Ik maakte er deel van uit, ik heb geanalyseerd, geabsorbeerd en gestudeerd. Man City speelt het voetbal dat ik wil spelen. Het is het voetbal dat ik wil aanleren en op het veld wil zien.”

“Ik heb beslist de uitdaging aan te gaan bij RSC Anderlecht. Speler-manager. Ik wil mijn kennis delen met de volgende paarse generaties. Daarmee zal ik ook een beetje Manchester in het hart van België brengen. Dit is geen vaarwel, maar tot ziens. Et pour les Mauves, voor alle Anderlechtfans: tot binnenkort, à très bientôt”, besluit Kompany. 

87 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Alysea Brabori

    Ma Hubert alsof je er werkt maar dan in een droom ... GTFO

  • hubert lenvers

    Anderlecht gaat voor de jeugd, dat is wel duidelijk. Met een clown als voorzitter en en harem jaknikkers a la Verschueren. Jr. Arnesen is binnenkort weg denk ik. Zetterberg niet helaas. Binnenkort komt er ook een tweede clubbus om al die managers rond te rijden, als ze al niet binnenkort vechtend over de vloer rollen. Ik heb medelijden met die supporters...

Lees meer