8
BELGA

FT België: Club neemt afscheid van keeperstrainer - Chipciu grijpt naast award

Hoelang ligt de middenvelder van jouw favoriete ploeg in de lappenmand? Een speler die een schorsing moet uitzitten voor een belangrijke wedstrijd? Een zomeraankoop die tegenvalt en meteen op de transferlijst belandt? Al het grote en minder grote nieuws over de Belgische voetbalclubs lees je in onze dagelijkse rubriek Football Talk België.

Chipciu grijpt naast Roemeense award

Net niet. Alexandru Chipciu was genomineerd in de categorie 'Roemeens Middenvelder van het Jaar 2017', maar greep naast de Roemeense award. De rechterflank van Anderlecht, niet aanwezig in Glasgow omwille van persoonlijke problemen, moest de prijs aan Constantin Budescu laten. De 28-jarige draaischijf van Steaua Boekarest, die eveneens voor het nationale elftal uitkomt, werd ook verkozen tot 'Speler van het Jaar'. (PJC)

8 Chipciu zit Ribéry op de hielen.
EPA Chipciu zit Ribéry op de hielen.

 Lewis Enoh riskeert twee speeldagen schorsing, Lokeren stuurt zijn kat

Het parket van de Konininklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft tijdens de zitting van de Geschillencommissie drie speeldagen schorsing, waarvan één met uitstel, en 800 euro boete gevorderd tegen Lokeren-aanvaller Lewis Enoh, die op de zestiende speeldag in de Jupiler Pro League een elleboogstoot uitdeelde.

Tijdens het doelpuntenloze duel in Sint-Truiden plantte Enoh tijdens een luchtduel zijn elleboog tegen de kin van Dimitrios Goutas. Scheidsrechter Nicolas Laforge, die Lokeren uiteindelijk twee rode kaarten zou geven, stond niet goed gepositioneerd en bestrafte de fase niet. Door de tussenkomst van de Reviewcommissie riskeert de Kameroense aanvaller van de Waaslanders een schorsing voor de duels tegen Club Brugge (10/12) en Waasland-Beveren (16/12).

"Ik stond niet goed gepositioneerd om te zien wat er gebeurde. Enoh gebruikt zijn elleboog als een wapen en slaat vrij agressief tegen zijn tegenstrever. Dat had een rode kaart verdiend. De intensiteit was toch vrij ernstig", getuigde Laforge. Sporting Lokeren stuurde zijn kat naar de commissie en verdedigde de speler niet, de "Tricolores" leggen zich al neer bij de sanctie.

De Geschillencommissie maakt zijn vonnis in de loop van de namiddag bekend.

8 Lokeren's Lewis Enoh Mbah and STVV's Dimitrios Goutas fight for the ball during the Jupiler Pro League match between STVV and Lokeren, in Sint-Truiden, Sunday 26 November 2017, on day 16 of the Jupiler Pro League, the Belgian soccer championship season 2017-2018. BELGA PHOTO YORICK JANSENS
BELGA Lokeren's Lewis Enoh Mbah and STVV's Dimitrios Goutas fight for the ball during the Jupiler Pro League match between STVV and Lokeren, in Sint-Truiden, Sunday 26 November 2017, on day 16 of the Jupiler Pro League, the Belgian soccer championship season 2017-2018. BELGA PHOTO YORICK JANSENS

Club Brugge stopt samenwerking met keeperstrainer

Club Brugge en keeperstrainer Jan Van Steenberghe gaan in onderling overleg uit elkaar. Van Steenberghe werkte sinds januari 2014 voor blauw-zwart.

Jan Van Steenberghe: “Ik kijk zeer positief terug op mijn 3,5 jaar bij Club Brugge. Het was een boeiende periode met heel wat sportieve hoogtepunten, goeie collega’s en een onvergetelijke band met de 12de man. Op een bepaald moment merken beide partijen dat er een verschil in visie bestaat. Dan is het beter om in een goeie verstandhouding uit elkaar te gaan.”

Van Steenberghe zal bij Club opgevolgd worden door Tomislav Rogic. Rogic (42) was voordien aan de slag als keeperstrainer bij Zenit Sint-Petersburg en Shakhtar Donetsk. Hij zal woensdag voor het eerst op het Brugse trainingsveld staan.

Bandé voor 9,5 miljoen naar Ajax na nauwelijks 873 minuten met Mechelen

Jackpot voor KV Mechelen. Ajax betaalt 9,5 miljoen voor Hassane Bandé (19). De Burkinees tekent voor vijf jaar in Amsterdam, maar speelt tot het einde van het seizoen voor Malinwa.

De interesse voor de aanvaller was zeker niet nieuw. Anderlecht, Club Brugge, PSV en Wolfsburg hadden hem op hun wenslijstje staan, maar het was Ajax dat het kortst op de bal speelde. Malinwa hoopte op 5 miljoen voor hun aanvaller, maar mag nu het dubbele bijschrijven op de bankrekening. Bandé speelde dit seizoen 873 minuten in de competitie, hij levert KV Mechelen dus 10.800 euro op per minuut. Malinwa heeft ook een percentage op de doorverkoopwaarde bedongen. Een recordtransfer.

Voor Bandé waren Kosanovic en Obradovic de duurste vertrekkers in Mechelen. Standard en Anderlecht betaalden twee jaar geleden elk 2,5 miljoen. Geen wonder dus dat de champagnekurken gisteren door de Mechelse bestuurskamer vlogen. Met één transfer hebben ze daar bijna hun jaarbudget - 10 miljoen euro - verdubbeld. 't Is ook meer dan de 7 miljoen euro die de nieuwe sterke man Olivier Somers investeerde in de club. Kassa, kassa. (FDZ/KDZ)

8  Copyright Ferry de Kok.
Photo News Copyright Ferry de Kok.
8  Copyright Ferry de Kok.
Photo News Copyright Ferry de Kok.

Zulte Waregem ondanks 3 op 27 vol achter Dury

Andere coaches zouden al lang een storm trotseren, maar Francky Dury kan in Zulte Waregem onbevreesd naar een remedie voor de terugval zoeken. Zelfs als de malaise blijft duren.

Geen lastige vragen op zijn persconferenties. Verwijten vanuit de tribunes evenmin. Ondanks de malaise bij Essevee stelt niemand zich vragen rond de positie van Dury. 't Is een verademing midden een seizoen waar de ene coach na de andere sneuvelde. "Maar bij ons is dat allerminst een item", maakt voorzitter Carl Ballière zich sterk. "Weet je, toen ik pas mijn functie opnam, was onze situatie nog veel erger. We stonden alleen laatste met vier punten achterstand. Ook dan hebben we vol vertrouwen gehouden in Francky en zijn we eruit geraakt. Als één iemand dat opnieuw kan doen, is hij het wel."

Veel coaches zouden jaloers zijn op zoveel ruggensteun. Om maar te zeggen: alleen Albert Cartier (bij Tubize met een 0 op 27), Fernando Da Cruz en Guido Brepoels (respectievelijk bij Moeskroen en STVV met 3 op 27) deden in het verleden hun seizoen uit, ondanks soortgelijke cijfers. Maar de verdienste van Dury bij Zulte Waregem is dan ook enorm. "Francky plots in vraag stellen, zou het domste zijn wat we kunnen doen", meent algemeen manager Eddy Cordier. "Paniek is namelijk een slechte raadgever. Het zorgt enkel voor meer nervositeit en onzekerheid. We weten dat we hier met Francky uit raken. Hij brengt kwaliteit - ook in de slechte periodes."

"Niks te verwijten"

Bovendien zijn er verzachtende omstandigheden. "Francky stond dit seizoen voor een enorme uitdaging, want hij moest 14 spelers inpassen", aldus Ballière. "En dat in een druk programma, zonder vedettes als Lerager of Meïté. Er valt hem dus niks te verwijten." Cordier treedt bij: "We schieten niet op individuen, maar gaan als club onze verantwoordelijkheid nemen. En samen, mét Francky, kijken hoe we de ploeg op het einde van dit jaar kunnen verbeteren. We zullen hier sterker uitkomen." (VDVJ)

8
Photo News

Louwagie: "Wie dit voorspeld had, had ik zot verklaard"

Het grootste verschil? "'t Is aangenamer werken tijdens de week." AA Gent en Michel Louwagie: opgelucht, maar voorzichtig, nu de Buffalo's eindelijk in de top 6 staan.

"Ik zie nog élke match af." De straffe inhaalrace van plek veertien naar de vijfde heeft nog niet voor de nodige gemoedsrust gezorgd bij de algemeen manager van AA Gent. "Nee, ik slaap tegenwoordig na een match niet beter. Dat lukt niet door de spanning", glimlacht Louwagie. "Kijk, als je zo ver achter hebt gestaan in het klassement, kan je je geen enkele misstap meer veroorloven. Het was in elke match weer van moeten. (begint ze één voor één op te noemen) Eigenlijk hadden we al vierde kunnen staan - ik blijf erbij dat we in Charleroi bestolen zijn geweest. Iedereen herinnert zich wel die fase. Ik was die dag zó ontgoocheld omdat ik wist wat de gevolgen waren: het werd nóg moeilijker voor ons om terug te knokken."

Maar zie. Een dikke maand later zit Gent ineens op schema voor play-off 1. "Wie me twee maanden geleden had gezegd dat we begin december vijfde zouden staan, die had ik zot verklaard", aldus Louwagie. "Ik ging uit van een lange inhaalrace. Yves (Vanderhaeghe, red.) heeft me dan ook verrast. Trainers hebben zogezegd een voorbereiding van zes weken nodig om een ploeg te smeden, maar met zijn knowhow is Yves erin geslaagd om deze groep vertrouwen te schenken. Hij kent natuurlijk ook de Belgische competitie én hij werd goed gebrieft door onze assistenten."

"Soms geen vat op situatie"

Het maakt dat Louwagie weer goedgezind naar de Ghelamco Arena rijdt. "Het is sowieso een drukke job, maar als je met een slecht gevoel gaat werken, is het verdomd lastig. Met een goed gevoel daarentegen, is al dat werken niet zo erg. (snel) Nu, we zijn er nog niet. We mogen niet beginnen te zweven. Natuurlijk willen we niet meer uit de top 6, maar als ik íets geleerd heb, dan wel dat het niet altijd loopt zoals je het wil. Soms heb je geen vat op de situatie. (zucht) We hadden eigenlijk al een vijftal punten meer kunnen hebben als je terugdenkt aan onze matchen tegen Mechelen, Moeskroen en Anderlecht..."

Welterusten, meneer Louwagie. Gent staat opnieuw waar het hoort. (NP)

8 Ivan De Witte en Michel Louwagie bij de voorstelling van Yves Vanderhaeghe: tot dusver een geslaagde zet.
Photo News Ivan De Witte en Michel Louwagie bij de voorstelling van Yves Vanderhaeghe: tot dusver een geslaagde zet.

Werner op weg naar Moeskroen

Olivier Werner (32) zal wellicht zaterdag op Antwerp in het doel van Moeskroen staan. De Waal is contractvrij nadat hij in de zomer van vorig jaar een dubbele open beenbreuk opliep bij Sochaux. Eerder stond hij o.m. in het doel bij Virton, Mechelen, FC Brussels, Eupen, Bergen en Cercle Brugge. Hij bood zichzelf aan. Gisteren al trainde Werner met de kern en het staat vrijwel vast dat hij vandaag een aansluitingsformulier bij Moeskroen zal invullen.

8
BELGA

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Olivier Stubbe

    Amai.. Pier.. denk niet dat je er veel verstand van hebt.. en dan nog zeggen dat keeperstrainer bent.. op den pier in Blankenberge zeker.. vliegertjes vangen..

  • Pier Aspe

    Alé......Van Steenberghe wordt vervangen door een vriendje Kroaat van Leko....Binnenkort is heel de staff van Brugge in handen van Kroaten...ben zelf keeperstrainer.....op het niveau van een 1ste ploeg moet ge doelmannen niet meer leren duiken of op de juiste manier een bal vastpakken enz....ge moet ze alleen in vorm houden en op vertrouwen trainen....als ze het op die leeftijd nog niet kunnen tja....dat ligt niet aan de keepertrainer...van een ezel maakt ge toch ook geen koerspaard zeker.

Lees meer