De beloften van Club vorig seizoen in de Youth League.
Photo News De beloften van Club vorig seizoen in de Youth League.

G5-ploegen willen op termijn meer beloftenploegen in 1B

De G5-clubs werken aan een gezamenlijk statement waarin gepleit wordt om vanaf volgend seizoen meerdere beloftenploegen in 1B te integreren. Er is de voorbije dagen duchtig gediscussieerd over de toetreding Brugse U23 tot 1B.

Om een competitie met 8 te organiseren in 1B besliste de Pro League vorige week om één U23 ploeg te laten toetreden en dat wordt Club Brugge. Andere G5-clubs zijn al langer voorstander van het integreren van beloftenploegen in 1B. Als parameters gebruikte de Pro League de kampioen van vorig seizoen bij de beloften, Club Brugge. En de algemene quotering van de jeugdopleidingen die elke profclub elk seizoen krijgt van de KBVB. Daarin haalde Club Brugge het net van Racing Genk. 

De andere topclubs in België zien daarin een duidelijk concurrentievoordeel voor Club Brugge. Het sneller ontwikkelen van de eigen jeugd en het makkelijker aantrekken van jonge talenten worden als voornaamste redenen opgeworpen. Voor de duidelijkheid, de andere Belgische topclubs willen niet verhinderen dat de Brugse U23 dit seizoen in 1B mogen spelen, maar onder meer Anderlecht, Racing Genk en AA Gent willen wel dat er duidelijke krijtlijnen worden uitgetekend die ervoor zorgen dat er op termijn meer beloftenploegen kunnen worden geïntegreerd in de tweede klasse. 

“Aan het begin van het voorbije seizoen is met geen woord gerept over de ‘eventuele mogelijkheid’ van een of meerdere vacante plaatsen voor U21-elftallen in de nationale of lagere reeksen. Ook in de loop van de campagne zijn criteria daaromtrent tijdens geen enkele vergadering ter sprake gekomen”, klinkt het in een brief aan de Pro League.

Lees ook: 

Westerlo krijgt ongelijk in kortgeding en voetbalt ook volgend seizoen in 1B

Waarom (enkel) de beloften van Club Brugge in 1B mogen voetballen

27 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Frankie Albert Goethals

    Enig lobbywerk en enige manipulatie van Mannaert bij de pro-league is hier niet vreemd aan. Alles afbreken binnen de pro-league en dan voor zichzelf zorgen. Het Brugse kantje van collegialiteit.

  • Michel Roman

    Op maat van de rijke ploegen dus

Lees meer