In de wedstrijd bij STVV ging Yatabaré op de buik van Edmilson staan.
PHOTO_NEWS In de wedstrijd bij STVV ging Yatabaré op de buik van Edmilson staan.

Geschillencommissie schorst Yatabaré twee matchen, De Petter één

De Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft de schorsingsvoorstellen van het Bondsparket voor Sambou Yatabaré (Standard Luik) en Steven De Petter (KV Mechelen) bestendigd. Standard Luik kan twee speeldagen (plus één voorwaardelijk) niet rekenen op Yatabaré, die ook een geldstraf krijgt van 1.200 euro. De Petter zal er niet bij zijn wanneer KV Mechelen leider Oostende ontvangt op speeldag zestien in de eerste voetbalklasse. Ook een extra speeldag schorsing met uitstel en 800 euro boete zijn zijn deel.

Het Bondsparket vroeg voor Yatabaré drie speeldagen schorsing, waarvan twee effectief. De Geschillencommissie volgt dat vonnis. De middenvelder van de Rouches liet zich in de 1-0 nederlaag bij STVV op twee zware overtredingen betrappen. In de negende minuut zette hij zijn studs in de buik van STVV-aanvaller Edmilson. Later in de wedstrijd zette hij zijn linkervoet op de hand van diezelfde Edmilson. Ter zitting betwistte Standard Luik dat beide fouten met opzet zijn gemaakt, maar de Geschillencommissie geeft daar maar deels gehoor aan. "Uit televisiebeelden blijkt dat Yatabaré bij de eerste fase alle kansen had om Edmilson te ontwijken. Voor zijn sprong keek hij naar zijn tegenstander en hij was er zich dus van bewust dat hij Edmilson raakte", klinkt het bij de Geschillencommissie, die evenwel ook rekening houdt met het gunstige disciplinaire verleden van de Standard-speler. "Bij de tweede fase valt Yatabaré geen fout te verwijten."

Standard moet zijn middenvelder door de schorsing missen thuis tegen KV Kortrijk en op verplaatsing bij Zulte Waregem. De Rouches gaan in beroep.

De Petter kreeg twee speeldagen, waarvan één effectief, voorgesteld van het Bondsparket. De Geschillencommissie vindt dat een goede strafmaat. "Uit de tv-beelden blijkt duidelijk dat De Petter een sprongtackle uitvoert, minstens met een been vooruit en met de studs vooruit. Deze tackle wordt bovendien uitgevoerd met een buitengewone intensiteit, waardoor hij duidelijk de fysieke integriteit van zijn tegenstrever in gevaar brengt", klinkt het. Ook De Petter kon rekenen op clementie dankzij een gunstig disciplinair verleden.

Als KV Mechelen en De Petter de schorsing aanvaarden, kan de middenvelder van Malinwa niet spelen in de thuiswedstrijd tegen competitieleider Oostende. In het andere geval zullen club en speler zich moeten verantwoorden voor de Geschillencommissie Hoger Beroep.

Zowel Yatabaré en De Petter worden opgeroepen door de Reviewcommissie naar aanleiding van de veertiende speeldag in de Jupiler Pro League.

Lees meer