2
BELGA

Mujangi Bia doet discussie met Muslin uit de doeken in open brief

Komt het nog goed tussen Standard en Mujangi Bia? De flankaanvaller, vorig seizoen nog topschutter bij de Rouches, traint al geruime tijd mee met de B- en zelfs C-kern na een aanvaring met coach Slavoljub Muslin. Een transfer dringt zich op, maar niet zonder eerst zijn verhaal te doen in een open brief in La Dernière Heure.

"Vanaf het moment dat ik uit de A-kern ben gezet, heb ik mijn straf aanvaard, ook al vond ik ze te streng. En ben ik stil gebleven, ondanks verschillende uitspraken van de directie en coach van Standard. Vandaag, na een nieuw onderhoud met het bestuur, is de tijd gekomen om mijn versie van de feiten mee te geven", schrijft Mujangi Bia in La Dernière Heure.

"Het begon allemaal na mijn passage in La Tribune, het sportprogramma op de RTBF. Toen ze me daar vroegen naar mijn toekomst, heb ik verklaard dat ik alles al gezien had bij Standard en dat ik klaar was voor een nieuwe uitdaging. Die uitspraak werd door sommige bestuursleden meteen tegen mij gebruikt. Ze vertelden dat ik meteen wilde vertrekken, maar dat was gewoon een overeenkomst die ik had met ex-voorzitter Roland Duchâtelet: twee jaar blijven en dan vertrekken. Het is dan ook logisch dat ik na twee prima seizoenen een stap hogerop wou zetten."

"Zat niet met transfer in mijn hoofd"
"Toch liet ik tijdens de voorbereiding zien dat ik niet gehaast was en niet met een transfer in mijn hoofd zat. Dat konden jullie ook zien tijdens de oefenmatchen: ik was betrokken en heb gescoord. Maar dezelfde mensen bleven herhalen dat ik wou vertrekken. Valse informatie voor de fans was dat, waar ik de laatste maanden weer een betere relatie mee had gekregen. Daarop heb ik een onderhoud met de directie aangevraagd. Aangezien we een nieuwe voorzitter hebben, wilde ik de situatie uitklaren. Ik vroeg hen naar hun sportief project. Wilden ze voor de titel gaan, dan zou dat stroken met mijn ambitie. De club overtuigde me om te blijven met een verbeterd contractvoorstel en het bijhorende statuut met meer verantwoordelijkheid. En de belofte dat we voor de titel zouden gaan."

"Dat was twee dagen voor de oefenmatch op Virton. Bij de rust van die oefenpot kreeg ik een discussie met de coach. Ik had misschien niet zo mogen spreken, maar we kwamen uit de zwaarste trainingsweek van de voorbereiding, het was warm en vooral: we speelden zeer zwak. Ik wilde enkel constructief meedenken. De maandag daarop volgde een nieuwe aanvaring, die in de lijn lag van de eerste. Ik zei Muslin dat hij zo niet moest spreken zoals hij tegen Virton gedaan had, en dat hij naar me toe kon komen om te praten. We hadden het allemaal intern kunnen oplossen, maar de coach en het bestuur hebben me publiekelijk gestraft. Een buitensporige straf overigens. Ik train al drie weken tussen jongeren (U21, U19, U16,...), zonder een bal aan te raken, maar ik bleef me voorbeeldig gedragen. Financieel spreken we over een straf van vijf cijfers. Bovendien is mijn imago besmeurd."

"Tegenstrijdige verklaringen van bestuur"
"Ik heb nooit gereageerd, al waren er veel tegenstrijdige verklaringen. De trainer zei dat het afgelopen was voor mij, de directie vertelde dat ik mocht blijven als ik me zou verontschuldigen. Deze week nog zei men dat ik maandag weer moesten beginnen trainen, maar niet zonder eerst mijn excuses aan te bieden. Over mijn transfer zei het bestuur dat er de ene dag geen bod was en de dag erna was er dan weer een te laag bod. Daarna bood er een club genoeg wel genoeg geld en zou ik binnen de tien dagen weg zijn. Ik heb niet geweigerd om mee te trainen, maar ik kon het gewoon niet aangezien de situatie niet duidelijk was."

"Om die reden hebben we vrijdag opnieuw samengezeten. Gezien de schade die ik al geleden heb, stelde ik gezamenlijke excuses en een persbericht voor. De directie vroeg me om de trainingen te hervatten. Ik wil mezelf nu de tijd geven om na te denken. Ik wil spelen voor een club waar de sfeer goed is en ik me het best kan uitleven op het veld. Is dat nog wel het geval bij Standard? Die vraag stel ik me nu, zeker omdat er volgens mijn manager aanbiedingen zijn uit het buitenland, concreet en op papier. We zien wel wat een weekend aan reflectie brengt. En ik hoop alvast op een overwinning van mijn ploeg!"

"Bedankt voor jullie begrip, Geoffrey Mujangi Bia"

2
BELGA

Standard: "Op gezonde basis herbeginnen met Geoffrey"

Standard wachtte niet lang om te reageren. "De speler heeft het recht om zich te uiten en de club heeft hem dat nooit belet. Als het zijn bedoeling is om op deze manier zijn boodschap over te maken aan de fans, is dat positief. Wat de inhoud betreft: Geoffrey geeft in dit persbericht zijn versie van de feiten. Wij willen hier niet dieper op ingaan, want het is de bedoeling van de club om dit incident te sluiten, en op gezonde basis te herbeginnen met Geoffrey."

Lees meer