9 Jérôme Efong Nzolo met voormalig scheidsrechter Frank De Bleeckere.
PHOTO_NEWS Jérôme Efong Nzolo met voormalig scheidsrechter Frank De Bleeckere.

Nzolo faalt derde keer voor fysieke testen: "Verkouden"

Jérôme Efong Nzolo heeft voor de derde keer gefaald in de fysieke testen voor de Belgische scheidsrechters. Nzolo staakte in Leuven vroegtijdig de intervaltest. Eerder mislukte hij al in juli en september van vorig jaar voor de fysieke proeven. Christophe Virant, die ook moest herkansen, slaagde wel voor de proeven. Nzolo zegt in een eerste reactie dat hij deze keer niet geblesseerd was, maar wel verkouden.

Door zijn nieuwe onvoldoende mag Nzolo een snelle terugkeer op de Belgische voetbalvelden wellicht vergeten. Hij heeft wel nog recht op een herkansing, maar de datum daarvan moet nog worden vastgelegd. Nzolo moest vandaag slagen om dit seizoen nog in de hoogste afdeling te kunnen fluiten. De 40-jarige Belg met Gabonese roots werd vier keer (2007, 2008, 2009 en 2013) uitgeroepen tot Scheidsrechter van het Jaar.

9
BELGA
9
PHOTO_NEWS
9
PHOTO_NEWS
9
PHOTO_NEWS

"Enkel wat verkouden"

 "Een blessure heb ik niet, ik ben enkel wat verkouden", zo verklaarde hij na afloop in het Universitair Sportcentrum van de KU Leuven. "In de voorbije periode heb ik heel veel steun gekregen, zowel van scheidsrechters als van vrienden uit de voetbalwereld. Ik had problemen bij het ademhalen. Maar ik wil mijn verkoudheid niet als excuus inroepen."

"Zeker niet stoppen"
"Ik had me nochtans goed voorbereid", zei de 40-jarige Nzolo, die een snelle terugkeer op de Belgische voetbalvelden wellicht mag vergeten. "In mijn hele leven heb ik nooit zoveel getraind als in de afgelopen periode. Ach, dit maakt deel uit van het leven. Er is niemand gestorven. Toen ik als arbiter begon, had ik nooit gedacht dat ik het zover zou schoppen. Arbitrage blijft een passie voor mij. Ik zal zeker niet stoppen als ref. Als God het wil, fluit ik volgend seizoen misschien opnieuw."

Herkansing
Nzolo heeft recht op een herkansing, maar de datum daarvan moet nog worden vastgelegd. "Ik zal dan zeker opnieuw mijn kans wagen. Dat Frank De Bleeckere (Talent & Elite Referee Manager bij de KBVB) ontgoocheld was, begrijp ik. Er werd verwacht dat ik zou slagen. Als dat dan niet gebeurt, dan is dat een domper", besloot de viervoudige scheidsrechter van het jaar (2007, 2008, 2009 en 2013).

9
PHOTO_NEWS
9
PHOTO_NEWS
9
BELGA

De Bleeckere: "Bijzonder jammer"

Frank De Bleeckere, Talent & Elite Referee Manager bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), was ontgoocheld in Jérôme Efong Nzolo, die opnieuw faalde voor de fysieke testen van het Belgische scheidsrechterskorps. "Emotioneel gaat er nu heel wat in hem om", zegt  De Bleeckere in het Universitair Sportcentrum van de KU Leuven.

19 op 20 geslaagd
 "Ik vind dit bijzonder jammer", stelde de voormalige topscheidsrechter, die benadrukte dat toch 19 van de 20 refs slaagden voor de tests. "Het is nu de derde keer dat Jérôme faalt en daar ben ik totaal niet tevreden mee. We hadden gehoopt dat hij er na maanden inactiviteit opnieuw zou staan. Ik had regelmatig contact met hem in de voorbije periode. Emotioneel gaat er nu heel wat in hem om. Op mentaal vlak wordt het moeilijk. De hele groep scheidsrechters was ontgoocheld."

Hoogste niveau?
"Deze testen zijn goed doenbaar, als je voldoende getraind hebt. Ik weet niet of hij zich slecht heeft voorbereid. Momenteel hebben we iedere scheidsrechter nodig. Jérôme is een belangrijke ref, met veel ervaring. Elke ref die niet slaagt voor de fysieke tests krijgt een herkansing, die waarschijnlijk binnen enkele weken volgt. Als Jérôme dan slaagt, dan mag hij nog scheidsrechter zijn. Maar het is logisch dat hij dan niet meteen op het hoogste niveau in actie zal komen", besloot De Bleeckere.

9
PHOTO_NEWS

Lees meer