Photo News

Pierre François: "Dossier heeft veel tijd en energie gekost"

De Pro League, de belangenvereniging van de profclubs, heeft vandaag bekendgemaakt welke partners al zeker de uitzendrechten van de Jupiler Pro League binnenhaalden. "We hebben veel tijd en energie gestoken in dit dossier", zei Pierre François, CEO van de Pro League.

Het management van de Pro League werkte de afgelopen zes maanden samen met zijn Italiaanse adviseur MP&Silva aan het dossier. "Het doet veel plezier dat onze bestaande partners, maar ook nieuwe partners interesse toonden in ons product. Dankzij de professionele houding van de betrokkenen hebben we het dossier voorlopig tot een goed einde gebracht. Ik stel vast dat we een maand eerder rond zijn dan in het verleden", zei François.

"Met Proximus en/of Orange kunnen we op elk moment nog een akkoord vinden. We blijven onderhandelen, Telenet en Voo hebben geen invloed op de beslissing. Bij voorkeur hebben we een akkoord voor het begin van volgend seizoen. Zodra er een overeenkomst is, roep ik de Algemene Vergadering samen om erover te stemmen (80% meerderheid nodig, nvdr.)."

Proximus, vorig jaar samen met Telenet en Voo rechtenhouders, en Orange kunnen ervoor kiezen voor één, twee of de volledige drie seizoenen in te stappen. Mochten zij er niet in slagen voor het volgende seizoen een overeenkomst te vinden, kunnen ze ook later nog instappen. Maar er komt sowieso nog een speler extra, zo bevestigde François.

De Pro League koos bewust (en unaniem) voor een niet-exclusief contract van drie jaar. "Het einde van vrije televisie is nog niet in zicht", zei François. Door die keuze vielen Eleven Sports en Eurosport wel uit de boot. "Maar de concurrentie kan voor de volgende procedure in 2020 maar best op zijn hoede zijn", waarschuwde François. "Dat is goed ook, zo blijven de huidige partners niet op hun lauweren rusten."

Door non-exclusief te werken houdt de Pro League de productieomkadering in eigen handen. "Dat willen we ook om onze waarde op de internationale markt te kunnen verhogen. Dat wordt niet makkelijk, maar zo zijn we op z'n minst baas over onze eigen toekomst. België staat op de zesde plaats op de competitieranking van de UEFA, vlak achter de 'Big 5'. Zo'n slechte competitie zijn we dus niet, maar op de internationale markt ligt de waarde van onze competitie nog steeds veel lager dan die van de Nederlandse competitie. Ik koester de hoop dat onze internationale waarde nog zal toenemen. We zullen daar met het oog op de volgende procedure zeker aan werken, daarom dat we de productie in eigen handen wilden houden."

De clubs strijken met het nieuwe tv-contract zo'n 75 miljoen euro op. Dat kan nog verhogen als er een extra zender bijkomt. De internationale rechten zijn niet opgenomen in het bedrag. De Pro League trekt van de totaalsom 70 miljoen euro uit voor de clubs uit de Jupiler Pro League. Alles daarboven wordt in vier fases herverdeeld. Zo zal play-off 2 herwaardeerd worden, is er extra geld voorzien voor de opleiding van vrouwelijke speelsters, gaat er meer geld naar de clubs die het meest investeren in jeugdopleiding en komt er ook extra geld vrij voor de clubs uit de Proximus League (1B).

Lees meer