BELGA

Pro League beslist vrijdag over televisierechten

De Pro League, de belangenvereniging voor alle Belgische eersteklassevoetbalclubs, zal vrijdag om 11 uur een Algemene Vergadering houden. Op die vergadering, waarbij de zestien clubs vertegenwoordigd zijn die in het seizoen 2013-2014 in de hoogste voetbalklasse actief waren, zal beslist worden aan wie de televisierechten voor de komende drie seizoenen toegewezen worden.

De geïnteresseerde zenders kunnen nog tot donderdagmiddag 12 uur hun bod neerleggen bij de Pro League. Daarna zullen de biedingen bekeken en opgelijst worden. Vervolgens wordt vrijdag om 11 uur de Algemene Vergadering samengeroepen, waarop de leden zullen stemmen. Zoals gebruikelijk stemmen de zestien clubs die het huidige seizoen in eerste klasse afgewerkt hebben: dus ook Bergen (dat volgend seizoen degradeert) en bijvoorbeeld niet KVC Westerlo (dat volgend seizoen promoveert).

De geïnteresseerde zenders konden de voorbije weken bieden op verschillende loten. Daarvan is het Platinum Package, dat de uitzending van vijf wedstrijden op live en exclusieve basis omvat, ongetwijfeld het belangrijkste.

Op 13 februari stelde de Pro League het Italiaanse bedrijf MP&Silva aan als adviseur voor de televisierechtenkwestie. De Italianen staan in ruil daarvoor borg voor de som van zo'n 70 miljoen euro per jaar. Die garantie heeft de Pro League dus al, gesteld dat de Italianen hun belofte nakomen. Het advies van MP&Silva zal dan ook vrijdag een grote rol spelen in de uiteindelijke beslissing van de Algemene Vergadering.

Lees meer