3
belga

Pro League buigt zich op 20 maart over kalender play-offs: "In 2015 al beslist over maandagvoetbal"

Omdat Anderlecht en AA Gent of RC Genk uitzicht hebben op de kwartfinales van de Europa League, wordt er heel concreet nagedacht over maandagvoetbal in de play-offs. Volgens Pierre François - CEO van de Pro League - werd daarover twee jaar geleden al beslist, maar op 20 maart staat het thema toch weer op de agenda.

Michel Louwagie kaartte de nood aan maandagvoetbal voor clubs in de Europa League vorige week al aan bij de Pro League, Herman Van Holsbeeck sprong de manager van AA Gent na de kwalificatie van Anderlecht tegen Zenit bij. "Daarover werd twee jaar geleden al beslist", verrast Pierre François. Club Brugge speelde op 16 en 23 april 2015 de kwartfinales van de Europa League tegen Dnipro Dnipropetrovsk in volle play-offs. Club greep naast de landstitel en schreef dat toe aan het té drukke programma. "Dat probleem werd destijds door Brugge aangekaart in de Pro League", vertelt François. "De clubs waren het erover eens dat men in de play-offs niet benadeeld mocht worden omdat men Europees succes oogstte. Op de raad van bestuur van 23 juni 2015 werd toen beslist dat clubs die op donderdag Europees spelen tijdens de play-offs, hun volgende competitiewedstrijd op maandag mogen spelen. Die beslissing werd op 26 juni bekrachtigd door de Algemene Vergadering van de Pro League."

3
Photo News

Voor de televisiezenders is uitwijken naar maandag geen probleem. "Ook daar werden afspraken over gemaakt in juli 2015", zegt Pierre François. "De rechtenhouders vroegen toen om met één wedstrijd per speeldag te mogen uitwijken naar zaterdagavond om 20.30 uur. We hebben daarmee ingestemd, op voorwaarde dat clubs die Europa League spelen tijdens de play-offs, in ruil mogen uitwijken naar maandag voor hun volgende play-offwedstrijd." Maandagavondvoetbal kan op praktische tegenkantingen stuiten, bijvoorbeeld vanwege plaatselijke ordediensten. "De clubs hebben allemaal ingestemd, ik ga ervan uit dat er oplossingen zullen gevonden worden", aldus Pierre François. Die oplossingen moeten komen van de kalendermanager, die op 5 februari al een aantal schema's voor de play-offs overmaakte aan de televisiezenders. Daarbij werd de mogelijkheid van maandagvoetbal open gehouden. Gisteren werd daarover nog vergaderd met de rechtenhouders.

3
BELGA

Vincent Mannaert heeft alleszins zijn bedenkingen. "Iedereen was zich bewust van de problematiek, maar het is vreemd om vast te stellen dat niemand zich herinnert dat in 2015 al over maandagvoetbal beslist werd. Inclusief Pierre François zelf, die vorige vrijdag nog liet weten dat de zaak aan de volgende Algemene Vergadering moest voorgelegd worden. Het kan ook niet de bedoeling zijn dat de spelregels in de loop van het seizoen aangepast worden 'à la tête du client'. De huidige competitieformule is een probleem voor clubs die Europees ver doorstoten, maar dat wordt niet opgelost door maandagvoetbal, dat behoeft structurele oplossingen", aldus de manager van Club Brugge.

Concreet zijn er intussen afspraken gemaakt tussen de Pro League en de kalendermanager. Bij de voorstelling van de kalender voor de play-offs op 13 maart wordt enkel voor de eerste twee speeldagen, in de weekends van 2 en 9 april, een concrete datum en een concreet uur vastgelegd. Op maandag 20 maart - de achtste finales zijn dan gespeeld - staat er een Algemene Vergadering van de Pro League op het programma. Dan weten we welke Belgische clubs zich hebben weten te kwalificeren voor de kwartfinales, dan kunnen er ook concrete afspraken gemaakt worden over de resterende acht speeldagen van de play-offs.

Lees meer