De 2-1 overwinning van Club Brugge tegen rivaal Anderlecht werd ontsierd door antisemitische gezangen bij een deel van de club-aanhang.
Photo News De 2-1 overwinning van Club Brugge tegen rivaal Anderlecht werd ontsierd door antisemitische gezangen bij een deel van de club-aanhang.

VIDEO. Fans Club Brugge in opspraak na liedje over “Joden verbranden” na topper tegen Anderlecht

Fans van Club Brugge hebben na de thuiswedstrijd tegen Anderlecht eerder dit seizoen antisemitische liedjes gezongen. De ploeg reageerde al door een aantal betrokken supporters stadionverbod op te leggen: “Dit gedrag hoort niet thuis in onze club.”

De feiten dateren al van 26 augustus jongstleden, toen Club Brugge aartsrivaal Anderlecht thuis met 2-1 versloeg. Uit een video die vandaag op de website van La Dernière Heure verscheen, blijkt dat de vreugde om de gewonnen wedstrijd bij enkele aanhangers van blauw-zwart aanleiding was om schokkende antisemitische gezangen in te zetten.

“Mijn vader zat bij de commando’s, mijn moeder zat bij de SS. En samen verbranden ze Joden, want joden die branden het best”, valt er onder meer te horen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Stadionverboden

Club Brugge zegt dat het daags na de feiten al reageerde op de wansmakelijke spreekkoren. Op aangeven van andere supporters en stewards trad de voetbalploeg op tegen de betrokken fans. “Club identificeerde zelf ettelijke personen die meezongen en gaf hen proactief burgerrechtelijke stadionverboden”, klinkt het.

De ploeg distantieert zich nadrukkelijk van de spreekkoren. “Club Brugge veroordeelt dit gedrag ten stelligste”, laat de ploeg weten. “Dit gedrag hoort niet thuis in onze club.” Het parket liet in een reactie weten het proces-verbaal van de politie af te wachten.

Joodse gemeenschap gaat actie voeren in stadion Club Brugge

Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel en één van de bekendste gezichten van de Joodse gemeenschap in Vlaanderen, zal deze middag om 12 uur een symbolische actie houden aan de poorten van Club Brugge. Freilich trekt naar Jan Breydel om er zijn ongenoegen te uiten. Daarbij zal hij ook foto’s neerleggen van de gaskamers en crematoria die in Auschwitz gebruikt werden om miljoenen mannen, vrouwen en kinderen op gruwelijke manier om te brengen. Er zal een korte tekst worden voorgelezen waarin actie wordt gevraagd van het gerecht en van de provinciegouverneur Carl Decaluwé. Tevens zal een vraag tot bezinning en actie worden gericht aan de sponsors van de voetbalclub.

Decaluwé geeft alvast mee dat ook hij gechoqueerd was door de beelden. “Er is een rode lijn overschreden. Dit kan niet door de beugel”, aldus de gouverneur, die al het bestuurlijk verslag heeft opgevraagd bij politiezone Brugge om daarna, in samenspraak met Club Brugge, naar de procureur te stappen. “Ik ga ook contact opnemen met Unia (het Interfederaal Gelijkekansencentrum) om te zien wat we nog kunnen doen en of we klacht kunnen indienen tegen onbekenden.”

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christiaan Goethals

    Die Brugge supporters zijn dat gewoon om schandelijk te schelden. Op AA Gent jouwen ze een overleden jeugdspelertje uit tijdens de minuut stilte en op Brugge jouwen ze de doodzieke vrouw van Buffel uit voor Hoer. Daarom mag ik die gasten niet.

  • Marc Ledure

    Wat bij ons moet veranderen is geen kaarten meer in voorverkoop , Kopen de dag zelf aan het loket bij thuis wedstrijden en pas tonen. en camera aan het loket .

Lees meer