2 Vossen en Trebel in actie tijdens Anderlecht-Club Brugge.
Getty Images Vossen en Trebel in actie tijdens Anderlecht-Club Brugge.

VIER zendt vanaf volgend seizoen samenvattingen JPL uit, Stadion grijpt naast rechten

De wedstrijden in de Jupiler Pro League zullen de volgende drie seizoenen (2017-2018 tot en met 2019-2020) te volgen zijn op Telenet en VOO. Dat maakte de Pro League vandaag bekend na afloop van een Algemene Vergadering.

Telenet en VOO hebben de grootse slag geslagen bij de onderhandelingen voor het nieuwe voetbalcontract. De nationale tv-rechten voor de live uitzendingen zijn niet-exclusief toegekend waardoor de matchen op beide zenders te volgen zullen zijn. Omdat de tender nog niet afgesloten is, kunnen ook Proximus en Orange de tv-rechten nog binnenhalen. Telenet heeft wel exclusief de rechten verworven voor het live uitzenden van de matchen via het internet. Voor het eerst bood de Pro League dat lot aan. Ook de live uitzendingen van de Super Cup zijn de komende drie jaar in handen van Telenet (Vlaanderen), RTBF mag de confrontatie tussen landskampioen en bekerwinnaar aan Franstalige zijde uitzenden.

De clubs besloten tijdens de Algemene Vergadering verder hun lopende samenwerking met publieke zenders VRT (Extra Time) en RTBF (La Tribune) te verlengen voor wat betreft de exclusieve maandagmagazines van de Jupiler Pro League. Alle rechtenhouders (Telenet, VOO, VRT en RTBF) mogen op niet-exclusieve basis ook clips van de matchen tonen op hun websites en applicaties (na 23u).

2
Getty Images

De grootste verliezer van de onderhandelingen lijkt VTM te worden. De voorbije seizoenen waren de samenvattingen van de wedstrijden steevast te zien op het programma 'Stadion', maar nu rijft Telenet die exclusieve rechten binnen. Omdat de samenvattingen op een open net moeten uitgezonden worden (wat Play Sports uitsluit), ligt Vier in polepositie om de samenvattingen uit te zenden.

Voor het vorige televisiecontract (seizoenen 2014-2015 tot en met 2016-2017) vingen de clubs 70 miljoen euro per seizoen. Het nieuwe contract levert de Pro League iets meer dan 75 miljoen euro per seizoen op (stijging van 15,39 procent). Omdat de tender nog niet afgesloten is, kan dat bedrag wel nog toenemen. De Italiaanse adviseur MP&Silva gaf de Pro League de garantie op minstens 80 miljoen euro per seizoen. Als die som niet gehaald wordt, legt MP&Silva het tekort zelf bij.

"Alle biedingen die aanvaard zijn, zijn onder voorbehoud van het finaliseren van de contractonderhandelingen", bevestigde de Pro League in een persbericht. "Niettegenstaande het aanvaarden van de biedingen (van Telenet, VOO, RTBF en VRT, nvdr.) blijft de tenderprocedure lopen en hoopt de Pro League, die nog steeds biedingen aan het evalueren is, in de toekomst nog aankondigingen te doen over de aanvaarding van biedingen gedaan naar aanleiding van de tenderprocedure. De verhoogde concurrentie voor de audiovisuele rechten getuigt van een stijgende waardering van de Jupiler Pro League en de Super Cup door de mediaoperatoren en is een bewijs dat het Belgisch profvoetbal bij de Europese top blijft behoren."

Stadion niet afgevoerd

Medialaan, de moederholding van VTM, betreurt dat de samenvattingen van de Jupiler Pro League-wedstrijden na zes jaar niet meer bij de commerciële zender kunnen worden uitgezonden. Stadion wordt niet afgevoerd, maakt Medialaan zich sterk.

De sportdienst van Medialaan bekijkt momenteel wat de toekomst van het voetbalprogramma "Stadion" is. Het programma wordt zeker nog niet afgevoerd.

'Stadion' was volgens Kris Hoflack, algemeen hoofdredacteur VTM NIEUWS, meer dan een vaste waarde geworden voor de vele voetbalfans in Vlaanderen. "We zullen de komende weken bekijken hoe we Belgisch voetbal in ons nieuws blijven brengen en hoe we met Stadion omgaan. Het is niet omdat de samenvattingen van de wedstrijden van de Jupiler Pro League niet meer bij ons zitten, dat we het programma gaan afvoeren."

Medialaan verwijst onder meer naar de wedstrijden van de Champions League, die op Q2 zitten, en naar de kwalificatiewedstrijden van de Rode Duivels, vanaf 2018 op VTM.

Lees meer